Connect with us

JAPONIA

NATO și Japonia se angajează să consolideze coordonarea strategică în ”cel mai grav și mai complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace”

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul genera al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri planul Japoniei de a-și dubla cheltuielile militare în următorii cinci ani, apreciind că acest lucru reflectă angajamentul arhipelagului pentru securitate într-o lume ”volatilă”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Sunt fericit că Japonia prevede (creşterea bugetului său militar, n.r.) pentru a atinge pragul de referinţă al NATO de 2% din PIB consacrat apărării”, a declarat el în cadrul unui discurs susţinut la universitatea Keio din Tokyo.

Timp de decenii, Japonia şi-a plafonat cheltuielile militare la circa 1% din PIB, însă guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a aprobat în decembrie o nouă doctrină de securitate, care prevede în special creşterea bugetului său al apărării la 2% din PIB până în 2027. ”Asta demonstrează că Japonia ia securitatea internaţională în serios”, a afirmat Stoltenberg.

De altfel, NATO și Japonia au semnat o declarație comună în patru puncte care se concentrează pe următoarele aspecte: un mediu strategic provocator într-un punct de inflexiune istoric, provocări strategice complexe cu care se confruntă comunitatea internațională, îmbunătățirea cooperării Japonia-NATO într-o nouă eră.

”Comunitatea internațională se confruntă cu schimbări care definesc o eră. Ordinea internațională liberă și deschisă, bazată pe statul de drept, este în pericol, iar noi suntem martorii unor schimbări în raporturile de putere și a intensificării concurenței geopolitice. Lumea se află într-un punct de inflexiune istoric, în cel mai grav și mai complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace”, este precizat în documentul mai sus amintit.

Aceasta precizează că ”agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a zdruncinat fundamentul ordinii internaționale bazate pe reguli”.

”Ea a modificat grav mediul de securitate în spațiul euroatlantic și dincolo de acesta. Echilibrul de putere se schimbă rapid, de asemenea, în Indo-Pacific, iar noi împărtășim opinia că schimbarea unilaterală a status quo-ului prin forță sau coerciție nu este acceptabilă nicăieri în lume. Recunoaștem că securitatea euro-atlantică și cea a Indo-Pacificului sunt strâns legate și subliniem necesitatea consolidării în continuare a cooperării dintre Japonia și NATO, pentru a răspunde la mediul strategic în schimbare. Japonia salută hotărârea NATO de a consolida dialogul și cooperarea cu partenerii din Indo-Pacific”, este precizat în document.

Cei doi lideri au ”salutat evoluțiile din cadrul cooperării Japonia-NATO în abordarea provocărilor tradiționale în materie de securitate, cum ar fi securitatea maritimă și controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea”.

”Având în vedere mediul internațional de securitate sever și noile provocări de securitate, reafirmăm importanța cooperării în domenii precum spațiul cibernetic, spațiul cosmic, dezinformarea și comunicațiile strategice, combaterea provocărilor hibride, reziliența, tehnologiile critice și emergente și inovarea pentru a ne consolida capacitatea de a aborda provocările emergente în noi domenii. În plus, explorăm extinderea cooperării la domenii precum știința și tehnologia apărării, inclusiv activitățile cu Organizația NATO pentru știință și tehnologie (OTS)”, se angajează Stoltenberg și Kishida.

În egală măsură, NATO și Japonia se angajează să consolideze coordonarea strategică privind cooperarea, în scopul de a face bilanțul progreselor înregistrate până în prezent și de a analiza calea de urmat în ceea ce privește cooperarea Japonia-NATO”.

”Suntem convinși că cooperarea Japonia-NATO își va demonstra valoarea în acest mediu de securitate sever și complex. Prin parteneriatul nostru ferm, suntem hotărâți să contribuim la susținerea și consolidarea ordinii internaționale libere și deschise bazate pe statul de drept”, se încheie declarația.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

Published

on

© Emine Dzheppar/ Twitter

Premierul nipon, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir aflat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite ”istorice” în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Oficialul japonez a ajuns în acest oraș ucrainean cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurtă vreme după ce a ajuns în Kiev și înaintea întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovați uciși la Bucea în urmă cu un an. Simt cu adevărat furie față de această atrocitate la vizitarea fiecărui loc de aici”, a declarat Kishida. El a transmis condoleanțele tuturor victimelor și răniților în numele Japoniei, conform Deutsche Welle. 

Deplasarea lui Kishida în această ţară în război este calificată de Kiev drept ”istorică”.

”Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia”, a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev.

”Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie”, a adăugat ea.

Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, este prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.

Premierul nipon urmează apoi să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-i prezenta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7”, președinție asigurată în acest an de ţara asiatică , a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.

Japonia s-a alăturat aliaților occidentali în impunerea de sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și a oferit, de asemenea, sprijin Kievului.

De asemenea, națiunea a luat măsura neobișnuită de a trimite echipamente defensive și de a oferi refugiu celor care fug de conflict.

Cu toate acestea, din cauza constituției postbelice a națiunii care limitează capacitatea militară a acesteia la măsuri defensive, Japonia nu a oferit sprijin militar.

Continue Reading

JAPONIA

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu autoritățile locale din Kyoto: România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu autorităţile locale din Kyoto, context în care a afirmat că România şi Japonia sunt mai apropiate decât oricând şi şi-a exprimat speranţa ca în curând Kyoto să se înfrăţească cu o localitate din România.

“România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând. În actualul context global, marcat de război şi de tensiuni regionale, este important să ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a apăra valorile fundamentale care ne definesc – dorinţa de pace şi securitate, libertatea, democraţia şi drepturile omului, ordinea internaţională bazată pe reguli. Pe acest fundal, doresc să îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a legăturilor dintre ţările şi cetăţenii noştri, dintre oraşele noastre. Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România, pentru a oferi ocazia punerii în practică a potenţialului uman şi economic încă nedescoperit dintre comunităţile noastre”, a spus şeful statului la întâlnirea cu guvernatorul prefecturii Kyoto, viceprimarul oraşului Kyoto şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

 

La întrevedere a participat şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis. De asemenea, au fost prezenţi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan şi Cosmin Marinescu, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga.

Preşedintele Iohannis le-a mulţumit autorităţilor locale din Kyoto pentru primire.

“Mă aflu pentru prima dată la Kyoto şi vă mărturisesc că sunt deosebit de impresionat de frumuseţea acestui loc unic în lume, pe bună dreptate renumit pentru istoria milenară atât de bine păstrată. În egală măsură, am fost extrem de impresionat de locuitorii oraşului. Entuziasmul şi căldura din inimile lor, precum şi măiestria cu care păstrează viu patrimoniul local îmi vor rămâne pentru totdeauna adânc întipărite în suflet”, a declarat şeful statului.

El a subliniat că vizita la Kyoto completează succesul vizitei pe care a întreprins-o la Tokyo.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia, țara care deține președinția G7, și o vizită de stat în Republica Singapore, având ca obiectiv de politică externă consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific.

Luni, președintele s-a întâlnit cu președinții Dietei japoneze, iar marți șeful statului a fost primit de împăratul Naruhito la Palatul Imperial din Tokyo.

Tot marți, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, într-un moment în care Japonia asigură președinția grupului G7 al celor mai dezvoltate economii democratice și la capătul a cinci ani de negocieri.

Continue Reading

JAPONIA

Bogdan Aurescu s-a întâlnit, la Tokyo, cu omologul nipon: România sprijină cooperarea Japoniei cu formatul “București 9” și Inițiativa celor Trei Mări

Published

on

România sprijină aprofundarea implicării Japoniei în cooperarea cu Uniunea Europeană și NATO, dar și cu formate regionale precum grupul București 9, care reunește aliații de pe flancul estic al NATO, și cu Inițiativa celor Trei Mări, platforma care aduce laolaltă cele 12 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră.

Aceasta este concluzia unei întrevederi bilaterale între ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și omologul său nipon, Yoshimasa Hayashi, care a avut loc marți, la Tokyo, după ceremonia semnării Declarației Comune prin care președintele Klaus Iohannis și premierul Fumio Kishida au pus bazele Parteneriatului Strategic bilateral.

“Am exprimat speranța României de a consolida legăturile politice, economice, sectoriale și culturale”, a scris Aurescu, pe Twitter.

În cadrul întrevederii, șefii diplomațiilor română și niponă au revizuit agenda de priorități comune, bazate pe valori și interese democratice. Prioritățile vizează infrastructura, securitatea energetică și legăturile interumane.

Am subliniat sprijinul României pentru aprofundarea angajamentului valoros al Japoniei în raport cu UE, NATO, București 9 și Inițiativa celor Trei Mări“, a mai completat Aurescu.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat, marţi, la Tokyo, Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, într-un moment în care Japonia asigură președinția grupului G7 al celor mai dezvoltate economii democratice și la capătul a cinci ani de negocieri.

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

În context, premierul japonez a afirmat că securitatea Europei şi cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate în mod separat, iar președintele Klaus Iohannis a punctat că România recunoaște importanța noii Strategii naționale de securitate a Japoniei, invitându-l pe Fumio Kishida să participe la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București.

Continue Reading

Facebook

G72 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO4 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.7 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO4 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending