Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg și reprezentantul special al Germaniei pentru președinția OSCE în cadrul NATO, Gernot Erler, s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta măsuri de asigurare a tranparenței activităților militare, despre conflictul din Ucraina, dar și despre strângerea legăturilor instituționale, potrivit unui comunicat al NATO.

FOTO: NATO.int
„Apreciez eforturile președinției Germaniei la OSCE în care se axează pe reînnoirea dialogului și aprofundarea instrumentelor și forumurilor de discuție ale OSCE”, a declarat Secretatul General, descriind OSCE drept „un jucător cheie în multe zone de interes al Alianței”.
Stoltenberg a subliniat nevoia unor măsuri mai puternice pentru a conferi mai mulă transparență activităților militare în Europa în ceea ce privește acțiunile Rusiei în Ucraina, precum și cu privire la exercițiile sale militare instantanee. Acesta a lăudat eforturile din cadrul OSCE de a întări mecanismele transparenței pentru a evita accidentele sau incidentele.
Secretarul General a mulțumit OSCE pentru rolul crucial pe care îl joacă în monitorizarea situației din estul Ucrainei, și eforturile sale de a facilita o soluție diplomatică. De asemenea, el a mai declarat că implementarea acordurilor de la Minsk oferă cea mai bună șansă de pace pentru Ucraina.
Totodată, Stoltenberg dorește să se asigure că șansele declanșării unui eventual conflict între Moscova și NATO, în urma tensiunilor de după incidentul în care un avion rus a fost doborât de către Turcia după ce violase spațiul aerian al acesteia. Cele două părți sun active în două zone de interes strategic la fel de mare pentru ambele, Ucraina și Siria.
Rusia, este de asemenea membră a OSCE, iar oficialii germani percep organizația drept o altă modalitate de a angaja Moscova pe fondul tensiunilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite.
Făcând referire la strategia Ostpolitik din anii ’70 ai secolului trecut, secretarul general NATO a declarat pentru Politico Europe: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu germanii – am căzut de acord asupra importanței unei abordări duble. Nu este nicio contradicție între o apărare eficientă și dialog.”
Mai mult, este posibilă și organizarea unui consiliu NATO – Rusia, potrivit lui Stoltenberg. Totuși, alte state europene precum Polonia, sau care au graniță cu Rusia, nu privesc cu ochi buni această inițiativă, potrivit aceleiași surse citate.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a înregistrat în ultima vreme o redeşteptare a atenţiei publicului pentru chestiuni de securitate, mai ales în urma crizei din Ucraina. La 40 după Actul Final de la Helsinki şi 25 de ani după Carta de la Paris pentru o nouă Europă, parametrii fundamentali ai arhitecturii de securitate europeană au fost periclitaţi în mod serios.
Totodată, la invitația Germaniei, România va exercita Președinția Comitetului de Securitate al OSCE și în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, anunțul survenind în timpul vizitei diplomatice la Berlin a ministrului de externe român, Lazăr Comănescu. România va continua, astfel, să urmărească promovarea unor abordări pragmatice, integrate, multidimensionale ale OSCE în combaterea amenințărilor transnaționale. Pe acest fond, România va sprijini, în mod deosebit, implementarea şi aprofundarea angajamentelor OSCE în domeniul combaterii ameninţărilor transnaţionale, cu accent pe combaterea terorismului şi extremismului violent, consolidarea securității cibernetice, combaterea criminalității transnaționale organizate şi gestionarea provocărilor de securitate asociate fenomenului migrației ilegale.
.