UPDATE: Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene a fost respinsă de Senat

UPDATE: Senatul a respins marţi moţiunea simplă ce o viza pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, fiind înregistrate la vot 72 de voturi împotrivă, 40 pentru şi o abţinere.

Foto: gov.ro

„Hristos a înviat! Vă doresc o săptămână luminată şi binecuvântat. Din nefericire adversarii nostri încearcă politizarea acestui subiect, dar ne-am obişnuit. Sunt deschisă la dialog transparent, dar dialogul normal presupune un schimb de idei raţionale intre interlocutori. Din documentul dumneavoastră nu reiese dorinţa de dialog”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene în plenul Senatului, potrivit Gândul.

Oficialul a făcut o trecere în revistă a rezultatelor pe care le-a avut prin activitate la minister în perioada 2017.

„Pentru 2014-2023, României are o alocare financiară de 42, 3 miliarde de euro în fonduri europene. 46,7 miliarde de euro a beneficiat Romania, 9,7 miiarde de euro în exerciţiul 2014-2020. Impactul fondurilor europene asupra României a fost incontestabil. PIB a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost în absenţa acestor fonduri. Creşterea cumulată suplimentar a investiţiilor a atins 29,5% în 2016. Efectul asupra ocupării este estimat printr-o majorare cu 3,8% la finele lui 2016. Cu 29,9% a crescut nivelul remuneraţiei medii pe salariat. Volumul exporturilor de bunuri şi sevicii a fost cu 3,6% mai mare, în timp ce 17,2% mai mari exporturi şi servicii. Productivitatea muncii a fost cu 4% mai mare decât ar fi fost în lipsa fondurilor nerambursabile. Voi face o paralelă cu ce era în ianuarie 2017. Conform Comisiei Europene rata de absorţie este de 16% faţă de media europeană de 18%. Au fost deschise apeluri în valoare de 22,5 miliarde de euro, adică 80% din alocarea totală aferentă politicii de coeziune. Această sumă înseamnă linii de finanţare pentru creşterea gradului de ocupare, forţă de muncă callificată, servicii în sănătate, servicii publice de apă şi canalizare, dezvoltarea regională, investiţii în mediu şi infrastructura de transport. Valoarea contractelor de finanţare de 11,2 miliarde de euro. Avem alte proiecte de 2 miliarde de euro în proces de contractare. O sumă de 3,1 miliarde de euro au fost rambursate în 2017 de la UE”, a explicat Plumb, potrivit Gândul.info. 


Moţiunea simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, depusă de parlamentari de la PNL şi PMP va fi dezbătută şi votată marţi în plenul Seanatului. Documentul se intitulează „Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE”, informează Adevărul.ro.

Şedinţa în plen a Senatului în care va fi dezbătută moţiunea simplă cu tema “Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE” este programată de la ora 14.00.  

Moţiunea a fost depusă de parlamentari PNL şi PMP, care avertizează că situaţia programelor operaţionale sectoriale este deosebit de gravă, din perspectiva sumelor foarte de mici rambursate efectiv de către Comisia Europeană, până în prezent.  

Programul Operaţional Regional are alocată suma de 6.600.000.000 euro, rata de absorbţie efectivă fiind în valoare de 24.272.480, ceea ce reprezintă 0,37%, în timp ce suma alocată Programului Operaţional Infrastructura Mare este de 9.418.524.484 euro, iar gradul de absorbţie este de 858.287.778 euro, însemnând 9,11%. Pentru Programul Operaţional Competitivitate a fost alocată suma de 1.329.787.234 euro, rata de absorbţie fiind de 59.118.754 euro – 4,45%, în timp ce pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă a fost alocată suma de 553.191.489 euro, absorbţia efectivă fiind de 20.668.383 euro – 3,74%. Pentru Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime, alocarea financiară este de 168.421.371 euro, rata de absorbţie fiind de 9.785.156 euro, adică 5,81%, iar pentru Programul Operaţional Capitalul Uman suma alocată este de 4.371.963.027 euro, rata de absorbţie până la 19 ianuarie 2018 fiind 0%, se arată în textul moţiunii.

“România are o şansă majoră de a se dezvolta şi de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale”, spun iniţiatorii moţiunii depuse împotriva ministrului Rovana Plumb.

Rovana Plumb este ministru al Fondurilor Europne din 23 februarie 2017, fiind propusă de premierul de atunci Sorin Grindeanu.

Premierul Viorica Dăncilă: Au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, „a deblocat situaţia” în domeniu, precizând că au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro.

„Pentru că în ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii legate de fondurile europene, aş vrea să punctez câţiva paşi importanţi făcuţi în acest domeniu, pentru a ne atinge obiectivele de absorbţie prevăzute în programul de guvernare. (…) Doamna ministru Plumb a deblocat situaţia în care ne aflam doar cu un an în urmă şi a reuşit acreditarea autorităţilor de management, lansarea de apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde euro din totalul de 28 de miliarde de euro, cât reprezintă numai politica de coeziune în această perioadă de programare financiară, şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro”, a declarat săptămâna trecută Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.