Connect with us

FONDURI EUROPENE

UPDATE: Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene a fost respinsă de Senat

Published

on

UPDATE: Senatul a respins marţi moţiunea simplă ce o viza pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, fiind înregistrate la vot 72 de voturi împotrivă, 40 pentru şi o abţinere.

Foto: gov.ro

„Hristos a înviat! Vă doresc o săptămână luminată şi binecuvântat. Din nefericire adversarii nostri încearcă politizarea acestui subiect, dar ne-am obişnuit. Sunt deschisă la dialog transparent, dar dialogul normal presupune un schimb de idei raţionale intre interlocutori. Din documentul dumneavoastră nu reiese dorinţa de dialog”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene în plenul Senatului, potrivit Gândul.

Oficialul a făcut o trecere în revistă a rezultatelor pe care le-a avut prin activitate la minister în perioada 2017.

„Pentru 2014-2023, României are o alocare financiară de 42, 3 miliarde de euro în fonduri europene. 46,7 miliarde de euro a beneficiat Romania, 9,7 miiarde de euro în exerciţiul 2014-2020. Impactul fondurilor europene asupra României a fost incontestabil. PIB a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost în absenţa acestor fonduri. Creşterea cumulată suplimentar a investiţiilor a atins 29,5% în 2016. Efectul asupra ocupării este estimat printr-o majorare cu 3,8% la finele lui 2016. Cu 29,9% a crescut nivelul remuneraţiei medii pe salariat. Volumul exporturilor de bunuri şi sevicii a fost cu 3,6% mai mare, în timp ce 17,2% mai mari exporturi şi servicii. Productivitatea muncii a fost cu 4% mai mare decât ar fi fost în lipsa fondurilor nerambursabile. Voi face o paralelă cu ce era în ianuarie 2017. Conform Comisiei Europene rata de absorţie este de 16% faţă de media europeană de 18%. Au fost deschise apeluri în valoare de 22,5 miliarde de euro, adică 80% din alocarea totală aferentă politicii de coeziune. Această sumă înseamnă linii de finanţare pentru creşterea gradului de ocupare, forţă de muncă callificată, servicii în sănătate, servicii publice de apă şi canalizare, dezvoltarea regională, investiţii în mediu şi infrastructura de transport. Valoarea contractelor de finanţare de 11,2 miliarde de euro. Avem alte proiecte de 2 miliarde de euro în proces de contractare. O sumă de 3,1 miliarde de euro au fost rambursate în 2017 de la UE”, a explicat Plumb, potrivit Gândul.info. 


Moţiunea simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, depusă de parlamentari de la PNL şi PMP va fi dezbătută şi votată marţi în plenul Seanatului. Documentul se intitulează „Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE”, informează Adevărul.ro.

Şedinţa în plen a Senatului în care va fi dezbătută moţiunea simplă cu tema “Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE” este programată de la ora 14.00.  

Moţiunea a fost depusă de parlamentari PNL şi PMP, care avertizează că situaţia programelor operaţionale sectoriale este deosebit de gravă, din perspectiva sumelor foarte de mici rambursate efectiv de către Comisia Europeană, până în prezent.  

Programul Operaţional Regional are alocată suma de 6.600.000.000 euro, rata de absorbţie efectivă fiind în valoare de 24.272.480, ceea ce reprezintă 0,37%, în timp ce suma alocată Programului Operaţional Infrastructura Mare este de 9.418.524.484 euro, iar gradul de absorbţie este de 858.287.778 euro, însemnând 9,11%. Pentru Programul Operaţional Competitivitate a fost alocată suma de 1.329.787.234 euro, rata de absorbţie fiind de 59.118.754 euro – 4,45%, în timp ce pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă a fost alocată suma de 553.191.489 euro, absorbţia efectivă fiind de 20.668.383 euro – 3,74%. Pentru Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime, alocarea financiară este de 168.421.371 euro, rata de absorbţie fiind de 9.785.156 euro, adică 5,81%, iar pentru Programul Operaţional Capitalul Uman suma alocată este de 4.371.963.027 euro, rata de absorbţie până la 19 ianuarie 2018 fiind 0%, se arată în textul moţiunii.

“România are o şansă majoră de a se dezvolta şi de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale”, spun iniţiatorii moţiunii depuse împotriva ministrului Rovana Plumb.

Rovana Plumb este ministru al Fondurilor Europne din 23 februarie 2017, fiind propusă de premierul de atunci Sorin Grindeanu.

Premierul Viorica Dăncilă: Au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, „a deblocat situaţia” în domeniu, precizând că au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro.

„Pentru că în ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii legate de fondurile europene, aş vrea să punctez câţiva paşi importanţi făcuţi în acest domeniu, pentru a ne atinge obiectivele de absorbţie prevăzute în programul de guvernare. (…) Doamna ministru Plumb a deblocat situaţia în care ne aflam doar cu un an în urmă şi a reuşit acreditarea autorităţilor de management, lansarea de apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde euro din totalul de 28 de miliarde de euro, cât reprezintă numai politica de coeziune în această perioadă de programare financiară, şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro”, a declarat săptămâna trecută Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

 

.

FONDURI EUROPENE

Coronavirus: Guvernul a adoptat un pachet de cinci măsuri fără precedent, decontate din fonduri europene și care însumează 810 milioane de euro

Published

on

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene şi care însumează 810 milioane de euro, respectiv 3,9 miliarde lei, a anunţat, luni seara, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

“Guvernul României a adoptat şi aprobat în această şedinţă de Guvern un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene. (…) Cele cinci măsuri pe care Guvernul le-a aprobat însumează 810 milioane euro, 3,9 miliarde lei, şi acesta este un prim pachet pe care l-am pregătit”, a spus Boloş, la finalul şedinţei Executivului, potrivit Agerpres.

Prima măsură, pentru domeniul sănătăţii, este legată de echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală, iar cheltuielile care urmează să fie decontate sunt de 350 milioane de euro, informează un comunicat al MFE, care precizează că acest pachet de măsuri din fonduri europene deblocate de Guvernul României este fără precedent.

“Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare, dar şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente care sunt necesare în această perioadă pentru bolnavii pe care îi tratează, pentru că procesul de decontare a fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene. Şi îi asigur că vom face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente medicale să se deconteze şi să poată să fie banii rambursaţi către autorităţile locale şi unităţile sanitare care s-au implicat în această perioadă în asigurarea cu echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală”, a precizat ministrul.

El a subliniat că Executivul a aprobat inclusiv achiziţia de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul acestora pentru operaţionalizarea lor.

A doua măsură este legată de stimulentul de risc ce va fi acordat personalului medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus Este vorba despre un număr estimat de 75.000 de cadre medicale şi o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 lei.

“Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă fiind cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% se reţine, netul urmând să fie virat personalului medical. Vestea bună: este pentru tot personalul medical. Menţionez că nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi medicali, partea de personal care deserveşte ambulanţele, partea de personal paramedical. Deci, Guvernul României s-a gândit la toate cadrele medicale care în această perioadă sunt implicate în tratamentul, diagnosticarea, echiparea, evaluarea pacienţilor bolnavi cu coronavirus. Este un stimulent de risc pe care şi alte ţări membre ale Uniunii Europene l-au propus, şi mă refer la Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia. Este o cheltuială care s-a discutat la nivelul Uniunii Europene şi o formă de sprijin pentru cei care în această perioadă intervin în tratamentul direct al bolnavilor infectaţi cu coronavirus”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

A treia măsură se referă la asistenţii sociali, 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care vor oferi servicii de sprijin, de asistenţă la domiciliu, persoanelor vârstnice, celor de peste 65 ani, care în această perioadă se află în autoizolare.

“Este vorba de 100.000 de persoane vârstnice luate în calcul şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm acest apel de proiecte şi să poată asistenţii sociali să presteze servicii sociali pentru persoanele vârstnice. Menţionez că va fi un tel verde social ce va putea fi apelat de toţi cei care au nevoie de servicii sociale asigurate de asistenţi sociali şi depunem toate eforturile la nivelul Ministerului Fondurilor Europene ca asistenţii sociali să poată să intre într-un termen foarte scurt în activitate şi să poată să deservească persoanele vârstnice”, a mai afirmat Boloş.

Potrivit acestuia, a patra măsură vizează şomajul tehnic, iar Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene. Este vorba despre suma de 300 de milioane de euro, pentru moment, şi, pe măsură ce lucrurile înaintează şi vor fi reevaluate fondurile disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, se va putea discuta şi despre o eventuală majorare a acestor fonduri.

Cea de-a cincea măsură se referă la produsele de igienă corporală. Este vorba despre 170.000 de pachete ce urmează a fi distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.

“Este o formă de sprijin cu fonduri alocate din bugetul Uniunii Europene, o formă de sprijin care, de asemenea, este susţinută din fondurile europene ale României”, a punctat ministrul.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul fondurilor europene: La propunerea României, Comisia Europeană va deconta 100% achizițiile de echipamente medicale

Published

on

© mfe.gov.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a informat, luni, că achiziţiile de echipamente medicale vor putea fi decontate integral din fonduri europene de către unităţile sanitare, fără să fie necesară şi o cofinanţare.

În debutul şedinţei de Guvern, ministrul a anunţat că a pregătit proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de măsuri finanţate din fonduri europene, menţionând în acest sens decontarea echipamentelor medicale şi stimulentul de risc medical, conform Agerpres.

Ideea a fost întărită de prim-ministrul Ludovic Orban, care a declarat că, “practic, orice entitate care achiziţionează echipamente, dispozitive poate să solicite decontarea fondurilor”.

Boloş a subliniat, de asemenea, că pentru echipamentele medicale nu va fi necesară cofinanţarea, acestea fiind achiziţionate integral din fonduri europene. Premierul a arătat că vor fi decontate inclusiv achiziţiile pentru stocuri strategice realizate prin ONAC.

Vestea bună, tot pe domeniul sănătăţii, este că, la propunerea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene, la propunerea de modificare a Regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta 100% din echipamentele medicale, cu alte cuvinte nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale, ceea ce degrevează bugetul de stat“, a explicat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, din pachetul de măsuri face parte şi stimulentul de risc medical, care va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat săptămâna trecută, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, că o primă tranșă de 666 de milioane euro a fost virată de Comisia Europeană, dintr-un total de 1,4 miliarde de euro meniți să genereze investiții de până la 3,1 miliarde de euro.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministerul Fondurilor Europene alocă 300 milioane euro pentru cumpărarea echipamentelor medicale și de protecție pentru combaterea coronavirusului

Published

on

© European Union, 2020

Ministerul Fondurilor Europene anunță alocarea a 300 milioane euro pentru finanțarea cheltuielilor aferente achiziției de echipamente medicale și de protecție pentru personalul medical care tratează pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Fondurile vor fi alocate prin intermediul unui apel finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare, iar valoarea maximă a unui proiect va fi de 45 milioane euro.

Vor fi decontate din fonduri europene echipamentele medicale care sunt utilizate direct sau indirect pentru tratarea pacienților bolnavi precum ventilatoare, stații de monitorizare, injectomate, automatizatoare, izolete, laringoscoape etc. De asemenea, vor fi achiziționate și echipamente de protecție precum: măști de protecție, combinezoane, mănuși de protecție, dezinfectanți.

Mecanismul de decontare va fi în 5 pași, astfel:
Etapa I – Elaborarea ghidului solicitantului (1 – 15 aprilie 2020);
Etapa II – Consultare publică (15 – 30 aprilie 2020);
Etapa III – Aprobarea ghidului, lansarea apelului de proiecte, depunerea cererilor de finanțare (15 mai – 15 iulie 2020);
Etapa IV – Evaluarea cererilor de finanțare și încheierea contractelor de finanțare (15 iulie – 15 octombrie 2020);
Etapa V – Depunerea cererilor de rambursare și decontarea acestora (15 octombrie – 15 decembrie 2020).

Solicitanții eligibili sunt unitățile sanitare publice, individual, sau prin Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, precum și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, unități administrativ teritoriale.

Detalii privind justificarea costurilor de achiziție, regulile de transparență a procedurii de achiziție în situații de urgență, regulile de înregistrare în patrimoniu a echipamentelor și mecanismul de decontare se regăsesc în Scrisoarea comună a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, publicată aici.

Pentru informații suplimentare referitoare la procesul de decontare, echipa de specialiști constituită la nivelul Ministerului Fondurilor Europene vă stă la dispoziție la adresa de e-mail covid19.sanatate@fonduri-ue.ro. Pentru întrebări legate de aplicarea legislației achizițiilor publice, vă rugăm să contactați Agenția Națională pentru Achiziții Publice, la adresa de e-mail contact@anap.gov.ro.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending