Negociatorul-șef al UE, apel la Marea Britanie: Pentru a accelera eforturile pentru acordul privind Brexit este nevoie de doi. Avem multe de făcut iar timpul trece

UE este gata să “accelereze” discuțiile privind Brexitul, însă pentru a face acest lucru, Marea Britanie trebuie să-și îndeplinească obligațiile care îi revin ca parte implicată în procesul de negociere, a declarat marți negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, informează Politico Europe.

FOTO: European Commission

După o cină între premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Euroepene Jean-Claude Juncer, desfășurată la Bruxelles, cei doi au convenit să accelereze eforturile de a ajunge la un acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Aflat la Luxemburg pentru a lua parte la o întâlnire a miniștrilor de externe și ai afacerilor europene, Barnier a fost întrebat de către reporteri dacă întâlnirea dintre șeful Executivului britanic și șeful Executivului european a adus schimbări notabile procesului de negociere. Acesta a oferit un răspuns în franceză, spunând că este gata “să accelere ritmul, dar pentru a face acest lucru, este nevoie de doi”, sugerând astfel o există un efort redus al părții britanice.

În pofida sincopelor, Barnier și-a exprimat optimismul cu privire la întâlnirea de luni.

“A fost o cină de lcuru bună. Ceea ce i-am spus premierului May este că este foarte important ăs menținem această dinamică constructivă în următoarele două luni. Timpul trece foarte repede. Avem foarte multe de făcut“, a afirmat Barnier.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier a precizat la finalul celei de-a cincea runde de negocieri privind Brexit și ultima dintre acestea înainte de Consiliul European care va avea loc între 19-20 octombrie că nu au fost făcute progrese suficiente pentru a trece la etapa viitoare, cea referitoare la relațiile comerciale UE-Marea Brtainie, dar a declarat că este încrezător că pot fi întregistrate “progrese substanțiale” în următoarele două luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.