INTERNAȚIONAL
“Mulțumesc, România”: Zelenski anunță că a obținut la București acorduri bune legate de muniție de artilerie, sisteme antiaeriene și pregătirea piloților ucraineni pentru F-16
Published
1 year agoon
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți seară României, într-o serie de mesaje video difuzate pe Twitter, pentru vizita pe care a efectuat-o la București și a prezentat rezultatele vizitei, cu accent pe componenta sprijinul militar din partea țării noastre.
“Ce am obținut? În primul rând, acorduri bune legate de arme. Nu vă pot dezvălui totul acum, muniția de artilerie e bifată și, la fel, întărirea sistemelor antiaeriene – bifată. Încă pregătim anumite lucruri care vor avea un impact puternic. Un centru de pregătire pentru piloții de F-16 se organizează acum în România, iar piloții ucraineni vor fi printre primii care se vor antrena aici”, a spus Zelenski într-un mesaj filmat din avionul prezidențial și postat platforma X, cunoscută anterior cu numele de Twitter.
As I depart Romania, I thank @KlausIohannis, the Romanian government, and society.
Our strategic relations create a new force for the entire Black Sea Region.
When we put all of our plans into reality, this part of Europe will gain a new source of economic and security power. pic.twitter.com/FsZIXd7pT9
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 10, 2023
Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au discutat marți, la București, despre domenii strategice de cooperare în cadrul triunghiului Ucraina-România-Republica Moldova, cu șeful statului ucrainean anunțând că un “coridor al cerealelor” din Ucraina prin Republica Moldova până în România urmează să fie lansat în curând.
De asemenea, Zelenski a anunțat că a agreat cu președintele Klaus Iohannis ca piloții Forțelor Aeriene ale Ucrainei să fie incluși în primul val de antrenament în cadrul centrului coaliției de antrenare a piloților pentru avioane F-16 pe care România îl va găzdui. Prevederea respectivă a fost inclusă și în textul declarației politice prin care ambii lideri au decis ridicarea relației bilaterale România-Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.
La Palatul Cotroceni, liderul de la Kiev a salutat ajutorul militar și umanitar pe care România l-a acordat Ucrainei, în timp ce a fost asigurat de președintele Klaus Iohannis că România va continua sprijinul consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării.
“România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră“, a spus Zelenski, într-o conferință comună de presă cu Klaus Iohannis, la finalul convorbirilor bilaterale prilejuite de prima vizită în România a președintelui ucrainean.
Întrebat despre sprijinul concret pe care l-a solicitat României și președintelui Iohannis, Zelenski a adoptat o poziție rezervată.
“Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene“, a punctat el, cunoscut fiind faptul că liderul de la Kiev a enunțat aceste cerințe sprijin către aliații NATO.
“Mulțumesc, România!“, este mesajul difuzat pe Twitter cu care Zelenski și-a încheiat vizita în țara noastră.
Mulțumesc, România 🇺🇦🇷🇴 pic.twitter.com/qBc43f3b1Q
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 10, 2023
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova
Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”
Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova
Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE
Marcel Ciolacu o felicită pe Maia Sandu pentru un nou mandat: Moldovenii din întreaga lume au scris istorie pentru viitorul lor european, luptându-se contra mecanismelor Rusiei
REPUBLICA MOLDOVA
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Published
43 mins agoon
November 4, 2024Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au emis luni o declarație comună în care o “felicită călduros” pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova și salută eforturile autorităților de a organiza cu succes alegerile, “în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei”.
“UE o felicită călduros pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Felicităm autoritățile moldovene pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare. Aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituțiile democratice ale țării și calea sa către UE”, se arată în comunicatul comun al Comisiei Europene și al șefului diplomației UE, Josep Borrell.
Conform sursei citate, Uniunea Europeană sprijină securitatea și reziliența Moldovei, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene. Moldova a fost prima țară care a încheiat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE.
În declarația emisă, Comisia și Înaltul Reprezentant amintesc și că “referendumul recent a reafirmat angajamentul poporului moldovean față de calea europeană și față de consolidarea în continuare a legăturilor noastre strânse“.
“UE va continua să colaboreze cu președintele și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor și pentru a spori stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa către UE, inclusiv prin Planul de creștere pentru Moldova, anunțat recent”, conchide sursa citată.
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a președintelui Klaus Iohannis, a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.
REPUBLICA MOLDOVA
Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova
Published
3 hours agoon
November 4, 2024Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Moldova, afirmând că Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova și este pregătită să lucreze împreună pentru a consolida parteneriatul bilateral.
“Cetățenii Republicii Moldova au făcut o alegere clară – au ales calea spre creștere economică și stabilitate socială. Numai o securitate reală și o Europă pașnică și unită pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii posibilitatea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și încredere”, a afirmat el, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter).
Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Klaus Iohannis.
Congratulations to @sandumaiamd on winning the presidential election in Moldova. Ukraine supports the European choice of the Moldovan people and stands ready to work together to strengthen our partnership.
Moldovans have made a clear choice—they chose a path toward economic…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 4, 2024
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Adresându-se națiunii puțin după miezul nopții, Maia Sandu a mulţumit alegătorilor pentru votul exprimat, exclamând: “Moldova, eşti o învingătoare!”
Sandu a apreciat că “libertatea, adevărul şi dreptatea au învins”.
“Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a afirmat Sandu.
Maia Sandu a afirmat că “Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe”, care a presupus “bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate”.
Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.
REPUBLICA MOLDOVA
Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE
Published
3 hours agoon
November 4, 2024Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a felicitat-o luni dimineaţa pe Maia Sandu pentru victoria în turul al doilea al alegerilor din Republica Moldova.
“Democraţia şi votul liber au învins! Felicitări Maia Sandu pentru rezultatul alegerilor, pentru victoria uriaşă! Republica Moldova îşi continuă parcursul european şi drumul către integrarea în Uniunea Europeană. România îi este un aliat de nădejde şi un sprijin atât social, cât şi economic. Parteneriatul strategic pe care îl avem va fi consolidat. Le mulţumesc cetăţenilor moldoveni şi, în mod deosebit, celor din diaspora, că au ieşit în număr mare la urne, că s-au mobilizat exemplar şi au pus umărul la o nouă victorie ce a spulberat maşinăria de cumpărare de voturi şi propaganda rusească masivă. Dragi moldoveni, aţi scris istorie pentru toţi fraţii de peste Prut“, a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.210 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,26% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Adresându-se națiunii puțin după miezul nopții, Maia Sandu a mulţumit alegătorilor pentru votul exprimat, exclamând: “Moldova, eşti o învingătoare!”
Sandu a apreciat că “libertatea, adevărul şi dreptatea au învins”.
“Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a afirmat Sandu.
Maia Sandu a afirmat că “Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe”, care a presupus “bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate”.
Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
O prezență istorică a fost înregistrată în străinătate, acolo unde peste 316.000 de moldoveni și-au exprimat dreptul de vot, comparativ cu cei aproape 240.000 care au ieșit la vot în primul tur și la referendumul constituțional republica pentru integrarea în UE.
În urmă cu două săptămâni, când au decis să-i trimită în turul al doilea al prezidențialelor pe Maia Sandu și pe Alexandr Stoianoglo, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană la plebiscitul constituțional desfășurat în paralel cu primul tur al scrutinului pentru funcția supremă în stat. După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,35% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării.
Scrutinul respectiv a fost marcat de ingerințe electorale din partea Rusiei, condamnate ca atare de Uniunea Europeană, România și mai multe cancelarii occidentale. Și acum, mai multe alerte false cu bomba au fost înregistrate în secțiile din diaspora, inclusiv în București și Brașov, dar și atacuri cibernetice în lanț semnalate de autoritățile din Moldova.
Guvernul de la Chișinău a anunțat încă de duminică dimineață că a notificat mai multe state UE că se așteaptă la provocări în secțiile din străinătate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE
Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova
Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament
Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”
Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova
Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Trending
- SĂNĂTATE4 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Președintele METREX, la București: Zonele metropolitane din UE își doresc să fie un organism influent în modelarea viitorului și competitivității UE