Aflată într-o vizită oficială la Bruxelles, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, s-a întâlnit marți cu omologii săi din Georgia și Ucraina, în cadrul „Trio-ului asociat al prim-miniștrilor”, întâlnire ce a avut loc cu doar două săptămâni înainte de Summitul Parteneriatului Estic.
Alături de omologii săi din Ucraina, Denys Shmyhal, și Georgia, Irakli Garibashvili, premierul Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European, în vederea „reconfirmării mesajului politic comun în ajunul Summitului Parteneriatului Estic”
„Am prezentat Președintelui Consiliului European obiectivele comune de cooperare atât în perioada de până la Summit-ul PaE din decembrie, cât și după acest eveniment. Un subiect aparte l-a constituit pregătirea către summit și negocierile asupra Declarației Comune. Am menționat că evenimentul este de o importanță majoră pentru Republica Moldova și mi-am exprimat încrederea că acesta va impulsiona și va avansa dialogul cu țările din PaE pe mai multe domenii – digitalizare, energie, conectivitate, precum și gestionarea situației epidemiologice”, a scris Natalia Gavrilița, pe Facebook.
În context, prin discursul său susținut la Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului Estic, eveniment care are loc cu doar două săptămâni înainte de summitul acestei inițiative, Charles Michel a declarat că „UE va sprijini toate inițiativele menite să creeze mai multe sinergii și mai multă cooperare între parteneri – inclusiv între cei trei parteneri asociați: Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru va contribui la abordarea provocărilor comune și va deschide calea către o creștere durabilă și stabilitate politică, utilizând toate instrumentele existente pentru a sprijini societățile lor, în timp ce își urmăresc aspirațiile europene, și va încuraja coordonarea între parteneri și Bruxelles”.
Mai mult, în cadrul vizitei oficiale, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere și cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Împreună cu omologii săi aceasta a reconfirmat mesajele comune în vederea oferirii unui nou impuls dialogului politic și cooperării sectoriale și economice în cadrul Declarației Comune a Summitului Parteneriatului Estic de la mijlocul lunii decembrie la Bruxelles.
„La ședință am discutat aspecte practice în ceea ce privește realizarea Planului european economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul Estic. Suntem aici pentru a discuta despre modul în care voința politică și determinarea a trei parteneri asociați pot fi folosite pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor noștri, prin apropierea țărilor noastre de UE. Ne dorim o cooperare eficientă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni. Vorbim despre eliminarea plăților de roaming cu UE, reducerea costurilor tranzacțiilor bancare internaționale, recunoașterea certificatelor de vaccinare, și consolidarea securității energetice”, a mai spus ea.
În urma întrevederilor Trio-ului asociat al prim-miniștrilor cu conducerea de vârf a Uniunii Europene, Natalia Gavrilița a participat la o conferință de presă unde a prezentat principalele concluzii ale vizitei.
„Datorită Parteneriatului estic, țările noastre au devenit mai apropiate, relațiile noastre cu UE au avansat și au devenit mai profunde, iar dialogul – mai structurat. Nu este un secret pentru nimeni că am avut și eșecuri, dar acum nu mai putem privi în urmă. Destinația noastră este clară. Drumul către Summitul Parteneriatului estic ar trebui să rămână axat pe lansarea unei declarații politice puternice și de perspectivă”, a declarat premierul, potrivit unui comunicat de presă.
Aceasta a subliniat că schimbările politice recente din Republica Moldova nu au făcut decât să întărească „dorința țării de a se integra în continuare în UE”.
Cetăţenii noştri au dat un mandat puternic guvernului şi parlamentului actual pentru a repune Moldova pe o calea reformelor ambiţioase, conduse de angajamentul nostru solid faţă de valorile şi standardele UE. Ne concentrăm toate eforturile pe reformele mult așteptate, cum ar fi reforma justiției, combaterea corupției, consolidarea instituțiilor, reformarea economiei, investițiile în transformarea digitală și ecologia. De asemenea, suntem recunoscători pentru ambițiosul Plan economic și de investiții propus de Comisie în această vară și pentru sprijinul financiar al UE în general”, a punctat Natalia Gavrilița.
Potrivit acesteia, Trio-ul Asociat prioritizează obiective concrete, care vor fi abordate și în cadrul viitorului Summit. În finalul mesajului său, Natalia Gavrilița s-a declarat convinsă că munca grea și reformele îndrăznețe trebuie să rămână prioritățile acestui efort comun.
„Ca Trio, nu putem reuși decât cu sprijinul UE. Astfel, continuăm să milităm pentru un angajament mai puternic al UE în regiunea noastră”, a spus ea.
„Ne dorim un dialog politic mai profund, o mai bună integrare economică și sectorială. Sperăm la o cooperare mai strânsă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru cetățenii noștri și au potențialul de a aduce transformări pozitive în viețile lor: reducerea costurilor de roaming, simplificarea și reducerea costurilor pentru tranzacțiile bancare transfrontaliere, eventual prin aderarea la zona unică de plată euro”, a conchis premierul Republicii Moldova.