Moscova ar putea accepta propunerea lui Jens Stoltenberg privind convocarea Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie, în contextul în care Kremlinul consideră că negocierile privind garanțiile de securitate „au sens”, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Ministerul rus de Externe a confirmat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia luna viitoare, dar Kremlinul nu a anunțat încă dacă va participa.
„Luăm în considerare acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat la 26 decembrie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că negocierile cu NATO au sens şi că aranjamentele sunt puse la punct prin intermediul canalelor diplomatice.
Consiliul NATO-Rusia a fost înființat în 2002, dar în prezent este inactiv din cauza conflictului din estul Ucrainei între separatiștii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale ucrainene.
Stoltenberg a propus de mai multe ori în ultimele luni să reia dialogul cu Moscova prin intermediul acestui organism, înființat în 2002, dar în prezent inactiv din cauza conflictului din Ucraina, însă autoritățile ruse nu au răspuns favorabil.
„Suntem în contact cu Rusia” în legătură cu reuniunea din 12 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, care a cerut să nu fie identificat.
Potrivit ministrului adjunct de externe rus Aleksandr Grushko, formatul reuniunii și componența delegației rusești sunt în curs de examinare.
Întâlnirea din 12 ianuarie este prima reuniune de acest fel propusă de Stoltenberg de la formularea cererilor Moscovei și ar avea loc în aceeași zi cu reuniunea ministerială a Alianței de la Bruxelles.
NATO a denunțat în mod constant anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și a cerut Moscovei să respecte suveranitatea teritorială a vecinilor săi.
Occidentul acuză de multă vreme Kremlinul că oferă sprijin militar direct separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, care au cucerit două regiuni la scurt timp după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014. Totuși, Rusia neagă aceste afirmații, iar Putin a sugerat că acest conflict, care a făcut peste 13.000 de victime, este un genocid. De asemenea, Kremlinul a devenit din ce în ce mai insistent asupra faptului că Occidentul și NATO se apropie periculos de mult de granițele Rusiei.
Citiți și Casa Albă răspunde acuzațiilor lui Vladimir Putin: „Unica agresiune pe care o vedem” este „retorica belicoasă a liderului Rusiei
La 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat două proiecte de acorduri care prezintă un set de „garanții de securitate” pe care Kremlinul le cere de la SUA și de la NATO, inclusiv încetarea oricărei extinderi suplimentare a NATO și un angajament din partea Alianței de a nu desfășura trupe suplimentare în țări în care nu erau deja prezente forțe terestre ale NATO înainte de 1997. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Republica Cehă și statele baltice, care sunt toate membre ale Alianței.
În acest sens, președintele rus Vladimir Putin a menționat că Rusia a primit „un semnal pozitiv” din partea SUA privind discutarea acestor propuneri, cele două părți urmând să se reunească la Geneva, în ianuarie 2022.
„Partenerii noștri americani ne-au spus că sunt pregătiți să înceapă această discuție, aceste discuții, chiar la începutul anului viitor. Sper că lucrurile se vor desfășura în acest fel”, a precizat Vladimir Putin.
Citiți și Vladimir Putin, despre garanțiile de securitate cerute SUA și NATO: Acțiunile noastre vor depinde de securitatea necondiționată a Rusiei
SUA ar fi, la rândul lor, dispuse să stea la masa negocierilor cu Rusia.
„Suntem pregătiţi să discutăm”, chiar dacă „documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile”, a declarat un înalt responsabil american vorbind sub condiţia anonimatului, informează Adevărul. „Reflectăm aşadar la modul de a face acest lucru în aşa fel încât statele vizate să fie la masa negocierilor, iar când vorbim despre securitatea europeană toţi cei care au interese aici să participe. Vom avea, presupun, şi o listă cu subiecte de preocupare cu privire la poziţia şi comportamentul Rusiei, pe care le vom aduce la masa negocierilor’”, a mai declarat acesta.
Totuși, liderul de la Kremlin a insistat că aceste negocieri trebuie urgentate și nu prelungite „decenii la rând”, puterile occidentale fiind cele care trebuie să ofere „garanții imediate”.
De altfel, Rusia a trimis SUA o propunere de calendar privind negocierile din luna ianuarie.
Luni, 27 decembrie, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunțat că diplomaţi şi oficiali militari ruşi vor lua parte la convorbiri cu Statele Unite luna viitoare asupra unei liste de garanţii de securitate pe care Moscova le doreşte de la Washington, relatează Agerpres.
Lavrov a făcut comentariile într-un interviu transmis în direct pe website-ul ministerului său.
El a precizat că discuţiile vor avea loc imediat după sărbătorile de Anul Nou în Rusia. Prima zi oficială de lucru în 2022 în Rusia este 10 ianuarie.