Connect with us

U.E.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: Bruxelles-ul a atins limita concesiilor făcute guvernului britanic. Avertismentele privind o potențială demisie a Theresei May se înmulțesc în eventualitatea unei noi înfrângeri în votul din Camera Comunelor

Published

on

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas, iar negocierile au loc acum între guvern şi deputaţii britanici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

,,Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. ‘,,Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra”, a adăugat el.

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare ,,constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene pe 14 ianuarie a.c. 

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al soluției de protecție irlandeze, așa-numitul backstop, un mecanism prevăzut în Tratatul de Retragere a Regatului Unit din UE  pentru a evita revenirea la controale stricte la frontiera provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, în scopul de a menţine Acordul din Vinerea Mare, cunoscut și sub numele de Acordul de la Belfast din 1998, care marchează reușita procesului de pace din Irlanda de Nord.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, în cazul unei ieșiri ,,fără un acord” din UE, mecanismul ar menţine Regatul Unit în uniunea vamală şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Potrivit celor scrise pe Twitter de Barnier, ,,grupul special de arbitraj poate deja, în temeiul articolului 178 din Acordul de Retragere, să dea Regatului Unit dreptul la o suspendare proporțională a obligațiilor care îi revin în temeiul mecanismului de protecție, în ultimă instanță, în cazul în care UE încalcă cele mai bune eforturi  sau obligațiile de bună credință de a negocia soluții alternative”.

,,UE este gata să acorde forță juridică tuturor angajamentelor din scrisoarea din ianuarie a președintelui Consiliului European și a lui Jean-Claude Juncker printr-o declarație comună de interpretare. Acest lucru va permite grupului special de arbitraj să ia măsuri cu privire la îndeplinirea eforturilor sau obligațiilor de bună credință” prevăzute în Acordul de Retragere, mai spune negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” care i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului, prin aplicarea unor părți din acquis-ul comunitar. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să înceteze aplicarea mecanismului de siguranță în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că este hotărâtă să înlocuiască soluția de protecție pentru Irlanda de Nord cu un acord ulterior care să asigure în mod permanent că nu va exista o frontieră strict controlată pe insula Irlanda, după cum se arată în scrisoare comună a celor doi președinți. 

De altfel, Michel Barnier informa asupra faptului că ,,UE se angajează să ofere Regatului Unit posibilitatea de a ieși unilateral din Teritoriul Vamal Unic, în timp ce celelalte elemente ale sistemului de siguranță trebuie menținute pentru a evita o frontieră dură. Regatul Unit nu va fi forțat să rămână în uniunea vamală împotriva voinței sale.”

Barnier a dorit să asigure toți urmăritorii pe Twitter că ,,UE va continua să lucreze intens în zilele următoare pentru a asigura că Marea Britanie va părăsi UE cu un acord.”

Astfel, au avut loc discuții tehnice tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană, relatează Agerpres.  Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o conversaţie telefonică duminică seara şi au convenit ”să rămână în contact” luni, a adăugat sursa.

Premierul Theresa May va informa Parlamentul mai târziu, luni, asupra schimbărilor pe care le-a obținut în cazul divorțului de UE, care a fost acceptat anul trecut de bloc, dar care a fost respins în mod copleșitor de deputații britanici din Camera Comunelor în ianuarie, după luni de negocieri. 

În urma acestei înfrângeri zdrobitoare, May fost de acord să renegocieze anumite aspecte nepopulare ale acordului, în special cu referire la mecanismul de backstop, și să organizeze un alt vot marțea aceasta. Dar, în timp ce parlamentul se pregătește să reevalueze acordul, premierul nu are prea multe de spus despre eforturile sale, dând naștere avertismentelor cu privire la o altă pierdere umilitoare, care ar putea să o forțeze pe aceasta să-și prezinte demisia, relatează AFP.

Însă există puține semne pentru o schimbăre majoră în ceea ce privește opinia parlamentarilor britanici, ei fiind încă împărțiți asupra posibilității de a părăsi UE și a condițiilor pentru ca acest lucru să se întâmple. De altfel, Theresa May avertiza săptămâna trecută că orice întârziere ar putea însemna că ,,nu vom părăsi niciodată UE”.

Între timp, UE este frustrată de incapacitatea guvernului britanic de a stabili o viziune clară pentru Brexit – și pentru că Theresa May caută schimbări ale unui acord pe care ea însuși l-a negociat.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat luni că ,,nu mai sunt programate alte întâlniri la nivel politic”, dar că UE este “deschisă și dispusă” să poarte discuții cu Regatul Unit în orice moment, informează AP.

,,Acum este rândul Camerei Comunelor să ia o serie de decizii importante în această săptămână”, a spus Schinas, în acord cu cele declarate de negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. 

Purtătorul de cuvânt al lui May, James Slack, a declarat, însă, că ,,negocierile sunt în desfășurare” la nivel tehnic și că există ,,o hotărâre comună a ambelor părți de a găsi o soluție.” May și-a pus în joc reputația politică pentru asigurarea unui acord de retragere acceptabil din UE, iar presiunea crește odată cu posibilitatea de a fi din nou învinsă de un vot în Parlament. Ea a supraviețuit unei încercări de a fi eliminată din fruntea guvernului printr-un vot de neîncredere în decembrie, deci nu mai poate fi contestată în funcție în mod oficial timp de un an, scrie AP.

Deputatul conservator Nicky Morgan a declarat că poziția lui May va deveni ,,mai puțin și mai puțin sustenabilă” dacă va suferi mai multe înfrângeri în Parlament săptămâna aceasta.

,,Dacă voturile vor merge săptămâna aceasta într-o direcție în care politica prim-ministrului, așa cum a stabilit-o ea și și pe care a susținut-o cu rigiditate în cursul ultimilor doi ani și un pic, este eliminată, desființată încet de Parlament săptămâna, cred că va fi foarte dificil pentru prim-ministru să rămână în funcție mai mult timp “, a declarat Morgan pentru BBC.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

Published

on

© Official White House Photo by Erin Scott

Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden vor fi gazdele unei vizite de stat pentru președintele francez Emmanuel Macron și Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron, la 1 decembrie, a anunțat luni Casa Albă.

Evenimentul, care include și un dineu, va fi prima vizită de stat găzduită de Biden după aproape doi ani de mandat. Întârzierea se datorează, în parte, pandemiei Covid-19, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, luni, în timpul unui briefing.

„(Pandemia) COVID a întârziat cu siguranță multe dintre evenimentele în persoană pe care un președinte le găzduiește în mod tradițional la Casa Albă”, a precizat Jean-Pierre.

Vizitele de stat sunt celebrate cu mare pompă şi contrastează astfel cu reuniunile bilaterale organizate de preşedinţii americani pentru liderii străini, relatează Agerpres.

Vizita președintelui Macron și a soției sale, Brigitte Macron, „va sublinia relația profundă și de durată dintre Statele Unite și Franța, cel mai vechi aliat al nostru”, a afirmat Jean-Pierre. „Relația noastră strânsă cu Franța se bazează pe valorile noastre democratice comune, pe legăturile economice și pe cooperarea în domeniul apărării și securității”, a adăugat aceasta.

Liderii vor discuta despre parteneriatul franco-american „strâns și continuu” în ceea ce privește provocările globale comune și domeniile de interes bilateral, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Biden și Macron s-au mai întâlnit anterior, inclusiv recent la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, și au colaborat îndeaproape pe o serie de probleme, cum ar fi războiul din Ucraina, a precizat Jean-Pierre.

Macron a fost, de asemenea, primul lider străin care a participat la un dineu de stat în timpul administrației fostului președinte Donald Trump, în 2018, fiind însoțit de Prima Doamnă a Franței.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

Published

on

© Vasile Blaga

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a declarat, după vizita Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) în România, că speră că felul în care țara noastră a gestionat criza generată de războiul din Ucraina va reprezenta „ultimul argument” în favoarea deciziei politice de aderare a României la spațiul Schengen. 

Astfel, deputatul european a tras trei concluzii după misiunea Comisiei LIBE din Parlamentul European de săptămâna trecută din România.

Potrivit lui Vasile Blaga,  România s-a dovedit un model pentru țările învecinate conflictului dintre Rusia și Ucraina – „un model de capacitate administrativă de a gestiona criza refugiaților”, dar și „un model de solidaritate a cetățenilor români în fața dramei oamenilor din țara vecină care au fost forțați să ne treacă granița”.

El a menționat și zona ONG-urilor, al căror aport a fost „cel puțin semnificativ, dacă nu vital” în această criză.

„A doua concluzie e legată de nevoia continuă de finanțare din partea Uniunii Europene a statelor afectate de criza din Ucraina, implicit și România. Din Parlamentul European, alături de colegii mei, vom face în continuare presiuni pentru suplimentarea ajutoarelor financiare – atât pentru zona umanitară, cât și pentru sectoarele economice grav afectate de războiul de la granițele noastre”, a adăugat europarlamentarul. 

Ultima concluzie menționată de deputatul european a fost legată de aderarea României la spațiul Schengen.

„Gestionarea acestei crize de la granița României pune din nou în lumină capacitățile tehnice pe care țara noastră le deține și care demonstrează a mia oară întregului spațiu european că punerea între paranteze a integrării României în spațiul Schengen în toți acești ani este o gravă eroare și o mare nedreptate făcută atât țării noastre, cât și Bulgariei și sper că felul în care România a gestionat criza generată de războiul din Ucraina va reprezenta ultimul argument în favoarea deciziei politice de aderare a României la Schengen”, a mai declarat Vasile Blaga pentru CaleaEuropeană.ro.    

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) condamnă ”ferm abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici, care cer, pentru a zecea zi la rând, să se facă dreptate în cazul tinerei Mahsa Amini, care a decedat în condiții suspecte, existând suspiciuni că a fost torturată de poliție.

”Pe 16 septembrie, Mahsa Amini, o studentă în vârstă de 22 de ani, a murit după ce poliția iraniană a moralității a arestat-o și a bătut-o, fiind acuzată că a încălcat legea iraniană conform căreia femeile au obligația de a-și acoperi capul, mâinile, picioarele. Moartea ei și restricțiile asupra libertăților personale introduse de Republica Islamică, care au efect devastator în special asupra femeilor, duc la proteste antiguvernamentale în Iran. Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin 35 persoane au fost ucise în demonstrații, care au fost întâmpinate cu o represiune puternică de către autorități.   Condamn ferm abuzul autorităților și Guvernului Republicii Islamice iar împreună cu alți deputați, solicit aplicarea regimului de sancțiuni globale al UE pentru drepturile omului. Vom propune de asemenea sancțiuni împotriva poliției morale din Iran și a altor agenții iraniene de aplicare a legii și solicităm interzicerea exportul de software de recunoaștere facială al UE pe care autoritățile iraniene intenționează să-l folosească pentru detectați pasagerii din metrou care sunt îmbrăcați necorespunzător conform decretului <<hijab și castitate>> ”, a anunțat eurodeputatul, care va fi cosemnatarul unei scrisori adresate Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Daniel Buda a mai punctat că ”trebuie să fim uniți pentru a proteja drepturile omului, femeilor și respectarea demnității umane”.

De altfel, Înaltul Reprezentat al UE a anunțat că blocul european ia în considerare toate opțiunile înainte de următorul Consiliul de Afaceri Externe, pentru ”a aborda uciderea lui Mahsa Amini și modul în care forțele de securitate iraniene au răspuns la demonstrațiile care au urmat”.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea seară la rând pentru a protesta împotriva morții Mahsei Amini, sfidând un avertisment din partea sistemului judiciar.

Oficial, cel puțin 41 de persoane au murit de la începutul tulburărilor, majoritatea protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate, dar sursele spun că cifra reală este mai mare.

Continue Reading

Facebook

SUA9 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA15 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA15 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL15 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE16 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA16 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

Daniel Buda17 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

UE crede într-un ”viitor luminos pentru Ucraina”: Astăzi, albastru și galben sunt culori ale curajului. Mâine, vor fi cele ale ”aspirațiilor împlinite” pentru că ”există soare după furtună”

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Avioane ecologice: Actori din industria aeronautică și nu numai se înscriu în Alianța pentru o Aviație cu Zero Emisii

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU5 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending