Connect with us

ROMÂNIA

Mugur Isărescu în cadrul reuniunii CEPS: Suntem conștienți de eforturile care trebuie făcute pentru ca aderarea României la zona euro să fie un succes

Published

on

Foto: BNR Twitter

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale Române a participat ieri, 21 februarie, în cadrul reuniunii anuale a Centrului pentru Studii Politice Europene, loc unde a ținut un discurs și a menționat aspecte importante și actuale care vizeaza viitorul Uniunii Europene, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană. ,,CEPS Ideas Lab” este o platformă inovatoare  care reunește oficiali de rang înalt din instituții ale UE și din guverne naționale, precum și reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile și ai cercurilor de afaceri. Reprezintă un excelent cadru pentru dezbaterea provocărilor uriașe cu care se confruntă Uniunea Europeană la momentul actual.

Guvernatorul BNR s-a adresat nu numai în numele Băncii Naționale a României, ci și ca reprezentant al unei țări care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

,,După cum reiese din tema reuniunii de anul acesta, noi, în calitate de cetățeni europeni, trebuie să facem alegerile corecte, astfel încât viitorul Uniunii să fie asigurat de continuarea proiectului care a promovat permanent pacea și reconstrucția economică după cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre același proiect care a ajutat țările central și est-europene să „revină în Europa” după căderea Zidului Berlinului.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,Dezbaterea noastră este cu atât mai importantă cu cât are loc într-un moment de relativă încetinire a creșterii economice la nivel european și de eroziune a multilateralității, precum și de propagare a conflictelor comerciale. Perspectiva unui Brexit fără un acord între părți este foarte supărătoare pentru noi toți și încă sper foarte mult ca un astfel de deznodământ să fie evitat. Totodată, este momentul să ajungem la un consens cu privire la cadrul financiar multianual, astfel încât provocările serioase cu care se confruntă Uniunea (protecția frontierelor, atacurile cibernetice, schimbările climatice, conflictele din zone mai apropiate sau mai îndepărtate etc.) să se concilieze cu necesitatea de a menține coeziunea Uniunii și de a evita fragmentarea în continuare a acesteia.”

Mugur Isărescu și-a exprimat încrederea în liderii UE că vor avea o abordare echilibrată a principalelor vulnerabilități instituționale și de politică din zona euro. ,,Menționez acest aspect întrucât România, la fel ca alte state care nu fac parte din zona euro, este obligată prin tratatele de aderare la UE să adopte, în cele din urmă, moneda unică. Și sperăm că acest lucru se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat.”

Oficialul român a menționat că, recent au fost finalizate două documente importante în vederea aderării României la zona euro (un raport analitic și un plan de acțiune), care sunt în atenția partidelor politice și a Parlamentului pentru a fi examinate și aprobate. Am fost unul dintre vicepreședinții Comisiei Naționale care a coordonat finalizarea celor două documente.

,,Suntem conștienți de eforturile care trebuie făcute pentru ca aderarea la zona euro să fie un succes. Indiferent de cât de mult se dorește accelerarea acestui proces, succesul său depinde de îndeplinirea unei mase critice a criteriilor de convergență reală și structurală cu zona euro. Învățămintele crizei din zona euro ne pun, fără echivoc, în fața acestei realități. Cu cât zona euro devine mai robustă, ca urmare a reformelor instituționale și politice, cu atât mai bine pentru noi.

În contextul deținerii președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, guvernatorul BNR a prezentat evoluția președinției noastre: ,,După cum știți, în momentul de față România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar echipele noastre de la București și Bruxelles au obținut deja rezultate bune. Acestea au organizat 15 grupuri de lucru la nivelul Consiliului, au purtat negocieri în 18 ședințe de trialog cu Parlamentul European, au participat la peste 30 de întâlniri tehnice, printre care întâlniri bilaterale, consultări informale cu Parlamentul și Comisia. S-au finalizat lucrările și s-a convenit asupra a două dosare (Măsurile de reducere a riscurilor – pachetul bancar și Produsul Pan-european de pensii personale). S-a ajuns la un acord politic cu Parlamentul în ceea ce privește alte două dosare (Distribuția transfrontalieră a fondurilor și Regulamentul revizuit privind infrastructura pieței europene). Înțeleg că la nivelul Consiliului s-a stabilit o abordare generală asupra dosarului referitor la Sistemul european al supravegherii financiare.”


,,Sunt convins că vom avea în continuare rezultate bune și că eforturile susținute ale tuturor părților implicate vor da roade.”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Înainte de finalul discursului, Mugur Isărescu s-a referit la amenințarea protecționismului. Un risc enorm pentru economia globală îl reprezintă tentația de a renunța la angajamentul față de multilateralism și de a îmbrățișa protecționismul. Politicile de „sărăcire a vecinilor” (beggar thy neighbour) sunt foarte periculoase, după cum demonstrează clar istoria. Cu siguranță, comerțul trebuie să fie atât liber, cât și echitabil, iar angajamentele asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și al altor forumuri trebuie respectate. Dacă nu apărăm piețele libere, putem deschide ușa unor conflicte comerciale de proporții și proliferării situațiilor de pe urma cărora toată lumea are de pierdut.


,,Poate că viitorul este incert, dar noi cu siguranță putem încerca să fim mai bine pregătiți.”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Întregul discurs al guvernatorului Băncii Naționale Române, aici.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Cum arată România văzută din spațiu de satelitul european Sentinel2, din cadrul programului european Copernicus

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

România a fost surpinsă în imagini de sateliții misiunii europene Sentinel2, din cadrul programului european, Copernicus, coordonat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează Agerpres.

Primul satelit din cadrul programului Copernicus Earth, Sentinel-1A, a fost lansat la 3 aprilie 2014, urmat de alte astfel de instrumente spaţiale incluse în programul Copernicus, o constelaţie de sateliţi din gama ”Sentinel” cu rol de observare şi monitorizare a Terrei, lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi ESA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Șeful diplomației slovace, la București: Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD

Published

on

© Administrația Prezidențială

Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe şi Europene, Miroslav Lajcak, aflat în vizită la Bucureşti.

Șeful diplomației slovace, aflat marți în vizită la București, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis și ministrul slovac au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda europeană și regională, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului a evocat excelența relației dintre cele două țări, clădită pe afinități de ordin istoric și cultural și pe interese convergente în plan politic, economic și securitar. În context, cei doi înalți demnitari și-au exprimat angajamentul pentru continuarea consolidării relației bilaterale, inclusiv a dialogului politic.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Miroslav Lajčák au apreciat modul în care cele două minorități naționale sunt integrate în societatea română, respectiv cea slovacă, acestea contribuind substanțial la dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări.

De asemenea, au mai fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană și regională, cu accent pe situația din Balcanii de Vest. În context, cei doi interlocutori și-au exprimat speranța că propunerea Comisiei Europene de revizuire a metodologiei privind politica de extindere va contribui la eficientizarea procesului de aderare. Totodată, șeful statului și ministrul slovac au reiterat sprijinul pentru deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Macedonia de Nord și Albania.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Bogdan Aurescu, el a evidenţiat politica română privind minorităţile, relatează Agerpres.

“Politica română privind minorităţile ar putea fi luată drept model”, a punctat Lajcak.

La rândul său, ministrul Aurescu a remarcat viziunea comună a celor două ţări privind extinderea UE.

“Amândouă statele sunt puternici susţinători ai extinderii Uniunii Europene şi avem o convergenţă remarcabilă între poziţiile şi abordările noastre pe acest subiect. Am subliniat importanţa pe care procesul de extindere o are pentru statele din regiune, proces care trebuie să continue fără obstacole suplimentare. Sprijinim adoptarea unei decizii cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord cât mai curând posibil”, a afirmat el.

Bogdan Aurescu a menţionat şi Iniţiativa celor Trei Mări, în care sunt implicate România şi Slovacia. “Am salutat anunţul recent al SUA la Conferinţa de securitate de la Munchen – alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru proiecte de interconectare în cadrul acestei iniţiative”, a precizat şeful diplomaţiei române.

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual al UE, Aurescu a evidenţiat “interesul României pentru un buget ambiţios care să menţină finanţările necesare pentru Politica de coeziune, pentru Politica agricolă comună”.

Continue Reading

NEWS

Premierul Ludovic Orban: Ne gândim la un instrument care să asigure finanţarea proiectelor localităţilor româneşti înfrăţite cu cele din Republica Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a precizat că Guvernul ia în calcul elaborarea unui mecanism care să susțină asigurarea finanțării pentru proiectele stabilite între localități românești înfrățite cu localități din Republica Moldova, informează Agerepres.

”Ştim foarte bine care este situaţia în Republica Moldova. Ne interesează într-o măsură foarte mare să putem să susţinem proiectele comunităţilor locale şi administraţiilor locale din Republica Moldova şi aici chiar ne gândim la un instrument care să ajute localităţile din România, care sunt înfrăţite cu localităţi din Basarabia, să poată să aibă finanţările necesare pentru a finanţa acele proiecte care sunt convenite cu primarii din Basarabia”, a precizat premierul Orban.

Declarațiile prim-ministrului Orban au venit după ce un reprezentant al autorităţilor locale din Republica Moldova a cerut ca diversele forme de sprijin financiar să fie alocate prioritar către proiectele autorităţilor locale. ”Am vrea foarte mult să ne ajutaţi. Dar cum? Să nu mai daţi banii guvernelor centrale. Să ne ajutaţi ca tot suportul care vine în Republica Moldova să fie condiţionat prin reforme reale, prin luptă cu adevărat cu corupţia şi prin focusare cât mai mare către autorităţile publice locale”, a precizat acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending