Neagu Djuvara: “Sîntem legaţi de Europa care şi ea se duce pe rîpă”

Istoricul Neagu Djuvara a acordat un interviu Academiei Catavencu, in care vorbeste despre viitorul Romaniei Europene.


Reporter: Sînteţi de 94 de ani pe acest Pămînt. Ne puteţi spune Ce este viaţa?
Neagu Djuvara: Hm! Aveam nişte viziuni, încă de copil, cum va fi viaţa. Spre exemplu, o vedeam ca pe un fir care pleacă de undeva din partea mea stîngă, de jos, şi care trece prin spatele meu şi se înalţă spre cer pe lîngă umărul drept. Ce pot să spun despre viaţă este că multă-multă vreme nu ai nici un fel de frică de moarte.
(…)
Rep: Cum e viitorul României?
Neagu Djuvara: Nu-l văd bine deocamdată. Dar cred că s-ar putea ameliora după un minimum de două generaţii.Asta cam e o lege universală. În două generaţii oamenii mai uită, tinerii merg prin alte părţi şi văd cum e viaţa pe acolo… Dar să nu uităm că noi sîntem legaţi de Europa care şi ea se duce pe rîpă.

Rep: Am intrat în Europa la spartul tîrgului?

Neagu Djuvara: Exact. Vom îndura şi vom suferi ca Europa acest început de Ev Mediu pe care eu îl văd ca absolut cert. Sîntem încă, împreună cu americanii, cei mai avansaţi, dar nu mai facem copii şi trecem printr-o criză inexplicabilă. Azi, tinerii europeni protestează, dar fără să vină cu ceva nou în loc. Dau foc la maşini, însă nu au nici o idee. E un fenomen de distrugere. Iar toate astea, pentru mine, sînt simptome. Ca şi schimbările din artă de la începutul secolului XX. Nu are legătură nici cu Primul Război Mondial, nici cu al Doilea Război Mondial, ci e o schimbare de civilizaţie. Între 1905 şi 1913 au loc schimbări brutale, ca să zic aşa, cum este cea pe care o face Brîncuşi în sculptură. Schimbările radicale din muzică, prin Şcoala de la Viena, care vine cu un soi de muzică nou, altceva decît fusese de la Monteverdi şi Palestrina. Acelaşi lucru în literatură cu Kafka, cu Eugen Ionescu, cu Beckett.

Interviul complet, in editia print a Academiei Catavencu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.