Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean și actual parlamentar, arestată de autoritățile de la Kiev pentru plănuirea unei lovituri de stat

Una dintre cele mai cunoscute parlamentare din Ucraina, Nadia Savcenko, a fost arestată, fiind suspectată că ar fi plănuit un atac asupra parlamentului şi o lovitură de stat, notează Adevărul.

Aceasta a fost reţinută în Parlament după ce politicienii au analizat dovezile împotriva sa şi au votat pentru ridicarea imunităţii sale. Savcenko nu a negat acuzaţiile.    Procurorul-şef Iuri Luţsenko le-a spus parlamentarilor joi că Savcenko plănuia „un act terorist la scară largă” în Kiev. El a acuzat-o că a ajuns la o înţelegere cu rebelii susţinuţi de Rusia pentru „a obţine armele necesare unui asemenea atac, mai ales mortiere de 120mm, arme de calibru mic, puşti şi grenade”.  

Parlamentarii au vizionat un videoclip în care ea apare vorbind cu doi ofiţeri despre planurile sale de a ataca Parlamentul.  Savcenko a părut amuzată la vizionarea videoclipului şi nu a pus la îndoială autenticitatea acestuia. Ea a spus că guvernul „corupt” al Ucrainei trebuie dat jos, dar a descris complotul ca fiind o „provocare”.  

Citiți și

Pilotul militar Nadia Savcenko a ajuns la Kiev după aproape doi ani de detenţie în Rusia. Șeful diplomației germane, ”bucuros și ușurat”

Fostul pilot militar Nadia Savcenko a înfiinţat o mişcare politică de opoziţie în Ucraina: Este nevoie de o schimbare

Ea a primit cel mai important premiu, Ordinul Stelei Aurii, după ce a fost eliberată dintr-o închisoare din Rusia în urma unui schimb de prizonieri.  

În aprilie 2014, rebelii pro-Rusia au ocupat o mare parte din Donetsk şi Luhansk în estul Ucrainei iar apoi şi-au autoproclamat autonomia, sfidând guvernul de la Kiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.