Mugur Isărescu: 3,5 milioane de români din stăinătate trimit anual 7 miliarde de euro în ţară

Pe lângă cele circa 7 miliarde de euro trimise anual în România, românii care lucrează în străinătate au un potențial de economii și investiții mult mai mare, estimat la circa 28 miliarde de euro după o cercetare sociologică prezentată miercuri la BNR.

isarescu“Sunt cifre aproape șocante”, afirmă guvernatorul Mugur Isărescu, arătând că România ar avea de câștigat dacă ar încuraja spiritul antreprenorial al diasporei, astfel încât o parte din aceste sume să fie investite în țară.

“Potențialui de economisire al românilor din străinătate depășește orice așteptări, iar preferințele lor de investiții se schimbă spre altceva, de la a-ți face o casă mare prin Maramureș sau altundeva, cum era până acum”, a declarat Isărescu, potrivit Profit.ro. Șeful băncii centrale a amintit că România a rămas o oază care încă mai oferă dobânzi pozitive în Europa, acesta fiind un context în care românii din diaspora ar putea fi stimulați să facă mai multe plasamente în țară, mai ales dacă ar exista demersuri coerente pentru susținerea culturii antreprenoriale.

“Cifrele aproape șocante” remarcate de guvernatorul BNR au fost estimate într-o cercetare a Fundației Lufkin pentru Antreprenoriat și Migrație (FLAME). “Dacă în privința remitențelor estimăm că 7 miliarde de euro se îndreaptă anual către familiile rămase în țară, în privința economiilor și investițiilor românilor care lucrează în străinătate credem că este vorba de o sumă mult mai mare: 28 miliarde de euro, care acum nu sunt canalizate spre economia românească, dar ar putea fi atrase. Sunt într-adevăr cifre surprinzătoare”, spune Cristina Dobre, președintele Fundației FLAME.

Potrivit cercetării menţionate, 64% din românii din străinătate fac economii, 46% preferă să economisească în afara graniţelor şi doar 18% în România. Pentru a investi în afaceri economisesc 62%, restul de 38% neavând acest comportament financiar.

Mai multe detalii aici.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.