Moscova avertizează cu măsuri de retorsiune la noile sancţiuni anunţate de Washington: SUA au ales calea confruntării

Rusia va elabora măsuri de retorsiune la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP şi TASS.

Sursă foto: Twitter.com/MFA Russia

Partea rusă se va ocupa de elaborarea unor măsuri de retorsiune la acest nou demers inamical al Washingtonului. (…) SUA au ales în mod conştient calea confruntării în relaţiile bilaterale care şi aşa sunt practic reduse la zero prin propriile lor eforturi”, a asigurat Zaharova într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Rusia a distrus în totalitate stocurile sale de arme chime anul trecut”, a mai susţinut aceasta.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat ca fiind “absolut inacceptabile” şi “ilegale” noile sancţiuni economice anunţate de SUA.

Citiți și Cazul Skripal. Rusia califică sancțiunile SUA drept o dovadă de imprevizibilitate: “Teatrul absurdului continuă”

Teatrul absurdului continuă“, a subliniat și Dmitri Polyanskiy, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU.

“Nu există dovezi, nici indicii, nici o logică, nici o prezumție de nevinovăție. Doar o singură regulă: dați vina pe tot ce este pe Rusia, indiferent cât de absurdă și falsă este. Să salutăm Sancțiunile Unite ale Americii!”, a spus el, citat de The Guardian.

Citiți și Cazul Skripal: SUA anunță că vor impune noi sancțiuni Rusiei, stabilind că Moscova „a folosit arme chimice sau biologice”

Washingtonul a anunţat miercuri că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie.

Sancţiunile vor acoperi mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, le-a spus reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Decizia asupra acestor noi sancțiuni apare la mai puțin de o lună de la primul summit Vladimir Putin – Donald Trump, desfășurat la Helsinki, și ăn urma căruia președintele american a fost intens criticat pentru prestația sa și pentru cordialitatea afișată în raport cu omologul rus.

Citiți mai multe despre Cazul Skripal

Otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, sprijinită de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de atacul survenit la începutul lunii martie, chiar dacă a negat cu fermitate orice implicare.

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Norvegia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.