Kremlinul a sperat să divizeze și să slăbească alianța transatlantică, însă “a reușit exact contrariul”, fiindcă “unitatea noastră a fost cimentată”, a afirmat duminică, pe scena Conferinței de Securitate de la München, președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs care a produs același ecou cu al mesajelor președintei Comisiei Europene, secretarului general al NATO și vicepreședintei SUA, pe podiumul aceluiași eveniment.
“Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat Charles Michel într-un discurs susținut la ediția din 2022 a Conferinței, adăugând că “nu putem să întindem pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe”.
“Kremlinul a sperat să divizeze și să slăbească Alianța noastră. Au făcut exact contrariul. Unitatea noastră a fost cimentată. Atât în cadrul UE, cât și dincolo de Atlantic. Suntem pe deplin uniți”, a precizat el.
Michel s-a adresat Conferinței în debutul zilei de duminică, pe care președintele MSC Wolfgang Ischinger a intitulat-o “duminica europeană”, deoarece pe scenă au urmat șeful diplomației UE, Josep Borrell, miniștrii apărării din Franța și Germania, prim-miniștrii Belgiei și Estoniei și miniștrii de externe ai Croației și Spaniei.
Asemenea Ursulei von der Leyen și lui Josep Borrell, șeful Consiliului European a subliniat că NATO rămâne coloana vertebrală a securității europene. De asemenea, cei trei oficiali europeni au atras atenția, în discursurile lor, asupra alianței care este făurită între Rusia și China, cu scopul rescrierii ordinii internaționale.
El a avertizat Rusia cu sancțiuni economice severe, afirmând că este pregătit să convoace o reuniune a Consiliul European în secunda următoare unei invazii militare ruse în Ucraina.
“Susținem cu tărie suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei. Poporul său a ales valorile democratice, statul de drept și reformele. Kremlinul vede acest lucru ca pe o amenințare existențială. Obiectivul său de a slăbi sprijinul Occidentului și al UE pentru Ucraina este un calcul greșit. Pentru a face față regimurilor autocratice, democrațiile trebuie să acționeze rapid, coerent și unitar. Construim sprijinul liber și sincer al cetățenilor noștri prin transparență, încredere și respect pentru demnitatea și libertatea personală. Acesta este motivul pentru care democrația prevalează”, a mai spus el.
Avertismentul sancțiunilor fără precedent la adresa Rusiei a făcut parte din repertoriul fiecărui discurs occidental rostit la Conferința de Securitate de la München, forum pe care Rusia îl boicotează în acest an, într-un nou semnal al tensiunilor dintre Federația Rusă, pe de o parte, și SUA, NATO și UE, pe de altă parte.
Miniştrii de externe din cadrul țărilor G7 au furnizat sâmbătă o nouă dovadă a unității occidentale în fața acțiunilor Rusiei, cerând Moscovei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Într-o declarație comună semnată de șefii diplomațiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană, au subliniat că “Rusia ar trebui să nu aibă nicio îndoială că orice atac militar împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive, inclusiv sancţiuni financiare şi economice, ceea ce va duce la costuri severe şi fără precedent pentru economia Rusiei”.
De asemenea, reconfirmarea continuă a faptului că acțiunile Rusiei au condus la și mai multă prezență NATO pe flancul estic și la o mai mare unitate occidentală s-a aflat pe desfășurătorul fiecărui discurs susținut de liderii transatlantici la München.