SĂNĂTATE
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
Published
4 weeks agoon
By
REDACTIAMinistrul Sănătății Alexandru Rafila, prezent la evenimentul „România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”, organizat de ARPIM și CaleaEuropeană, a pledat pentru un parteneriat cu industria farmaceutică în interesul pacienților. De asemenea, ministrul a informat că se lucrează la o strategie pentru a crește procentul din PIB de la 1% la 3% pentru producția de medicamente.
„Dezvoltarea industriei farmaceutice rămâne o temă de interes permanent. Elementul cel mai strigent, din cadrul acestei dezvoltări, aflat în legătură directă cu MS, CNAS este cel care se referă la accesul oamenilor la medicamente. Acest obiectiv trebuie să aibă în spate însă o politică coerentă în acest domeniu și noi asta încercăm să facem, să îmbunătățim accesul oamenilor la medicamente prin parteneriat cu industria. Noi vrem să avem un parteneriat în interesul oamenilor, iar acest parteneriat nu poate să facă subiectul unor abordări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea și nu fac altceva decât să descurajeze investițiile în domeniul sănății. […] Industria farmaceutică produce venituri statului român, produce locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților”, a transmis ministrul sănătății în cadrul dezbaterii organizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente și CaleaEuropeană.
De asemenea, acesta a menționat că se lucrează la o strategie pentru a crește producția de medicamente la 3% din PIB: „Noi avem un punct de contact permanent cu industria farmaceutică. În momentul de față am făcut pasul înainte și împreună cu Ministerul Economiei avem un grup de lucru structurat care își propune să ofere Guvernului o strategie pe termen mediu măcar, încât dezvoltarea industriei farmaceutice să fie evidentă. Procentul din PIB pe care îl are România ca și producție de medicamente este în jur de 1% în momentul de față, vrem să ajungă la 3%. Scopul este să oferim o șansă de dezvoltare economică României prin industria farmaceutică.”
Ministrul Alexandru Rafila a reamintit că în ultimul an, Ministerul Sănătății a lucrat la un hub de inovație în sănătate împreună cu Local American Working Group, mediul universitar și industria farmaceutică.
În contextul strategiilor industriale și farmaceutice ale UE, dar și al aderării României la OCDE, organizație care include unele dintre cele mai competitive țări din lume și cu sistemele de sănătate cele mai dezvoltate, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Calea Europeană a organizat luni, 4 noiembrie, evenimentul „România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”. ARPIM subliniează că țara noastră trebuie să-și elaboreze o strategie de stimulare a investițiilor și de îmbunătățire a accesului la inovația medicală și farmaceutică, atrăgând în același timp investiții în capitalul de cunoaștere: studii clinice, cercetare universitară medicală fundamentală și transnațională, strategii inovative de prevenție, diverse tipuri de parteneriate public-private.
Inovația în sectorul farmaceutic european și în cadrul Uniunii Europene a Sănătății joacă un rol esențial în consolidarea pieței unice, a competitivității economice și rezilienței industriale ale Uniunii Europene. Propunerile din cadrul celor mai importante rapoarte publicate recent de către Mario Draghi și Enrico Letta, mai exact: Raportul privind viitorul competitivității UE și Raportul „Mai mult decât o piață”au în vedere îmbunătățirea pieței unice și redobândirea statului de lider al UE în domenii cheie, precum industria și inovația.
You may like
Parlamentare 2024. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a votat pentru „un Parlament puternic care să continue parcursul european al României”
Ministerul Sănătății: Un amplu program de screening oncologic va fi finanțat cu 11 mil. euro în parteneriat cu Banca Mondială
Bugetul UE pentru 2025, negociat de eurodeputatul Victor Negrescu, a primit votul plenului Parlamentului European
Eurodeputații l-au privat pe comisarul ungar Olivér Várhelyi de competențe cheie în domeniul sănătății. Responsabilitățile au fost transferate comisarului belgian Hadja Lahbib
Miniștrii sănătății din UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre stadiul actual al revizuirii Legislației Farmaceutice a UE (3 decembrie)
Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania
SĂNĂTATE
Ministerul Sănătății: Un amplu program de screening oncologic va fi finanțat cu 11 mil. euro în parteneriat cu Banca Mondială
Published
4 days agoon
November 29, 2024By
REDACTIAMinisterul Sănătății anunță finalizarea unui program de screening oncologic care va avea o finanțare prin Proiectul Băncii Mondiale în valoare de 11 milioane de euro, în contextul în care cancerul rămâne cea de-a doua cauză principală a mortalității în România, informează platforma Împreună Învingem Cancerul.
Potrivit celui mai recenet raport al OCDE privind starea de sănătatea în rândul statelor membre, principalele cauze ale mortalității provocate de cancer, în cazul României, sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul mamar (care afectează aproape exclusiv femeile) și cancerul de prostată (care afectează numai bărbații).
Finanțat prin Proiectul Băncii Mondiale, programul aduce echipamente medicale în peste 60 de unități sanitare și centre regionale de screening din România.
Principalele echipamente medicale achiziționate sunt:
- Echipamente pentru citologie și HPV
- Colposcoape digitale și mobile
- Dispozitive de electrocauterizare și electrochirurgie
- Mamografe;
- Linii de colonoscopie;
- Mese ginecologice.
„Investițiile cheie în sistemul de sănătate românesc trebuie să continue pe axele prioritare, una dintre acestea este cu certitudine Planul Național de Combatere și Control al Cancerului. Românii trebuie să știe că depistarea precoce și screeningul sunt indispensabile atât pentru creșterea gradului de succes al tratamentului cât și pentru eficientizarea întregului sistem de răspuns la boală”, a precizat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.
„Pentru că putem să reducem costurile de tratament atunci când detectăm această cumplite afecțiuni din timp. Sunt foarte multe state europene care au înțeles, în timp, că programele naționale de screening sunt indispensabile atât pentru salvarea de vieți, cât și pentru economia de resurse în sistem. Noi nu suntem acolo, dar este clar că mergem pe drumul cel bun cu parteneri puternici, precum Banca Mondială”, a completat și dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat și coordonatorul proiectului Băncii Mondiale în Ministerul Sănătății.
SĂNĂTATE
Miniștrii sănătății din UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre stadiul actual al revizuirii Legislației Farmaceutice a UE (3 decembrie)
Published
7 days agoon
November 26, 2024By
REDACTIAMiniștrii sănătății ai statelor membre UE se reunesc marți, 3 decembrie, într-o nouă reuniune a Consiliului UE pentru a discuta despre stadiul actual al revizuirii legislației farmaceutice a UE, pachet legislativ care vizează îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente în întreaga UE și securitatea aprovizionării cu medicamente pentru a diminua riscul unor eventuale penurii, informează comunicatul oficial al Consiliului.
Propunerea de revizuire a legislației farmaceutice a UE se bazează pe nivelul ridicat de protecție a sănătății publice și de armonizare deja obținut în ceea ce privește autorizarea medicamentelor. Obiectivul general al reformei este de a se asigura că pacienții din întreaga UE au acces în timp util și echitabil la medicamente.
Un alt obiectiv al propunerii este de a spori securitatea aprovizionării și de a aborda deficitele prin măsuri specifice, inclusiv obligații mai stricte pentru titularii autorizațiilor de introducere pe piață de a notifica deficitele potențiale sau reale și retragerile, încetările și suspendările de pe piață înainte de o întrerupere prevăzută în vederea continuării aprovizionării cu un medicament pe piață. Pentru a sprijini competitivitatea globală și puterea inovatoare a sectorului, trebuie găsit un echilibru adecvat între acordarea de stimulente pentru inovare, cu un accent mai mare pe nevoile medicale nesatisfăcute, și măsuri privind accesul și accesibilitatea financiară.
Legislația farmaceutică a UE a permis autorizarea unor medicamente sigure, eficace și de înaltă calitate. Cu toate acestea, accesul pacienților la medicamente în întreaga UE și securitatea aprovizionării reprezintă preocupări din ce în ce mai mari, reflectate în recentele concluzii ale Consiliului și în rezoluțiile Parlamentului European.
Reamintim că pacienții din România au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile.
Prin urmare, obiectivele propunerii de revizuire a legislației farmaceutice a UE sunt următoarele:
- Obiective generale:
- Garantarea unui nivel ridicat de sănătate publică prin asigurarea calității, a siguranței și a eficacității medicamentelor pentru pacienții din UE.
- Armonizarea pieței interne pentru supravegherea și controlul medicamentelor, precum și a drepturilor și obligațiilor care revin autorităților competente ale statelor membre.
- Obiective specifice:
- Asigurarea faptului că toți pacienții din întreaga UE au acces în timp util și în mod echitabil la medicamente sigure, eficace și la prețuri accesibile;
- Îmbunătățirea securității aprovizionării și asigurarea faptului că medicamentele sunt întotdeauna disponibile pentru pacienți, indiferent de locul în care locuiesc în UE;
- Oferirea unui mediu atractiv, favorabil inovării și competitivității pentru cercetare, dezvoltare și producția de medicamente în Europa;
- Creșterea durabilității medicamentelor din punct de vedere al mediulu.
Toate obiectivele generale și specifice prezentate mai sus sunt, de asemenea, relevante pentru domeniul medicamentelor pentru boli rare și pentru copii.
Strategia farmaceutică pentru Europa reprezintă un răspuns global la provocările actuale ale politicii farmaceutice, prin acțiuni legislative și nelegislative care interacționează împreună pentru a-și atinge obiectivul general de a asigura aprovizionarea UE cu medicamente sigure și accesibile financiar și de a sprijini eforturile de inovare ale industriei farmaceutice din UE. Revizuirea legislației farmaceutice este esențială pentru atingerea acestor obiective.
SĂNĂTATE
Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania
Published
2 weeks agoon
November 18, 2024By
REDACTIAComisia Europeană și OCDE au publicat astăzi, 18 noiembrie, un nou raport ce oferă o analiză cuprinzătoare a sistemelor de sănătate în rândul statelor membre Uniunii Europene, oferind detalii despre starea de sănătate a cetățenilor europeni, dar și cu privire la finanțarea sectorului sănătății. Executivul European și OCDE își mențin angajamentul de a sprijini statele UE în construirea unor sisteme de sănătate reziliente, competitive și care să ofere acces echitabil la servicii inovative. Sistemul românesc de sănătate a fost din nou analizat, iar cifrele rămân în continuare îngrijorătoare. România, țară în plin proces de aderare la OCDE, trebuie să se alinieze urgent la standardele OCDE în materie de sănătate, pentru a încheia cu succes acest proces, dar și pentru a reconstrui un sistem de sănătate inovativ și echitabil pentru pacienții români. Alinierea la cerințele OCDE presupune îmbunătățirea infrastructurii, a calității serviciilor medicale și adoptarea celor mai bune practici internaționale în acest sector.
„Țările europene pot dezvolta sisteme de sănătate rezistente, care să ofere asistența medicală accesibilă și de înaltă calitate pe care toți cetățenii europeni – indiferent de statutul socio-economic sau de localizarea geografică – o așteaptă și o merită. Acest raport marchează un pas important în această călătorie, oferind o reflecție și o bază solidă de dovezi pentru activitatea crucială care ne așteaptă. Prin abordarea provocărilor urgente din prezent în materie de sănătate, putem crea o Europă mai sănătoasă și mai rezistentă pentru ziua de mâine”, au transmis într-o declarație comună Stefano Scarpetta, Director pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, OCDE și Sandra Gallina, director general pentru sănătate și siguranță alimentară, Comisia Europeană.
Calea Europeană vă prezintă cele mai importante concluzii din cel mai recent raport „Health at a Glance: Europe 2024 STATE OF HEALTH IN THE EU CYCLE”, privind „starea” sistemului de sănătate din România, dar și o comparație cu rapoartele publicate în 2023 și 2021.
Speranța de viață a românilor crește ușor de la an la an, dar tot rămâne printre cele mai mici din UE
În ceea ce privește starea de sănătate în România, raportul de țară arată că în 2022, speranța medie de viață la naștere în România era de 76,6 ani (71,3 ani pentru bărbați și 79,2 ani pentru femei). În acest clasament mai suntem urmați doar de Latvia și Bulgaria. Prin urmare, față de rapoartele publicate în 2023, respectiv 2021, speranța de viață în România a crescut, dar rămâne în continuare una dintre cele mai scăzute din UE, cu mult sub media europeană.
- În raportul publicat în 2021, speranța medie de viață la naștere în România era de 75,3 ani.
- În raportul publicat în 2019, speranța medie de viață la naștere în România era de 74,2 ani.
Principalele boli cu care se confruntă pacienții români: Bolile cardiovasculare și cancerul
Bolile sistemului circulator și cancerul rămân cele două cauze principale ale mortalității în România și UE, bolile sistemului circulator reprezentând 32% din totalul deceselor în 2021 (peste 1,7 milioane de decese), iar cancerul 22% (1,1 milioane de decese). Dintre bolile aparatului circulator, principalele cauze ale mortalității sunt bolile cardiace ischemice și accidentele vasculare. Principalele cauze ale mortalității provocate de cancer sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul mamar (care afectează aproape exclusiv femeile) și cancerul de prostată (care afectează numai bărbații).
România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate
În raportul publicat astăzi, România a cheltuit în 5,7% din PIB pentru sănătate (date pentru anul 2022) – al doilea cel mai mic procent din rândul țărilor UE. Deși cheltuielile pentru sănătate au crescut sistematic în ultimii ani, în 2022, România a cheltuit pentru sănătate 1.632 euro pentru fiecare persoană (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), mai puțin de jumătate din media UE de 3.533 euro. Germania a cheluit 5.317 euro pentru sănătate pentru fiecare persoană, adică de trei ori mai mult decât țara noastră.
- În 2021, România a cheltuit 6,5% din PIB pentru sănătate – cel mai mic procent din rândul țărilor UE. România a cheltuit 1.663 euro pentru fiecare persoană (mai puțin de jumătate din media UE de 4.030 euro).
- În 2019, România a cheltuit 5,7 % din PIB pentru sănătate – al doilea cel mai scăzut nivel din țările UE. România a cheltuit 1.310 euro pentru fiecare persoană (mai puțin de jumătate din media UE de 3.523 euro).
- În 2017, România a cheltuit 5% din PIB pentru sănătate – cel mai scăzut, din nou, nivel din rândul țărilor UE. România a cheltuit 1.029 euro pentru fiecare persoană (mai puțin de media UE de 1.884 euro).
OCDE avertizează că presiunea tot mai mare asupra bugetelor sistemului de sănătate reflectă un „climat economic dificil, cu priorități competitive care restrâng fondurile publice disponibile pentru sănătate.” Pe termen lung, se preconizează o creștere a cheltuielilor pentru sănătate din surse publice în rândul țărilor OCDE. Prin urmare, s-ar putea ajunge la un potențial maxim de 11,8 % din PIB alocat cheltuielilor de sănătate până în 2040.
Politica de sănătate a UE și rolul Comisiei Europene
Uniunea ca entitate nu are competențe în materie de sănătate. Conform tratatelor UE, acest domeniu ține de prerogativele și responsabilitatea statelor membre, de unde caracterul preponderent național al reacțiilor inițiale la declanșarea pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea s-a putut remarca faptul că, pe măsură ce în rândul statelor membre s-a conștientizat mai bine nevoia unei coordonări la nivel european a eforturilor de gestionare a crizei sanitare, rolul și implicarea instituțiilor europene, în special cel al Comisiei Europene, au căpătat o valoare considerabilă.
Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.
Linkuri utile:
- Raport: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Speranța de viață a românilor, cu mult sub media europeană
- Raport Comisia Europeană: Speranța de viață a românilor continuă să scadă. România, a doua țară din UE cu cele mai mici investiții în sănătate
- Românii au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile (Studiu W.A.I.T 2023)
- Uniunea Europeană a Sănătății. Comisia Europeană publică progresele înregistrate în ultimii 4 ani în politica de sănătate a UE
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO