În cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul unei noi runde de nogocieri, desfășurate la Londra, potrivit calendarului convenit de cele două părți, Michel Barnier a punctat că s-au înregistrat ”progrese reduse” în privința a două domenii cruciale, și anume condițiile de concurență echitabilă și pescuit.
”Prin refuzul său actual de a se angaja în privinţa condiţiilor unei concurenţe echitabile şi a unui acord echilibrat privind pescuitul, Marea Britanie face puţin probabil un acord la acest stadiu”, a declarat negociatorul-șef al UE pentru relația post-Brexit, potrivit unei informări a Comisiei Europene.
Acesta a completat că numeroase interacțiuni cu omologul britanic s-au axat pe ”liniile roșii” ale premierului Boris Johnson, și anume aspectele referitoare la pescuit, excluderea rolului Curții de Justiție a Uniunii Europene, punctând în același timp că Uniunea Europeană a manifestat deschidere cu privire la aceste aspecte tocmai pentru a identifica împreună cu Regatul Unit un teren comun. ”Am încercat să înțelegem cu aceste linii roșii pot fi armonizare cu angajamentul nostru de a obține un parteneriat cuprinzător, în conformitate cu declarația politică semantă de prim-ministrul Boris Johnson la 17 octombrie, anul trecut”, a explicat Barnier.
Criticând lipsa de deschidere și flexibilitate manifestată de Londra în cadrul negocierilor, oficialul european a punctat că ”în ultimele săptămâni, Regatul Unit nu a arătat aceeași dorință, pregătire și deschidere în a idenfica soluții care să respecte principiile și interesele fundamentale ale UE”.
Parafrazându-l pe Antoine de Saint-Exupéry, scriitor francez, Michel Barnier a precizat că ”negocierile nu înseamnă doar a privi unul către celălalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție”.
La rândul său, negociatorul britanic pentru relația post-Brexit David Frost a recunoscut joi că este în mod evident imposibil să se încheie un acord cu privire la viitoarea relaţie a Marii Britanii cu Uniunea Eurpeană până la sfârşitul lui iulie, un termen-limită stabilit de premierul Boris Johnson.
”Este, din nefericire, evident că nu vom ajunge în iulie” la elementele de bază ale unui acord cu UE, a declarat Frost, evocând persistenţa ”multor puncte de dezacord”, informează Politico Europe.
Potrivit unor surse citate de The Telegraph, Guvernul de la Londra porneşte de la premisa că nu va ajunge anul acesta la un acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit.
Așadar, în contextul în care perioada de tranziție post-Brexit se încheie la 31 decembrie 2020, Regatul Unit ar urma să gestioneze relațiile comerciale cu Uniunea Europeană începând din 2021 sub umbrela reglementărilor generale ale Organizației Mondiale a Comerțului.
Ultima rundă de negocieri, desfășurată la Bruxelles, s-a încheiat cu o concluzie comună a celor două părți, și anume că există în continuare diferențe semnificative între Uniunea Europeană și Regatul Unit.
”Obiectivul nostru a fost de a pune negocierile rapid şi cu succes pe traiectorie pentru a ajunge la un acord. Totuşi, după patru zile de discuţii, rămân divergenţe serioase”, a afirmat Michel Barnier la finalul dezbaterilor din acel moment.
Acesta a completat că, după mai multe luni în care pandemia de COVID-19 a înghețat negocierile dintre Bruxelles și Londra ”UE a căutat să dea un nou impuls”.
”Negocierile au fost cuprinzătoare şi utile, dar ele au evidenţiat de asemenea diferenţele semnificative care încă există între noi pe o serie de subiecte importante”, a precizat la rândul său David Frost.
”Rămânem implicaţi pentru a lucra asiduu în scopul ajungerii rapide la o înţelegere asupra principiilor fundamentale ale unui acord, în urma procesului de discuţii intense în timpul lunii iulie, conform întâlnirii la nivel înalt din 15 iunie. Discuţiile vor continua săptămâna viitoare la Londra, aşa cum s-a convenit în termenii de referinţă revizuiţi, publicaţi la 12 iunie”, a menţionat atunci demnitarul britanic într-un comunicat.
Printre punctele de dezacord majore figurează chestiunea garanţiilor de concurenţă echitabilă cerute de UE în materie fiscală, socială şi ecologică, pentru a se evita apariţia unei economii nereglementate în vecinătatea sa.
În acest context, în discursul său în plenul Parlamentului European, în care a prezentat prioritățile președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, cancelarul german Angela Merkel a atras atenția că Uniunea Europeană ar trebuie să se pregătească de o încetare bruscă a relațiilor cu Regatul Unit, în 2021, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit.
”Progresele din negocieri au fost până acum reduse, ca să mă exprim diplomatic”, a spus cancelarul german, un mesaj cu încărcătură pragmatică, venit pe fondul repetatelor respingeri, din partea Regatului Unit, de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit, dar și în contextul în care, pe dosare sensibile, și anume privind pescuitul sau cel privind o concurență echitabilă, echipele de negociere au poziții profund divergente.
Potrivit calendarului, echipa de negociere a Uniunii Europene se va deplasa săptămâna viitoare la Londra pentru discuții informale, urmând ca viitoare rundă de negocieri să aibă loc la mijlocul lunii august.