Connect with us

INTERNAȚIONAL

NATO cere respectarea pe deplin a statului de drept pentru depășirea crizei politice din Republica Moldova

Published

on

© NATO

Alianța Nord Atlantică a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la evoluțiile recente de pe scena politică din Republica Moldova, făcând apel la calm și dialog între forțele politice, potrivit unui comunicat de presă.

,,NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. Solicităm tuturor forțelor politice din țară să-și exercite calmul și reținerea și să-și rezolve diferendele prin dialog, respectând pe deplin statul de drept”, este apelul făcut de NATO. 

Potrivit organizației, ,,liderii aleși în mod democratic din Republica Moldova trebuie să colaboreze pentru a depăși această criză”.

În acest context, NATO și-a reafirmat ,,sprijinul continuu oferit Republicii Moldova în reformarea instituțiilor sale de apărare și securitate” ținând cont de relațiile de cooperare dintre cele două părți.

,,NATO și Republica Moldova au fost parteneri apropiați de peste 25 de ani. Rămânem angajați în asigurarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, conchide comunicatul.

De asemenea, atât Uniunea Europeană, cât și SUA recunosc legitimitate noii conduceri de la Chișinău. 

Într-o declarație comună transmisă ieri, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, au declarat că UE este pregătită să colaboreze cu ,,guvernul legitim de la Chișinău pe baza unui angajament reciproc față de reforme și principiile fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere”.

De asemenea, cei doi oficiali europeni au făcut apel la calm și dialog între actorii politici din Republica Moldova.

La rândul lor, SUA, prin Departamentul de Stat, au transmis că recunosc legitimitatea parlamentului Republicii Moldova:

,,Voința poporului moldovenesc exprimată în alegerile din 24 februarie trebuie respectată fără amestec”.

Amintim că Curtea Constituţională a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Pahotniuc, a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, instanța supremă din Republica Moldova a invalidat, sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. 

În urma suspendării din funcţie, preşedintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat şi cere ajutorul comunităţii internaţionale.

La rândul său, premierul desemnat, Maia Sandu, a lansat duminică un apel funcționarilor publici, cerându-le acestora să reia luni lucrul și a promis că va desființa ,,controlul politic asupra instituțiilor”. În cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățeni să susțină eforturile noului Guvern legitim.

În urma deciziilor adoptate de Curtea Constituțională, fostul premier Pavel Filip (PD), a preluat interimatul președinției Republicii Moldova și a anunțat dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Acest anunț a venit după ce Curtea a mai a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Citiți și

Haos în Republica Moldova. Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte și a dizolvat Parlamentul. Președintele intermar Pavel Filip convoacă alegeri anticipate pentru 6 septembrie

Însă Parlamentul moldovean a decis să ignore aceste decizii și acțiuni ale președintelui interimar și s-a reunit duminică într-o nouă ședință, în care a adoptat o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Declarația a fost citită de la tribuna Parlamentului de lidera PAS Maia Sandu, învestită ieri în funcţia de premier în urma votului deputaţilor PSRM şi ACUM. 

Citiți și reacția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Viorica Dăncilă cu privire la evoluțiile politice din Republica Moldova:

Președintele României, Klaus Iohannis face apel la respectarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova: Stabilitatea acestui stat este esențială pentru continuarea parcursului său european

Guvernul României face apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Premierul Scoției Nicola Sturgeon declară că ”nu a fost niciodată atât de sigură” că va obține independența față de Marea Britanie: Poporul scoţian are dreptul de a-şi alege viitorul

Published

on

©Scottish Government/ Flickr

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a precizat sâmbătă că nu a fost niciodată atât de sigură că Scoația își va obține independența cum este acum, într-un moment în care Regatul Unit se pregătește să se desprindă complet de Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2020, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Scoţia este de acum o naţiune pe punctul de a intra în istorie. Independența este în mod clar posibilă și cu un obiectiv comun, cu modestie și multă muncă, nu am fost niciodată atât de sigură că o vom realiza”, a declarat Sturgeon în deschiderea congresului Partidului Național Scoțian (SNP) desfășurat pentru prima dată în istorie în format online, conform RTE și The Guardian

Chiar dacă ”obiectivul nostru principal trebuie să rămână eliminarea COVID-19 de pe teritoriul nostru, Scoţia trebuie să fie pregătită pentru ceea ce vine după”, a completat aceasta din domiciliul său de la Glasgow. ”Poporul scoţian are dreptul de a-şi alege viitorul. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a ne asigura că oferim o ţară mai bună generaţiilor următoare”, a mai spus Sturgeon. 

Comentariile sale vine în contextul criticilor aduse la adresa premierului Boris Johnson cu privire la gestionarea crizei COVI-19, dar și după ce SNP a reușit să obțină o victorie zdrobitoare în cadrul ultimelor alegeri generale britanice, câștigând 48 din cele 59 de locuri în Scoția.

De atunci, mai multe sondaje de opinie arată că o majoritate a scoțienilor sunt acum în favoarea secesiunii, conform Digi24.

Prim-ministrul Boris Johnson a spus, însă, în mod repetat, că nu va permite un nou referendum pentru independența Scoției. Sturgeon insistă că partidul său ar putea cere un nou referendum dacă va obține majoritatea covârșitoare la alegerile parlamentare locale din Scoția, de anul viitor.

De altfel, în cadrul unor declarații susținute la postul ITV Border, Nicola Sturgeon a menționată că ”Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare”, potirivt The Times, informează Agerpres.

Un referendum privind independența Scoției a mai avut loc și în 2014, când scoțienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Citiți și:
Premierul scoțian Nicola Sturgeon vrea ca până în primăvara anului viitor să stabilească condițiile și calendarul unui al doilea referendum privind independența Scoției

Nicola Sturgeon consideră că Brexit-ul a schimbat datele problemei, după ce Scoţia a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, decisă totuşi la scară naţională şi devenită efectivă de la sfârşitul lui ianuarie 2020.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat la telefon cu directorul general al U.S. International Development Finance Corporation despre finanțarea unor proiecte strategice de interes major pentru România

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o discuție telefonică cu Adam Boehler, directorul general al U.S. International Development Finance Corporation (DFC), pe tema posibilităţilor de implicare a instituţiei americane în finanţarea unor proiecte strategice de interes major pentru România.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în cadrul convorbirii telefonice, șeful diplomației române a evidențiat ”eforturile României privind întărirea conectivității dintre nordul și sudul Europei Centrale în domeniile transporturilor, energiei și digital, inclusiv prin intermediul Inițiativei celor Trei Mări”.

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit, de asemenea, discuțiile pe care le-a avut cu secretarul de stat al SUA cu prilejul vizitei sale din luna octombrie de la Washington, precum și discuția telefonică recentă cu ambasadorul Robert O’Brien, Consilierul pentru Securitate Națională al Președintelui SUA, în cadrul cărora a fost abordat subiectul importanței realizării proiectului feroviar Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaționale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar și cu implicații asupra asigurării mobilității militare între Nordul și Sudul Flancului Estic al NATO.

Ministrul Aurescu a pledat în favoarea realizării acestor proiecte prioritare, dar şi a altor proiecte în domeniul energiei, cu implicare şi sprijin consistent american, inclusiv financiar.

Șeful diplomației române a evocat, totodată, şi discuţia telefonică recentă asupra acestor aspecte concrete cu Kimberly A. Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA).

De asemenea, a evidenţiat că realizarea unor astfel de proiecte majore ar conduce la consolidarea prezenţei economice strategice a SUA în regiune, complementar cu cea militară.

Ministrul de externe a subliniat rolul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) în finanţarea unor proiecte de interconectare în regiune şi a salutat avansarea procedurii de aprobare de către Comitetul de Investiţii al DFC a proiectului deciziei de alăturare a DFC la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

Directorul general Adam Boehler a exprimat interesul substanţial al DFC pentru proiecte ce contribuie la securitatea şi dezvoltarea regională, fiind agreată continuarea demersurilor în vederea identificării modalităţilor concrete de implicare în proiectele promovate de România.

Ministrul Aurescu a adresat directorului general al DFC invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a discuta pe tema oportunităţilor de investiţii în ţara noastră, întăririi prezenţei economice americane în România şi a modalităţilor de îmbunătăţire a cooperării în vederea sprijinirii dezvoltării economice a regiunii, invitaţie acceptată de acesta.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Nu ratați EuropeTalks 2020, cel mai mare eveniment de dialog pe teme europene de anul acesta. Înscrieți-vă până pe 30 noiembrie!

Published

on

© Europe Talks

Ambasada Germaniei la București amintește că înscrierile la Europe Talks 2020, cel mai mare eveniment de dialog pe teme europene de anul acesta, continuă până pe 30 noiembrie.

 

Programul Europe Talks este susținut de Ministerul federal al Afacerilor Externe din Germania cu ocazia Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene 2020, precum și de Fundația Culturală Europeană, Fundația Culturală Allianz și Fundația Evens. Europe Talks este organizat în parteneriat cu Goethe-Institut.

Citiți și Zeit Online, Calea Europeană și publicații din 15 țări europene lansează o nouă ediție “Europe Talks”, un proiect susținut de Președinția Germaniei la Consiliul UE

Dialogurile transfrontaliere pe teme politice sunt facilitate de publicația germană ZEIT ONLINE și partenerii mass-media din 15 țări, inclusiv platforma CaleaEuropeană.ro din România.

În cadrul programului, fiecare participant va fi asociat cu un partener de conversație dintr-o altă țară europeană cu cea mai diferită opinie politică posibilă, în urma răspunsului la șapte întrebări cu răspunsuri de tip “Da / Nu” la care toți participanții răspund în timpul înscrierii lor în program. Conversația ulterioară va avea loc în limba engleză prin apel video.

În 2019, peste 17.000 de europeni din 33 de țări au participat la Europe Talks. Anul acesta, pe 13 decembrie, alți mii de europeni, care sunt complet străini unii de alții, se vor întâlni online pentru o conversație. Vor discuta aspecte precum dacă protejarea oamenilor de coronavirus ar trebui să fie prima prioritate, chiar dacă economia suferă prejudicii, dacă măștile ar trebui să fie obligatorii în toate spațiile publice și dacă școlile ar trebui să rămână deschise pe tot parcursul perioadei de carantină și izolare. 

Ideea pentru Europe Talks se bazează pe un proiect ZEIT ONLINE care a început acum trei ani cu Germany Talks, un proiect de dialog care a creat conversații între participanți cu opinii opuse politic. În cooperare cu parteneri media internaționali, proiectul a fost dezvoltat în platforma My Country Talks, care a fost folosită de atunci în tot mai multe țări din întreaga lume: din Danemarca până în Austria, Olanda, Italia și Marea Britanie. Peste 100.000 de oameni din întreaga lume au luat parte la o discuție politică prin evenimentele My Country Talks.

Pentru mai multe informații și pentru înscrierea pentru Europe Talks 2020, puteți vizitați www.europetalks.org.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: ”Cu aproximativ 2.500 de contracte semnate într-un singur an, România urcă pe locul 3 în topul european al numărului de contracte cu finanțare europeană semnate”

EDITORIALE10 hours ago

Speranță și deznădejde

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Premierul Scoției Nicola Sturgeon declară că ”nu a fost niciodată atât de sigură” că va obține independența față de Marea Britanie: Poporul scoţian are dreptul de a-şi alege viitorul

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA15 hours ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat la telefon cu directorul general al U.S. International Development Finance Corporation despre finanțarea unor proiecte strategice de interes major pentru România

U.E.17 hours ago

Condiționalitatea privind statul de drept: Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a confirmat Angelei Merkel că va continua să blocheze bugetul multianual al UE dacă ”nu găsim o soluţie bună pentru UE în ansamblu”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 hours ago

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: Trebuie să le garantăm cetățenilor europeni accesul egal la medicamente, altfel toate obiectivele din domeniul sănătății vor rămâne doar pe hârtie

Corina Crețu19 hours ago

Planul Național de Redresare și Reziliență. Eurodeputatul Corina Crețu: Trebuie să fie unul realmente inovator. Acesta conține, de fapt, investiții la care România s-a angajat deja de foarte mult timp

INTERNAȚIONAL2 days ago

Nu ratați EuropeTalks 2020, cel mai mare eveniment de dialog pe teme europene de anul acesta. Înscrieți-vă până pe 30 noiembrie!

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA15 hours ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE4 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș4 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.7 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu7 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA7 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending