NATO lansează un nou proiect în domeniul apărării cibernetice în Republica Moldova

NATO și Republica Moldova au lansat un proiect multianual de susținere a eforturilor forțelor armate moldovene de dezvoltare și îmbunătățire a capacităților acestora în domeniul apărării cibernetice. Scopul este acela de a face față unor amenințări cibernetice sofisticate și emergente care pot viza securitatea rețelelor de informații militare, potrivit unui comunicat al NATO. 

Foto: NATO.int 

Proiectul a fost lansat în cadrul Programului NATO Ştiinţă în Serviciul Păcii şi Securităţii (SPS), în urmă cu o săptămână, precizează NATO pe site.

„Noi sperăm ca, în urma proiectului, Ministerul Apărării să fie într-o poziţie mai bună în abordarea unei serii largi de provocări în domeniul apărării cibernetice”, a declarat Jamie Shea, subsecretar general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor emergenete în domeniul securităţii. El şi-a exprimat speranţa ca proiectul să contribuie la „activităţi de formare şi cercetare în domeniul apărării cibernetice pentru personalul forţelor armate şi instituţiile relevate în domeniul securităţii din (Republica) Moldova şi poate chiar la extinderea lui la alte instituţii publice”.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului este înfiinţarea unei capacităţi de răspuns la incidente cibernetice în cadrul forţelor armate moldovene şi o infrastructură de susţinere a apărării cibernetice.

Astăzi am făcut încă un pas în consolidarea cooperării practice între NATO şi Republica Moldova, prin lansarea proiectului. Înţiinţarea unei Capacităţi de răspuns la incidente cibernetice va consoloda capacităţile cibernetice ale Ministerului Apărării şi va fi totodată benefică aliaţilor NATO şi ţărilor partenere”, a declarat Radu Burduja, secretar general la ministerul moldovean.

Acest proiect reunește experți moldoveni în domeniul apărării cibernetice și din cadrul Angenției NATO pentru Comunicații și Informații, care are sediul la Bruxelles.

În cadrul unui proiect anterior, finalizat în 2016, s-a inaugurat un laborator de apărare cibernetică la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, care serveşte ca centru de cercetare şi formare a funcţionarilor publici moldoveni şi al tinerilor cercetători şi studenţi de la universitate.

Al treilea proiect susţine Chişinăul în implementarea rezoluţiei numărul 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la femei, pace şi securitate prin elaborarea unui Plan Naţional de Acţiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.