Connect with us

INTERNAȚIONAL

NATO, SUA și ONU denunță referendumurile ilegale organizate de Rusia pentru anexarea teritoriilor ucrainene. China cere respectarea integrității teritoriale a Ucrainei

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Referendumurile „false” de integrare în Rusia convocate în teritoriile ucrainene, aflate sub controlul forţelor ruse, în estul şi sudul Ucrainei, nu au nicio legitimitate şi constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a denunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul unei convorbiri telefonice purtate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează presa internațională și Agerpres.

„Aliaţii NATO sunt fermi în sprijinul lor pentru suveranitatea Ucrainei şi dreptul ei la autoapărare. Referendumurile false organizate de Rusia nu au nicio legitimitate şi constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste pământuri sunt Ucraina”, a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter.

Separat, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Stoltenberg despre susţinerea în continuare a forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO.

 

De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi „nu vor recunoaşte niciodată” anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres

„Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor referendumuri în teritoriile aflate sub control rus.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu sancțiunoi „noi şi severe” împotriva Rusiei. „Este important să ne amintim ce se întâmplă aici. Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece”, a continuat Blinken.

O reacție în acest sens a venit și din partea Organizației Națiunilor Unite. Astfel, adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru „integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute”, transmite Agerpres

„Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat Rosemary DiCarlo la începutul acestei întâlniri.

Mai mult, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a transmis că Statele Unite „vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina”. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă „o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

De asemenea, ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.

„China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina, iar poziţia noastră este clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor”, a spus Zhang Jun.

Nu în ultimul rând, într-un mesaj video transmis în timpul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate de la New York dedicat subiectului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat încă o dată aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept „parodii”, informează Agerpres.

„Sunt o încercare cinică de a-i forţa pe bărbaţii ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutaţi în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor. O astfel de anexare îl plasează pe Vladimir Putin într-o situaţie izolată faţă de întreaga umanitate. Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor ţărilor lumii. Cred în capacitatea dumneavoastră de a acţiona”, a spus el.

Potrivit președintelui ucrainean, Kievul nu poate purta discuţii cu Moscova după organizarea acestor referendumuri de anexare.

„Recunoaşterea de către Rusia a pseudo-referendumurilor ca fiind normale, punerea în aplicare a aceluiaşi scenariu ca în Crimeea şi încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul preşedinte rus”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul video difuzat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

El a precizat că anexarea teritoriilor este „cea mai brutală încălcare a Cartei Naţiunilor Unite”. Conform acestuia, Rusia ar trebui „să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale” pentru aceste acţiuni, sau cel puţin să fie suspendată.„Ameninţările cu folosirea armelor nucleare au devenit un discurs constant al oficialilor şi propagandiştilor ruşi”, a mai acuzat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a acuzat că Rusia va distruge diplomaţia internaţională. El a spus că reprezentanţii Moscovei nu au folosit arme în Consiliul de Securitate,„dar cu siguranţă nimeni nu va fi surprins dacă acest rol al Consiliului de Securitate al ONU se va transforma într-o zonă de violenţă din partea reprezentanţilor Rusiei”.

Preşedintele Ucrainei a avertizat că este doar o chestiune de timp până când Moscova va distruge ceea ce el a numit ultima instituţie internaţională funcţională

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

Published

on

© The White House/Flickr

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat încă o dată că Ucraina, în comparație cu Rusia, a fost de acord cu solicitarea președintelui american Donald Trump de încetare necondiționată a focului, informează The Guardian.

Ucraina nu ”vede acum o presiune puternică asupra Rusiei” și nici noi sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda refuzului acesteia de a progresa în discuții, a subliniat Zelenski, aflat în Africa de Sud, vizită pe care a fost nevoit să o scurteze în urma unor noi atacuri ale Moscovei, de data aceasta asupra Kievului.

Amintind de scurta pauză de Paște, liderul ucrainean a menționat că ”din păcate, după Paște, Rusia a reluat atacurile pe front și loviturile asupra orașelor noastre”.

”Lui Putin nu-i place prezența Ucrainei” în Africa și caută să pună presiune pe Ucraina și SUA în procesul de pace.

Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.

Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a condamnat în termeni duri atacul Kremlinului asupra Ucrainei.

O reacție a venit și din partea lui Donald Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.

”Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să încheiem acordul de pace”, a fost solicitarea liderului american la adresa omologului rus, adresându-i-se direct.

Noile atacuri ale Rusiei au loc pe fondul presiunii în creștere exercitată de administrația Trump asupra Kievului.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să retrogradeze întâlnirea la nivel de experți după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

Published

on

© European Union, 2025

Rusia reprezintă principala piedică în calea păcii, nu Ucraina, a declarat joi șefa diplomației europene, Kaja Kallas, ca reacție la noile atacuri sângeroase lansate de Moscova asupra Kievului.

„Pretinzând că dorește pacea, Rusia a lansat un atac aerian sângeros asupra Kievului. În timp ce pretinde că urmărește pacea, Rusia a lansat un atac aerian mortal asupra Kievului. Aceasta nu este o căutare a păcii, ci o batjocură la adresa ei. Adevăratul obstacol nu este Ucraina, ci Rusia, ale cărei scopuri de război nu s-au schimbat”, a scris Kaja Kallas, pe X.

Această salvă de lovituri a fost lansată de armata rusă în toiul tensiunilor diplomatice. Zelenski și președintele american Donald Trump au avut o nouă ciocnire, Trump criticându-l pe liderul ucrainean pentru că refuză să accepte pretențiile Rusiei la peninsula Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, informează Agerpres.

Marți, președintele ucrainean s-a opus din nou în mod ferm unei asemenea posibilități. „Nu există nimic de discutat aici. Aceasta ar fi contrar Constituției noastre. Acesta este teritoriul nostru”, a declarat el.

„Această declarație este foarte dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia”, a reacționat miercuri președintele Donald Trump într-o postare virulentă pe Truth Social, acuzându-l pe Zelenski că blochează un acord cu Moscova care să pună capăt conflictului.

În fața bilanțului sângeros al noilor atacuri ruse, Volodimir Zelenski și-a anulat de urgență „o parte” din vizita sa în Africa de Sud, pentru a se întoarce „imediat” în Ucraina, după o întrevedere cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa.

În timpul nopții de miercuri spre joi, Rusia a bombardat Ucraina într-un atac mai masiv decât cele care vizează aproape zilnic această țară după declanșarea invaziei ruse la scară mare în februarie 2022, un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de persoane, civili și militari.

În total, forțele ruse, care controlează în prezent aproape 20% din teritoriul ucrainean, au tras în timpul nopții 70 de rachete și 145 de drone asupra a șase regiuni ale Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care asigură că au interceptat 112 dintre aceste proiectile.

Continue Reading

SUA

Secretarul american al Trezoreriei îi subliniază premierului ucrainean ”necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic cât mai curând posibil”

Published

on

© Denys Shmyhal / X

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a evidențiat într-o întâlnire cu premierul ucrainean Denys Shmyhal ”beneficiile parteneriatului economic dintre popoarele Statelor Unite și Ucrainei”.

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei consemnează că ”discuțiile tehnice extrem de productive dintre cele două părți continuă”.

Secretarul Bessent ”a subliniat necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic între Statele Unite și Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

La rândul său, premierul ucrainean a subliniat că guvernul de la Kiev ”sprijină încheierea unui acord de parteneriat economic și crearea unui fond de investiții pentru reconstrucție”.

”Am discutat aspecte politice importante ale viitorului document. Așteptăm cu interes continuarea dialogului fructuos. Am mulțumit poporului american pentru sprijinul său cuprinzător în contextul invaziei ruse la scară largă. I-am mulțumit președintelui Donald Trump pentru semnarea unui ordin de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru încă un an și de prelungire a interdicției ca navele deținute de Rusia sau care au legături cu Rusia să intre în porturile americane pentru încă un an. Este esențial să sporim presiunea sancțiunilor asupra agresorului pentru a-l forța să facă pace”, a scris Shmyhal într-un mesaj publicat pe platforma X.

Întâlnirea dintre oficialul american și cel ucrainean vine în contextul în care crește presiunea din partea administrației Trump asupra Kievului cu privire la acceptarea unui acord de pace cu Rusia.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să amâne întâlnirea după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE9 hours ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA10 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE12 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA12 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA12 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE12 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA12 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending