Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a promis că SUA nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul, la încheierea vineri a turneului său în Asia, pe fondul unei avalanșe de exerciții militare chinezești care au dus la creșterea temerilor legate de un conflict în regiune, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Călătoria scurtă și neanunțată a lui Pelosi în această săptămână în Taiwan a adus în prim-plan tensiunile crescânde dintre Washington și Beijing și impactul deteriorării relațiilor asupra aliaților SUA care sunt dependenți economic de China.
Beijingul își afirmă suveranitatea asupra Taiwanului, o democrație autonomă cu peste 23 de milioane de locuitori, încercând să excludă insula din afacerile globale, prin alegerea partenerilor săi diplomatici și reacționând cu furie la schimburile dintre Taipei și oficialii străini.
China „poate încerca să împiedice Taiwanul să viziteze sau să participe în alte locuri, dar nu va izola Taiwanul”, a declarat Pelosi la Tokyo, adăugând că Beijingul nu poate dicta cine poate vizita insula. „Ei nu ne fac programul de călătorie, guvernul chinez nu face acest lucru”, a spus aceasta. „ Am avut vizite la nivel înalt, ale senatorilor în primăvară, în mod bipartizan (…) şi nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”, a mai adăugat Pelosi.
Partidul Comunist Chinez (PCC) afirmă că problemele legate de Taiwan sunt afaceri interne ale Chinei, dar vizita lui Pelosi a subliniat îngrijorarea generală a aliaților asiatici ai Statelor Unite cu privire la un conflict în Strâmtoarea Taiwan, din cauza proximității lor și a rolului vital al coridorului în comerț.
Preocupările Japoniei cu privire la o potențială acțiune militară chineză împotriva Taiwanului – care se află la mai puțin de 100 de mile de punctul cel mai vestic al Japoniei – au modelat cheltuielile de apărare și calculele diplomatice ale Tokyo-ului.
Joi, ca parte a exercițiilor militare anunțate de Beijing ca răspuns la călătoria lui Pelosi la Taipei, cinci dintre rachetele balistice chinezești au aterizat pentru prima dată în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, una dintre ele căzând la doar 50 de mile de Yonaguni, cea mai vestică insulă locuită a Japoniei. Vineri, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat aceste acțiuni și a cerut Chinei să oprească exercițiile.
„Am informat-o pe președinta Pelosi că faptul că rachetele balistice ale Chinei au aterizat în apropierea apelor japoneze, inclusiv a ZEE, amenință siguranța și securitatea noastră națională”, a declarat Kishida. „Am confirmat, de asemenea, continuarea cooperării strânse pentru a menține pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, relatează The Washington Post.
La Taipei, Ministerul Apărării a declarat că navele de război și avioanele militare chineze au trecut vineri linia mediană, marcând a treia oară în această săptămână când Beijingul a ignorat granița maritimă neoficială dintre Taiwan și China. Ministerul a declarat că a desfășurat avioane, nave și sistemul său de rachete terestre pentru a monitoriza situația.
„Fie că este vorba de lansarea de rachete balistice sau de traversarea deliberată a liniei mediane a strâmtorii, exercițiile militare ale PCC sunt extrem de provocatoare”, a afirmat ministerul într-o declarație. „[Vom] urma principiul de a ne pregăti pentru război, mai degrabă decât de a căuta un război. Militarii și civilii vor lucra împreună pentru a ne apăra suveranitatea și securitatea națională”.
De asemenea, într-un discurs de joi, președintele Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul va rămâne responsabil, rațional și calm în fața „amenințării fără precedent”.
„Vreau să le cer concetățenilor mei să fie siguri că guvernul nostru răspunde cu mână fermă”, a declarat Tsai, adăugând că aeroporturile și porturile maritime continuă să funcționeze normal, iar economia rămâne stabilă.
Totodată, premierul taiwanez Su Tseng-chang a catalogat China drept un „vecin rău care își flexează mușchii la ușa noastră” prin acțiuni care „sabotează în mod arbitrar” una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri, într-o conferință de presă în Cambodgia, că tirul de rachete efectuat de China în jurul Taiwanului reprezintă o escaladare semnificativă, fără nicio justificare posibilă, informează Agerpres. Administrația Biden a subliniat săptămâna aceasta că deplasarea lui Pelosi nu a semnalat nicio schimbare în politica americană de lungă durată, care recunoaște – fără a aproba – pretențiile Beijingului asupra Taiwanului.
De altfel, Pelosi a dat asigurări că turneul în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”.
Din 1979, Washingtonul recunoaşte un singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să sprijine autorităţile taiwaneze, în special prin importante vânzări de arme.
Această vizită, a spus ea, „s-a referit la Taiwan Relations Act’ “, o lege adoptată de Congresul american în 1979 şi care caracterizează relaţiile dintre Statele Unite şi Taiwan, dar şi la „politica SUA/China, toate legile şi acordurile care au stabilit care este relaţia noastră”.
„Este vorba de instaurarea păcii în strâmtoarea Taiwan şi de menţinerea statu-quo-ului”, a adăugat Nancy Pelosi, lăudând, în acelaşi timp, „marea democraţie” din Taiwan cu „economia sa înfloritoare” şi „respectul pentru întreaga sa populaţie”.
Este de așteptat ca manevrele militare ale Chinei să continue până la sfârșitul săptămânii. Taiwanul a declarat că exercițiile, care afectează șase zone de pe toate laturile Taiwanului și se apropie mai mult de insulă decât în crizele anterioare, echivalează cu o blocadă maritimă și aeriană.