Connect with us

NATO

NATO va decide creșterea stocurilor de muniții și echipamente pe flancul estic. Alianța va organiza și exercițiul anual de descurajare nucleară: Rusia nu și-a schimbat poziția nucleară, dar rămânem vigilenți

Published

on

© NATO

Miniștrii apărării din cele 30 de state membre ale NATO, acompaniați de omologii lor din Finlanda și Suedia, se vor reuni miercuri și joi, la Bruxelles, într-“un moment important pentru securitatea transatlantică”, a considerat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Într-o conferință de presă în care a prefațat mizele reuniunii, el a reafirmat că aliații că NATO vor continua să sprijine capacitatea Ucrainei de a se apăra în războiul declanșat de Rusia și a anunțat că Alianța își va desfășura, săptămâna viitoare, exercițiul său anual nuclear, pe care l-a denumit drept “un antrenament de rutină”, în pofida retoricii nucleare a Kremlinului. De asemenea, în conformitate cu deciziile summitului NATO de la Madrid, miniștrii apărării sunt așteptați să decidă “creșterea stocurilor de muniții și echipamente” pe flancul estic cu scopul de a accelera furnizarea de capacități.

“Ne vom revizui progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea disuasiunii și apărării NATO”, a spus Stoltenberg, referindu-se la protecția infrastructurii critice, având în vedere sabotajul conductelor Nord Stream, și la sprijinul pentru Ucraina, pentru ca această țară “să se apere și să elibereze teritoriul de sub ocupația rusă”.

 

Sprijin pentru Ucraina

În continuare, el a denunțat atacurile cu rachete ale Rusiei  asupra civililor și a infrastructurii critice, pe care le-a denumit “îngrozitoare”.

“Președintele Putin eșuează în Ucraina. Încercările sale de anexare, mobilizarea parțială și retorica nucleară nesăbuită reprezintă cea mai semnificativă escaladare de la începutul războiului”, a precizat secretarul general.

Stoltenberg a reamintit că NATO nu este “parte a conflictului”, dar că sprijinul Alianței “joacă un rol-cheie”.

La prima lor reuniune după summitul NATO de la Madrid, miniștrii apărării aliați îl vor avea ca invitat pe ministrul de externe la Ucrainei, Oleksii Reznikov. Acesta va participa și la o reuniune a grupului de contact pentru Ucraina, denumit informal “coaliția de la Ramstein”, dar și la o cină a miniștrilor apărării.

“Mesajul nostru este unul limpede. NATO este alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Președintele Putin a început acest război. El trebuie să îl încheie prin retragerea forțelor sale din Ucraina”, a mai subliniat secretarul general al Alianței.

NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiul său nuclear: Este un antrenament de rutină. Nu am observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei

Reuniunea miniștrilor apărării din NATO va cuprinde și o reuniune a Grupului de planificare nucleară.

“Scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO a fost întotdeauna acela de a menține pacea, de a preveni coerciția și de a descuraja agresiunea. Săptămâna viitoare, NATO va organiza exercițiul de descurajare planificat de mult timp, Steadfast Noon. Acesta este un antrenament de rutină, care are loc în fiecare an. Pentru a ne menține capacitatea de descurajare în siguranță și eficientă”, a explicat Jens Stoltenberg.

Denunțând drept “periculoase și iresponsabile” amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin, înaltul oficial aliat a precizat că NATO monitorizează “îndeaproape” forțele nucleare ale Rusiei.

“Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată. Nu am observat nicio schimbare în poziția Rusiei, dar rămânem vigilenți”, a spus el.

NATO își sporește stocurile de muniții și echipamente pe flancul estic

De asemenea, miniștrii apărării din țările NATO sunt așteptați să decidă “creșterea stocurilor de muniții și echipamente” pe flancul estic cu scopul de  a accelera furnizarea de capacități.

“La summitul de la Madrid din iunie, liderii NATO au decis o schimbare fundamentală în ceea ce privește apărarea și descurajarea noastră, pentru a răspunde noii realități de securitate. Am dublat numărul de grupuri de luptă NATO în estul Alianței. Acestea pot fi extinse rapid până la dimensiunea unei brigăzi. De asemenea, creștem numărul forțelor noastre cu grad ridicat de pregătire. În cadrul acestei reuniuni ministeriale, vom lua decizii pentru a ne spori stocurile de muniții și echipamente”, a anunțat Jens Stoltenberg.

Printre măsuri este avută în vedere și utilizarea procesului NATO de planificare a apărării pentru a oferi industriei cererea pe termen lung de care are nevoie pentru a stimula producția.

“Ne așteaptă o iarnă dificilă. Prin urmare, este și mai important ca America de Nord și Europa să rămână unite. În sprijinul Ucrainei și în apărarea cetățenilor noștri”, a conchis Jens Stoltenberg.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

Published

on

© French Forces in Romania/ Facebook

Un contingent de 27 de militari din Luxemburg au fost integrați marți, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, în Grupul de Luptă al NATO dislocat în România a militarilor care fac parte din detașamentul Marelui Ducat de Luxemburg la această misiune a Alianței Nord-Atlantice în țara noastră, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei 27 de militari luxemburghezi, care au sosit în România la începutul acestei luni, împreună cu tehnică de luptă, fac parte dintr-un pluton de recunoaștere și vor fi integrați, pe timpul misiunii, în compania olandeză din cadrul Grupului de Luptă condus de Franța.

Ceremonia a avut loc în prezența ambasadorului Marelui Ducat de Luxemburg în România, Elisabeth Cardoso Jordão, a reprezentantului Statului Major francez al Apărării, generalul de brigadă Christophe Follet, a comandantului Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”, colonelul Ioan Cristurean, și a reprezentantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud Est, locotenent-colonelul Konstantinos Karmperis.

Ambasadorul Cardoso Jordão a vizitat, în cursul zilei, facilitățile de cazare și de antrenament ale militarilor luxemburghezi în Cincu.

Citiți și Militarii luxemburghezi sosesc în România, în cadrul grupului de luptă NATO. Este cel mai mare contingent luxemburghez dislocat în străinătate

Misiunea detașamentului Marelui Ducat de Luxemburg, care este planificată a se desfășura pe o perioadă de 28 de luni, în premieră în țara noastră, reprezintă o oportunitate de consolidare a cooperării între forțele armate române, franceze și cele luxemburgheze și de intensificare a activităților de instruire în teren și sporire a interoperabilității cu forțele Aliate.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu țările participante – Franța, Țările de Jos și Belgia (prin rotație), precum și cu Luxemburg și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre. 

Continue Reading

NATO

Erdogan dă undă verde aderării Finlandei la NATO, nu și Suediei: Președintele turc cere Parlamentului să ratifice aderarea Finlandei la Alianță

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul de la Ankara urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei, transmit agenţiile AFP, Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Am decis să lansăm în parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO“, a declarat Erdogan după o întrevedere avută la Ankara cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto. Preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că votul parlamentului turc se va desfăşura înaintea alegerilor legislative care se vor desfăşura pe 14 mai. Coaliţia lui Erdogan are majoritate în legislativ şi nici opoziţia nu s-a manifestat contra primirii Finlandei în Alianţa, aşadar ratificarea ar trebui să fie doar o formalitate.

“Turcia este unul dintre cei mai mari susţinători ai politicii NATO a uşilor deschise. Am văzut că Finlanda a făcut paşi sinceri pentru îndeplinirea promisiunilor înscrise în memorandumul tripartit de la Madrid” semnat în iulie anul trecut, a afirmat preşedintele turc, vorbind la o conferinţă de presă comună cu omologul său finlandez.

Cât despre Suedia, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţă va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

 

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid după soluționarea obiecțiilor Turciei, negocieri diplomatice în cadrul cărora și România a jucat un rol în parafarea unei înțelegeri. În prezent, 28 din cele 30 de state membre, între care și România, au ratificat aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică, excepții făcând Ungaria și Turcia, care încă păstrează obiecții în calea aderării finale a celor două state nordice.

Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunţul a fost făcut de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formaţiunii Fidesz a premierului Viktor Orban.

În ce priveşte ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota “mai târziu”, a mai spus politicianul maghiar.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Majoritatea elvețienilor susține legături mai strânse cu NATO după un an de război al Rusiei în Ucraina (sondaj)

Published

on

© NATO

De la izbucnirea războiului din Ucraina, anul trecut, majoritatea elvețienilor afirmă că își doresc legături mai strânse cu NATO, dar nu și calitatea de membru, a anunţat joi Departamentul federal al Apărării, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În total, 55% dintre persoanele care au participat la sondajul publicat joi de Academia Militară și Centrul pentru Studii de Securitate al Institutului Federal de Tehnologie din Elveția ETH Zurich au declarat că doresc o apropiere între Elveția și NATO. Această cifră este cu 10% mai mare decât în ianuarie 2021.

În plus, 53% consideră că neutralitatea elvețiană ar trebui să permită națiunii alpine să își planifice apărarea militară împreună cu NATO. Cu toate acestea, doar o treime dintre cei intervievați susțin ideea ca Elveția să se alăture alianței militare.

Totodată, există o susținere fermă pentru armata elvețiană, 78% dintre respondenți considerând că aceasta este necesară, în timp ce 76% sunt de părere că ar trebui să fie „complet echipată”. De la izbucnirea războiului din Ucraina, 14% dintre cei intervievați au impresia că armata investește „prea puțin” în dotare.

Între timp, atitudinea față de neutralitate pare să se schimbe ușor. În general, sprijinul pentru neutralitate a scăzut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 91%. Majoritatea respondenților (57%) consideră în continuare că Elveția ar trebui să își asume o politică diferențiată de neutralitate, și anume că ar trebui să adopte o poziție politică în anumite chestiuni, dar să rămână neutră din punct de vedere militar.

O majoritate clară (75%) consideră, de asemenea, că sancțiunile elvețiene împotriva Rusiei sunt compatibile cu neutralitatea.

Sondajul a fost realizat în ianuarie 2023, prin telefon, în rândul a 1.238 de cetățeni elvețieni din cele trei regiuni lingvistice principale. 

Continue Reading

Facebook

G714 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA15 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO16 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.18 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending