Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier: Brexit-ul va impune controale administrative între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va impune controale administrative între ea și Irlanda de Nord, a precizat miercuri la Bruxelles, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: Comisia Europeană

UE și Marea Britanie exclud amândouă existența unei frontiere fizice cu insula Irlanda, în așa fel încât ceea ce se va întâmpla în Irlanda de Nord se va întâmpla și pe piața unică europeană. Vor exista proceduri administrative care nu există încă pentru mărfurile provenind din restul Marii Britanii care ajung în Irlanda de Nord”, a explicat el în fața reprezentanților companiilor din UE la Bruxelles.

Această propunere este deja respinsă de partidul ultra-conservator nord-irlandez DUP, un susținător cheie al guvernului Theresei May în Parlamentul de la Londra. Șefa guvernului britanic a insistat în repetate rânduri că nu va accepta un Brexit care să fie o amenințare la adresa suveranității britanice.

Barnier a încercat să ofere asigurări lui May, spunând că Uniunea Europeană respectă ordinea constituțională și integritatea teritorială a Marii Britanii, anunță EuObserver.

”UE este ataşată de integritatea teritorială a Marii Britanii, dar Marea Britanie trebuie să respecte piaţa unică europeană care include Irlanda”, a subliniat Michel Barnier.

”Uniunea Europeană propune realizarea de controale de o manieră mai puţin intruzivă şi evitarea controalelor fizice. Companiile din Marea Britanie vor trebui să completeze declaraţii vamale online când vor dori să trimită bunuri în Irlanda de Nord. Camioanele şi containerele vor fi scanate la bordul feriboturilor şi al portcontainerelor cum se face între Spania şi insulele Canare”, a explicat el.

Negociatorul șef al UE a avertizat companiile că vor fi nevoite totuși să își adapteze  activitatea, chiar dacă se întrevedere un scenariu pozitiv privind Brexit-ul. ”Nu vor fi și nu se pot face afaceri ca înainte”, a completat înaltul oficial european.

”Acest vot este o rușine, este mult mai bine să fim împreună. Cred că Brexit-ul nu are nicio valoare adăugată, este un joc lose-lose, în care nimeni nu câștigă”, a spus Barnier în discursul susținut în fața reprezentanților companiilor UE, privind aplauze furtunoase.

Barnier a participat ieri la întâlnirea Colegiului Comisarilor pentru a le prezenta stadiul negocierilor. Ambasadorii UE ai celor 27 de state membre se vor întâlni mâine pentru a discuta despre același subiect. Consilierii liderilor europeni se întâlnesc luni pentru a pregăti summitul Consiliului European.

Premierul Theresa May este așteptată pe data de 17 octombrie, cu doar o zi înainte de întâlnirea șefilor de stat și de guvern programată pentru data de 18 octombrie, o întrevedere care a fost calificată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, ca fiind ”un moment al adevărului” pentru discuțiile referitoare la o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.