NATO anunță al treilea an de creștere a cheltuielilor militare în Europa și în Canada: Până în 2024, 15 țări aliate vor aloca minim 2% din PIB pentru Apărare

Țările NATO din Europa și Canada au înregistrat în 2017 al treilea an consecutiv de creștere a contribuțiilor în materie de apărare, generând o contribuție adițională de 46 de miliarde de dolari, a anunțat marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

FOTO: NATO

”După ani de declin, din 2014 am văzut trei ani de creștere a cheltuielilor de apărare în rândul aliaților europeni și a Canadei. O contribuție adițională de 46 miliarde de dolari”, a spus Stoltenberg.

În cadrul unei conferințe de presă ce a prefațat reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO, oficialul aliat a prezentat, de asemenea, estimări potrivit cărora, până în anul 2024, 15 țări vor aloca minim 2% din PIB pentru apărare, iar 22 de state membre vor cheltui minim 20% pentru modernizare militară.

În 2014, doar 3 aliați au cheltuit 2% din PIB sau mai mult pentru apărare. În acest an, ne așteptăm ca 8 aliați să atingă obiectivul. Și până în 2024, ne așteptăm ca cel puțin 15 aliați să cheltuiască 2% din PIB sau mai mult pentru apărare”, a spus Stoltenberg.

În privința cheltuirii a minim 20% din bugetele apărării pentru dezvoltarea capabilităților, secretarul general a precizat că Europa și Canada au cheltuit peste 19 de miliarde de dolari în ultimii trei ani.

De asemenea, ”până în anul 2024, 22 de țări aliate sunt așteptate să investească minim 20% din bugetelor apărării pentru dezvoltarea capabilităților”.

Țările NATO au decis în cadrul summitului din Țara Galilor din anul 2014 să pună capăt tăierilor bugetare în dimensiunea apărării și să reia creșterea cheltuielilor militare până la atingerea a 2% din PIB pentru Apărare. De pildă, începând cu anul 2017, România a devenit al 5 stat european din cadrul NATO care alocă 2% din PIB pentru domeniul apărării.

Citiți și NATO înființează două structuri militare. Miniștrii Apărării vor decide crearea unui comandament maritim pentru Atlantic și a unui comandament pentru mobilitatea forțelor în Europa

Miniștrii Apărării din cele 29 de țări membre ale Alianței-Nord Atlantice se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a pregăti următorul summit aliat din luna iulie, dar și pentru a decide modernizarea structurii de comandă a NATO prin înființarea a două noi structuri, una pentru comandă maritimă pentru Atlantică și o a două pentru mobilitatea rapidă a trupelor și a echipamentelor în Europa.

La nivelul reuniunii, miniștrii vor începe discuțiile în cadrul unei întruniri a grupului pentru planificare nucleară, iar pe agenda acestora se vor afla și ”fair burden sharing” (n.r. – partajarea echitabilă a responsabilităților) în materie de cheltuieli pentru apărare, planurile UE pentru apărarea și cooperarea cu NATO, contribuția Alianței la Coaliția Globală împotriva Daesh și sprijinul NATO pentru țări precum Irak și Afganistan, a precizat secretarul general al NATO prefațând reuniunea de la Bruxelles.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.