NATO se așteaptă ca Rusia să declanșeze o nouă ofensivă în estul și sudul Ucrainei pentru a încerca să cucerească întregul Donbas și pentru a crea o punte terestră către Crimeea ocupată, a afirmat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Vorbind într-o conferință de presă ce a prefațat agenda reuniunii de miercuri și de joi a miniștrilor de externe aliați, Stoltenberg a denunțat “brutalitatea” crimelor de război ale armatei ruse la Bucea, a subliniat că aliații NATO vor continua să livreze arme de apărare Ucrainei și a criticat faptul că China nu a condamnat acțiunile Rusiei.
“Am văzut cu toții imaginile îngrozitoare ale civililor uciși la Bucea și în alte locuri, controlate de armata rusă până acum câteva zile. Este o brutalitate insuportabilă la care Europa nu a mai asistat de multe decenii. Țintirea și uciderea civililor este o crimă de război. Trebuie stabilite toate faptele, iar toți cei responsabili de aceste atrocități trebuie aduși în fața justiției. Aliații NATO sprijină investigațiile, inclusiv prin intermediul Națiunilor Unite și al Curții Penale Internaționale”, a spus Stoltenberg, în contextul în care miniștrii de externe din țările NATO se vor întruni miercuri și joi pentru a aborda războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei.
Astfel, secretarul general al Alianței a atenționat asupra unei faze cruciale a războiului.
“Forțele armate ucrainene opun o rezistență acerbă. Recuperează teritoriul de la invadatorii ruși și forțează Rusia să își schimbe planurile de război. Dar Moscova nu renunță la ambițiile sale în Ucraina. Vedem acum o deplasare semnificativă a trupelor de la Kiev pentru a se regrupa, reînarma și aproviziona. (…) În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o nouă ofensivă rusă în estul și sudul Ucrainei. Pentru a încerca să cucerească întregul Donbas și pentru a crea o punte terestră către Crimeea ocupată“, a precizat Stoltenberg, amintind totodată că activarea Forței de Reacție Rapidă a NATO presupune mobilizarea a 40.000 de soldați, sute nave și avioane de luptă în partea de est a Alianței, inclusiv în România.
Miniștrii de externe din țările NATO vor discuta noi modalități prin care vor putea oferi în continuare sprijin Ucrainei, inclusiv arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte echipamente, asistență umanitară și ajutor financiar.
NATO va căuta, de asemenea, să ofere asistență în domeniul securității cibernetice și echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice și biologice. La summitul extraordinar al Alianței din 24 martie, țările NATO au activat elementele de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară și va oferi echipamente de protecție Ucrainei.
La masa reuniunii NATO vor fi prezenți și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, precum și șefii diplomațiilor din Finlanda, Suedia, Georgia și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.
În continuare, Jens Stoltenberg a criticat atitudinea Chinei cu privire la conflictul ruso-ucrainean. “Vedem că China nu a fost dispusă să condamne agresiunea Rusiei și s-a alăturat Moscovei în a pune la îndoială dreptul națiunilor de a-și alege propria cale“, a afirmat el, subliniind cât de important este ca, într-un moment în care puterile autoritare resping ordinea internațională bazată pe reguli, democrațiile să fie unite și să își protejeze valorile. Atât Ucraina, cât și Uniunea Europeană au solicitat Chinei să se implice într-o soluționare pașnică a conflictului și să denunțe acțiunile Moscovei, Bruxellesul atenționând Beijingul că este în joc chiar reputația sa.
Astfel, pe agenda reuniunii miniștrilor de externe din NATO se va afla și aprofundarea cooperării cu partenerii din Asia-Pacific în domenii precum controlul armelor, cibernetic, hibrid și tehnologie, elaborarea următorului concept strategic al NATO la timp pentru summitul de la Madrid din iunie.
Noul concept strategic al NATO va aborda implicațiile acțiunilor agresive ale Rusiei și relația viitoare cu Moscova și pentru prima dată va lua în considerare influența crescândă și politicile coercitive ale Chinei pe scena mondială.