Connect with us

INTERNAȚIONAL

NATO condamnă atacurile inacceptabile de la Copenhaga: Alianța este alături de Danemarca împotriva terorismului

Published

on

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a condamnat ferm, duminica, atacurile teroriste “inacceptabile” comise in weekend la Copenhaga asupra unei societati daneze libere si comunitatii evreiesti si a transmis condoleante familiilor victimelor, anunta Mediafax. “Condamn cu putere atacurile armate de la Copenhaga”, a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.Jens Stoltenberg

El le-a denuntat drept “atacuri inacceptabile asupra societatilor noastre deschise, libere si democratice, dar si asupra comunitatii evreiesti din Danemarca”.

“Gandurile mele se indreapta catre familiile victimelor si le doresc insanatosire grabnica ranitilor”, afirma Stoltenberg.

El asigura, in finalul acestei scurte postari pe site-ul NATO, ca Alianta “este alaturi de aliatul nostru Danemarca impotriva terorismului”.

Politia din Copenhaga a anuntat duminica dimineata ca l-a impuscat mortal pe barbatul despre care afirma ca este autorul atacurilor armate din Copenhaga. Fortele de ordine au precizzat ca l-au ucis pe suspect in cartierul Norrebro, dupa ce acesta a deschis focul asupra politistilor.

O persoana a fost ucisa, iar alte trei ranite sambata dupa-amiaza, intr-un atac armat asupra unui centru cultural-cafenea in care avea loc o dezbatere in capitala daneza. Intr-un al doilea atac, comis in noaptea de sambata spre duminica, un barbat evreu a fost ucis, iar doi politisti au fost raniti in apropierea principalei sinagogi din Copenhaga.

Potrivit politiei, atacatorul a chemat un taxi sa-l duca acasa. Astfel, politistii au folosit informatiile de la sofer pentru a gasi adresa, in apropiere de gara din Norrebro.

Seful serviciului danez de informatii Jens Madsen a declarat, potrivit BBC, ca anchetatorii lucreaza la o ipoteza potrivit careia atacatorul ar fi fost inspirat de atacurile jihadiste comise la Paris luna trecuta – in sediul revistei de satira Charlie Hebdo si intr-un magazin alimentar cu specific evreiesc – soldate cu 17 morti.

 

.

 

.

INTERNAȚIONAL

Zelenski anunță o nouă convorbire telefonică cu Trump pe 19 martie pentru a discuta despre pașii următori în procesul de pace

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că va purta o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump astăzi, 19 martie, pentru a discuta detaliile următorilor pași în procesul de pace, potrivit unei declarații în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Alexander Stubb, relatează Politico.

„Astăzi voi lua legătura cu președintele Trump. Vom discuta detaliile următorilor pași”, a spus Zelenski. Liderul ucrainean a menționat că se așteaptă să afle mai multe detalii de la Trump despre convorbirea pe care acesta a avut-o pe 18 martie cu președintele rus Vladimir Putin.

Comentând discuțiile dintre SUA și Ucraina care au avut loc recent în Arabia Saudită, Zelenski a declarat că „totul mergea în direcția corectă, deși nu pentru Rusia, care este întotdeauna nemulțumită când lucrurile merg bine.„

După discuția dintre Trump și Putin, Kremlinul a emis un comunicat prin care a cerut încetarea completă a sprijinului militar străin și a schimbului de informații cu Ucraina, considerând aceasta o „condiție esențială pentru evitarea escaladării războiului.” Zelenski a avertizat că pierderea accesului la informațiile oferite de SUA ar face Ucraina vulnerabilă în fața atacurilor rusești. „(Putin) vrea ca noi să nu știm despre aceste atacuri, astfel încât oamenii noștri să nu meargă la adăposturi. Aceste semnale arată clar continuarea războiului”, a spus Zelenski, subliniind importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina.

În timpul convorbirii dintre Trump și Putin, liderul rus a fost de acord cu o pauză limitată de 30 de zile în atacurile asupra infrastructurii energetice, dar nu s-a angajat la o încetare a focului mai largă, așa cum a propus Washingtonul. Zelenski a respins imediat această poziție, considerând-o în contradicție cu acțiunile Rusiei. „Cuvintele lui Putin sunt foarte diferite de realitate”, a afirmat președintele ucrainean, menționând că, în ciuda așa-numitului moratoriu, Rusia a lansat aproximativ 150 de drone asupra Ucrainei peste noapte, inclusiv asupra unor facilități energetice.

Zelenski a adăugat că următoarea rundă de discuții din Arabia Saudită ar putea viza un armistițiu parțial, în special în ceea ce privește infrastructura energetică și securitatea rutelor maritime. „Va fi o echipă tehnică. Din partea noastră, vor fi cu siguranță oficiali militari, ingineri și persoane care înțeleg infrastructura portuară. Acesta va fi nivelul tehnic”, a explicat el.

Întrebat despre liniile roșii în viitoarele negocieri cu Rusia, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va recunoaște niciodată ocupația rusă asupra teritoriilor sale. De asemenea, el a respins orice discuție cu Moscova despre dimensiunea forțelor armate ucrainene.

Emisarul american Steve Witkoff a declarat pentru Fox News pe 18 martie că următoarea rundă de discuții dintre SUA și Rusia va avea loc pe 23 martie la Jeddah, în Arabia Saudită.

Convorbirea dintre Zelenski și Trump va fi prima de la întâlnirea tensionată din 28 februarie din Biroul Oval. Acea întâlnire, care inițial avea scopul de a încheia un acord privind resursele minerale ale Ucrainei, a degenerat rapid după ce Trump și vicepreședintele JD Vance l-au acuzat pe Zelenski că supraevaluează poziția de negociere a Ucrainei și că nu a arătat suficientă recunoștință pentru sprijinul oferit anterior de Statele Unite.

În urma incidentului, oficiali de rang înalt de la Casa Albă au cerut scuze din partea lui Zelenski. Pe 4 martie, acesta a transmis o declarație conciliantă, numind incidentul din Biroul Oval „regretabil” și exprimându-și disponibilitatea de a colabora pentru pace sub “conducerea fermă” a lui Trump.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

Published

on

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a început miercuri o vizită oficială în Finlanda, fiind primit cu onoruri la Palatul Prezidențial din Helsinki de către omologul său finlandez, Alexander Stubb. Zelenski a sosit în Finlanda marți, împreună cu soția sa, Olena Zelenska, la invitația președintelui Stubb și a soției acestuia, Suzanne Innes-Stubb, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

După ceremonia de bun venit, Zelenski și Stubb vor avea discuții oficiale axate pe sprijinul militar și financiar al Finlandei pentru Ucraina, precum și pe soluțiile pentru încheierea războiului declanșat de Rusia. La aceste discuții vor participa și mai mulți membri ai guvernului finlandez, printre care ministrul de externe, Elina Valtonen, ministrul apărării, Antti Hakkanen, și ministrul finanțelor, Riikka Purra.

Vizita liderului ucrainean în Finlanda are loc într-un moment delicat, la doar o zi după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, în care cei doi lideri au discutat despre o încetare imediată a focului asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Totuși, câteva ore după această discuție, Rusia a lansat atacuri cu drone asupra a două spitale din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, și asupra infrastructurii energetice a companiei naționale de căi ferate din Dnipropetrovsk. De asemenea, forțele ruse au lovit infrastructura electrică din Sloviansk, un oraș din regiunea Donetsk, unde se desfășoară lupte intense între trupele ruse și cele ucrainene.

Marți seară, Zelenski a declarat că Putin a respins, de fapt, propunerea Statelor Unite privind o încetare completă a focului, oferind în schimb doar un armistițiu care să limiteze atacurile la infrastructura și obiectivele energetice.

În cadrul vizitei sale la Helsinki, președintele ucrainean va avea o întâlnire și cu premierul finlandez, Petteri Orpo, cu președintele parlamentului, Jussi Halla-aho, precum și cu reprezentanți ai principalelor companii din industria de apărare. Această vizită reflectă sprijinul continuu al Finlandei pentru Ucraina și angajamentul de a întări cooperarea militară și economică în contextul războiului în desfășurare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Published

on

© European Union 2025

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că Moscova nu poate fi de încredere, după ce o convorbire telefonică între președintele SUA, Donald Trump, și liderul rus, Vladimir Putin, a dus la un acord temporar prin care Rusia s-a angajat să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie The Guardian.

„Dacă citiți cele două relatări oficiale ale convorbirii, este clar că Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”, a declarat Kaja Kallas reporterilor la Bruxelles. 

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat „puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne „necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o „condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

În prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și că speră să discute cu președintele american Donald Trump despre convorbirile sale cu Vladimir Putin.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL17 minutes ago

Zelenski anunță o nouă convorbire telefonică cu Trump pe 19 martie pentru a discuta despre pașii următori în procesul de pace

U.E.42 minutes ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI54 minutes ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.2 hours ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA2 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.3 hours ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending