Muntenegrul acuză Moscova de organizarea tentativei de lovitură de stat din timpul alegerilor parlamentare

Moscova a orchestrat lovitura de stat din 16 octombrie din Muntenegru în vederea stopării accesului acesteia în cadrul alianței de securitate colectivă, NATO, notează Politico Europe.

Potrivit procurorului special muntenegrean, organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot dejucată în ziua alegerilor parlamentare din octombrie care a avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO.

„Până în prezent, am avut dovezi că structurile naționaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum (acestea arată) și că organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel”, a declarat Milivoje Katnic.

Până în prezent au fost arestați 15 suspecți dar încă sunt căutați doi cetățeni ruși bănuiți că ar fi planificat întreaga operațiune.

Potrivit Parchetului, presupușii complotiști intenționau să intre cu forța în clădirea parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliției opoziției proruse, Frontul Democratic, și să îl rețină la Milo Djukanovic ori chiar să îl ucidă.

Citiți și 

Kremlin: Rusia se opune aderării Muntenegrului la NATO

Alegeri parlamentare în Muntenegru. Premierul Milo Djukanovic: Țara rămâne în siguranță pe drumul spre viitorul său european

Procurorul a subliniat că „unicul motiv al acestor structuri” a fost de „a împiedica Muntenegrul să intre în NATO”.

Protocolul de aderare al Muntenegrului la NATO a fost semnat la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței în primăvara anului trecut, iar procedura de ratificare reprezintă un proces care de regulă durează între un an și 18 luni. 

Până în prezent, 13 state membre ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului la NATO, printre care și România. Dintre statele care încă nu au ratificat protocolul se numără Franța, Germania sau SUA.Ultima extindere a NATO a avut loc în 2009, când au aderat Albania și Croația, alte două țări din Balcanii de Vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.