Connect with us

JAPONIA

NATO va continua să-și consolideze parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, evidențiază Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO

NATO va continua să-și consolideze parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, a evidențiat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în această țară, unde a avut o întâlnire cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Războiul (declanşat de Rusia) în Ucraina contează pentru noi toţi şi din acest motiv suntem de asemenea foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Japonia îl oferă, ce foloseşte inclusiv avioane şi capabilităţi cargo”, a declarat Stoltenberg în timpul unui scurt discurs susţinut după o vizită la Baza Aeriană Iruma a Forţelor de Autoapărare ale Japoniei.

Secretarul general al NATO se află într-un turneu diplomatic care a inclus și o oprire în Coreea de Sud, obiectivul fiin acela de a consolida relaţiile cu aliaţii occidentali din Asia în faţa ofensivei ruse asupra Ucrainei şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.

De la Seul, oficialul NATO a lansat un apel la sporirea sprijinului miliar acordat Kievului, dând exemplul altor țări care și-au modificat politica de a nu trimite arme țărilor aflate în conflict.

Încă de când a început războiul în Ucraina, Coreea de Sud a semnat acorduri majore prin care a furnizat sute de tancuri, avioane şi alte arme Poloniei, dar preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a spus că legea ţării sale, care interzice furnizarea de arme ţărilor aflate în conflicte, face dificilă furnizarea de arme Ucrainei.

Stoltenberg a remarcat că ţări precum Germania, Suedia şi Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat.

Să nu uităm că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a dus la o schimbare semnificativă a relației dintre NATO și țările din regiunea Indo-Pacificcreând o coaliție de țări care recunosc că Moscova nu își atacă doar vecinul, ci și ordinea internațională.

Mai mult, în noul Concept Strategic adoptat la summitul de la Madrid, eveniment la care au participat și partenerii din zona Indo-Pacific, și anume Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de SudNATO menționează pentru prima dată China cu descrierea de ”provocare sistemică”, țară care ar putea, potrivit raportului anual al guvernului de la Tokyo, să își consolideze legăturile militare cu Rusia, în contextul în care Moscova ”este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei”.

De altfel, conștientizarea că acțiunile Beijingului capătă din ce în ce mai mult nuanțe vindicative se regăsește și în doctrina de securitate a statului nipon, modificată la mijlocul lunii decembrie, care urmărește consolidarea capacității de contraatac în fața unui stat chinez văzut ca ”cea mai mare provocare strategică”.

Aceasta pare să fie aliniată la măsurile directoare ale Statelor Unite în materie de politică externă și de apărare.

În Noua Strategie de Apărare a Statelor Unite, publicată la finalul lunii octombrie a anului trecut, China este calificată drept provocarea cea mai sistemică, în vreme ce Rusia este privită ca fiind o amenințare acuză și principalul rival nuclear.

În contextul dat, SUA urmăresc să câștige competiția cu China și să îngrădească Rusia, conform Strategiei de securitate națională.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

JAPONIA

SUA și Japonia au ajuns la un acord comercial privind mineralele folosite pentru bateriile vehiculelor electrice. Înțelegerea urmărește reducerea dependenței celor două națiuni de China

Published

on

© White House/Flickr

Statele Unite și Japonia au anunțat marți un acord comercial privind mineralele pentru baterii ale vehiculelor electrice, esențial pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare cu baterii și pentru a acorda producătorilor auto japonezi un acces mai larg la noul ajutor fiscal de 7.500 de dolari pentru vehiculele electrice din SUA, informează CNBC.

Acordul negociat fără întârzieri interzice celor două țări să adopte restricții bilaterale la export pentru mineralele cele mai importante pentru bateriile pentru vehicule electrice, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden. Printre aceste minerale se numără litiul, nichelul, cobaltul, grafitul și manganul.

De asemenea, acordul urmărește să reducă dependența americano-japoneză de China pentru astfel de materiale, solicitând colaborarea pentru combaterea ”politicilor și practicilor neconcurențiale” ale altor țări din acest sector, vizând și analizarea investițiilor străine în lanțurile lor de aprovizionare cu minerale critice.

Acordurile comerciale axate pe minerale reprezintă o modalitate prin care administrația Biden speră să deschidă accesul aliaților de încredere la creditele fiscale de 7.500 de dolari pe vehicul pentru vehiculele electrice prevăzute în Legea privind reducerea inflației de anul trecut, axată pe climă.

La începutul lunii martie, președintele american, Joe Biden, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au adoptat o declarație comună în care au agreat să demareze tratativele privind un acord transatlantic pentru materiile prime pentru a permite ca resursele relevante extrase sau prelucrate în Uniunea Europeană să poată beneficia de subvențiile Legii privind reducerea inflației (IRA), conform Le Monde.

IRA include 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu unele investiții sub formă de reduceri de taxe pentru companiile care investesc în energie curată, alături de subvenții pentru vehicule electrice, baterii și proiecte de energie regenerabilă.

Jumătate din subvențiile destinate consumatorilor este rezervată pentru vehiculele și bateriile asamblate în America de Nord, o sursă de tensiune considerabilă cu Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud, care se tem că producătorii lor de automobile și baterii vor deveni necompetitivi.

Cealaltă jumătate este condiționată de faptul că cel puțin 40% din valoarea mineralelor critice din baterie au fost extrase sau prelucrate în Statele Unite sau într-o țară cu un acord de liber schimb cu SUA sau reciclate în America de Nord.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Published

on

© Mateusz Morawiecki/ Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri, după o întrevedere cu premierul nipon Fumio Kishida, drept ”periculoasă” axa China-Rusia, ca urmare a vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova, încheiată cu o declarație comună în care au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale” și în care s-au declarat împotriva formării de alianțe exclusive în Asia-Pacific, aluzie la relațiile tot mai apropiate dintre democrațiile transatlantice și cele transpacifice.

Vizita liderului chinez la Moscova “ne umple de îngrijorare” deoarece “axa China-Moscova este periculoasă”, a spus prim-ministrul polonez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida, relatează Agerpres, care citează AFP.

Polonia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, s-a declarat îngrijorată de consolidarea cooperării între Beijing şi Moscova.

“Încercăm să convingem China să nu susţină Rusia în politica sa internaţională agresivă”, a adăugat şeful guvernului polonez

Premierul japonez, care a ajuns în Polonia după ce a vizitat Ucraina vecină, a salutat ajutorul oferit de Polonia acestei ţări afectate de război şi a precizat că i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski “solidaritatea de neclintit a Japoniei şi G7”.

El a invocat “povara mai mare” asupra Poloniei în sprijinul oferit Kievului ca motiv pentru un nou ajutor din partea Japoniei pentru Varşovia.

“Din cauza poverii tot mai mari asupra Poloniei provocată de agresiunea rusă persistentă în Ucraina, l-am informat pe prim-ministrul polonez că am luat decizia de a trata Polonia ca un beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare, în ciuda faptului că economia Poloniei este în creştere şi că Polonia nu este o ţară care primeşte ajutor pentru dezvoltare”, a explicat premierul nipon.

Kishida a mai declarat că a căzut de acord cu Morawiecki să extindă cooperarea bilaterală în sfera securităţii, în economie şi în alte domenii.

Japonia deţine în prezent grupul G7, din care mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

G7

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit premierul nipon, Fumio Kishida, ”un prieten vechi al Ucrainei pentru că este ”un puternic apărător al ordinii internațional”.

Cei doi lideri au avut o reuniune prilejuită de vizita prim-ministrului japonez în țara care se luptă pentru independență cu invadatorii ruși.

”Este un gest simbolică că premierul a ales să efectueze prima vizită în Ucraina astăzi (n.r. marți), în ziua aniversării începutului eliberării teritoriilor ucrainene. Și a început-o la Bucea. Apreciem foarte mult acest lucru”, și-a exprimat aprecierea oficialul ucrainean în fața reprezentanților mass-media după dialogul purtat cu Fumio Kishida, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Citiți și
Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

Liderul de la Kiev a evidențiat importanța de a intensifica leadership-ul global pentru a proteja principiile Cartei ONU și securitatea internațională, în general.

”Agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și ordinii internaționale a generat amenințări și riscuri la care omenirea nu a mai fost martoră de decenii. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a preveni ca alte națiuni din late colțuri ale lumii să sufere din cauza consecințelor brutale ale agresiunii ruse în deceniile care urmează, precum destabilizarea relațiilor internaționale, haos social și chiar foamete în masă”, a fost angajamentul reiterat de Zelenski, care i-a transmis mulțumiri premierului nipon pentru că sprijină Ucraina în domeniul economic, politic, al sancțiunilor și chestiunilor umanitare.

În timpul întâlnirii care a avut loc la Kiev, cele două părți au discutat despre încercările Rusiei de a-și intensifica agresiunea, astfel că au fost atinse aspectele legate de nevoile de securitate ale Ucrainei.

O atenție sporită a fost acordată sancțiunilor suplimentare contra Moscovei.

”Japonia a aplicat deja 18 pachete de sancțiuni ca urmare a agresiunii ruse, iar noi pachete de măsuri punitive ar trebui să continue pe această cale de restabilire a securității globale și de reducere a potențialului de teroare al Rusiei. Sancțiunile trebuie să fie mai rapide decât capacitatea Rusiei de a se adapta la ele”, și-a exprimat convingerea președintele Ucrainei.

Acesta a transmis aprecierea sa față de disponibilitatea Japoniei de a coopera în vederea punerii în aplicare a punctelor din Formula de pace ucraineană, care este singurul plan cuprinzător și realist pentru a pune capăt agresiunii rusești și a restabili pe deplin Carta ONU, readucând securitatea în Ucraina, în întreaga Europă și în lume.

În plus, așa cum a remarcat șeful statului, Ucraina apreciază foarte mult sprijinul Japoniei pentru eforturile globale de a stabili un tribunal special pentru crima agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Cei doi lideri au atins și aspectele legate de cooperare în contextul în care țara asiatică deține președinția G7, Zelenski afirmând că a acceptat invitația de a participa în format online la summitul acestei formațiuni, programat pentru luna mai, la Hiroshima.

”Poziția de lider a Japoniei în implementarea Planului de redresare rapidă și în redresarea post-război a Ucrainei va crea cu siguranță noi direcții pentru dezvoltarea societății noastre și a celei japoneze, a economiei ucrainene și a celei japoneze. Astăzi, am sugerat ca Japonia să se concentreze pe sprijinirea instituțiilor noastre medicale și pe refacerea anumitor sectoare ale economiei. Acestea sunt industria auto, transformarea ecologică, în special producția de echipamente pe bază de hidrogen și baterii de litiu, unde Japonia este unul dintre liderii tehnologici”, a declarat șeful statului.

De asemenea, cele două țări au semnat o declarație comună privind parteneriatul global special, care ”reflectă atât valorile noastre, pe care le apărăm împreună, cât și aspirațiile noastre, care nu au fost încă realizate”.

”Este evident că parteneriatul dintre Ucraina și Japonia consolidează securitatea globală și aduce mai aproape momentul în care vom putea, în sfârșit, să restabilim pacea și să garantăm stabilitatea vieții ucrainenilor și a tuturor popoarelor lumii”, a declarat Volodimir Zelenski.

La rândul său, prim-ministrul Japoniei a subliniat solidaritatea cu Ucraina. El a lăudat curajul și răbdarea poporului ucrainean, care își apără patria și libertatea.

”Japonia va continua să sprijine Ucraina până când pacea va reveni în frumoasa sa țară”, a declarat Fumio Kishida.

Premierul Japoniei a menționat că agresiunea Rusiei a subminat toate bazele ordinii mondiale și a încălcat dreptul internațional.

Potrivit lui Fumio Kishida, Japonia cooperează cu Ucraina în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Premierul a subliniat că, începând de anul trecut, țara sa a oferit Ucrainei asistență umanitară și financiară, inclusiv sprijin pentru sectorul energetic, agricultură și deminare. În plus, Japonia intenționează să furnizeze fonduri pentru furnizarea de arme neletale prin intermediul Fondului voluntar al NATO.

Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, era prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.

Ulterior, premierul nipon a poposit în Polonia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul acestei țări și cu care a discutat despre securitatea în regiune și despre relațiile bilaterale, conform AP.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA6 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO6 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH22 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending