Connect with us

U.E.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: Bruxelles-ul a atins limita concesiilor făcute guvernului britanic. Avertismentele privind o potențială demisie a Theresei May se înmulțesc în eventualitatea unei noi înfrângeri în votul din Camera Comunelor

Published

on

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas, iar negocierile au loc acum între guvern şi deputaţii britanici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

,,Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. ‘,,Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra”, a adăugat el.

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare ,,constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene pe 14 ianuarie a.c. 

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al soluției de protecție irlandeze, așa-numitul backstop, un mecanism prevăzut în Tratatul de Retragere a Regatului Unit din UE  pentru a evita revenirea la controale stricte la frontiera provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, în scopul de a menţine Acordul din Vinerea Mare, cunoscut și sub numele de Acordul de la Belfast din 1998, care marchează reușita procesului de pace din Irlanda de Nord.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, în cazul unei ieșiri ,,fără un acord” din UE, mecanismul ar menţine Regatul Unit în uniunea vamală şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Potrivit celor scrise pe Twitter de Barnier, ,,grupul special de arbitraj poate deja, în temeiul articolului 178 din Acordul de Retragere, să dea Regatului Unit dreptul la o suspendare proporțională a obligațiilor care îi revin în temeiul mecanismului de protecție, în ultimă instanță, în cazul în care UE încalcă cele mai bune eforturi  sau obligațiile de bună credință de a negocia soluții alternative”.

,,UE este gata să acorde forță juridică tuturor angajamentelor din scrisoarea din ianuarie a președintelui Consiliului European și a lui Jean-Claude Juncker printr-o declarație comună de interpretare. Acest lucru va permite grupului special de arbitraj să ia măsuri cu privire la îndeplinirea eforturilor sau obligațiilor de bună credință” prevăzute în Acordul de Retragere, mai spune negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” care i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului, prin aplicarea unor părți din acquis-ul comunitar. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să înceteze aplicarea mecanismului de siguranță în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că este hotărâtă să înlocuiască soluția de protecție pentru Irlanda de Nord cu un acord ulterior care să asigure în mod permanent că nu va exista o frontieră strict controlată pe insula Irlanda, după cum se arată în scrisoare comună a celor doi președinți. 

De altfel, Michel Barnier informa asupra faptului că ,,UE se angajează să ofere Regatului Unit posibilitatea de a ieși unilateral din Teritoriul Vamal Unic, în timp ce celelalte elemente ale sistemului de siguranță trebuie menținute pentru a evita o frontieră dură. Regatul Unit nu va fi forțat să rămână în uniunea vamală împotriva voinței sale.”

Barnier a dorit să asigure toți urmăritorii pe Twitter că ,,UE va continua să lucreze intens în zilele următoare pentru a asigura că Marea Britanie va părăsi UE cu un acord.”

Astfel, au avut loc discuții tehnice tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană, relatează Agerpres.  Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o conversaţie telefonică duminică seara şi au convenit ”să rămână în contact” luni, a adăugat sursa.

Premierul Theresa May va informa Parlamentul mai târziu, luni, asupra schimbărilor pe care le-a obținut în cazul divorțului de UE, care a fost acceptat anul trecut de bloc, dar care a fost respins în mod copleșitor de deputații britanici din Camera Comunelor în ianuarie, după luni de negocieri. 

În urma acestei înfrângeri zdrobitoare, May fost de acord să renegocieze anumite aspecte nepopulare ale acordului, în special cu referire la mecanismul de backstop, și să organizeze un alt vot marțea aceasta. Dar, în timp ce parlamentul se pregătește să reevalueze acordul, premierul nu are prea multe de spus despre eforturile sale, dând naștere avertismentelor cu privire la o altă pierdere umilitoare, care ar putea să o forțeze pe aceasta să-și prezinte demisia, relatează AFP.

Însă există puține semne pentru o schimbăre majoră în ceea ce privește opinia parlamentarilor britanici, ei fiind încă împărțiți asupra posibilității de a părăsi UE și a condițiilor pentru ca acest lucru să se întâmple. De altfel, Theresa May avertiza săptămâna trecută că orice întârziere ar putea însemna că ,,nu vom părăsi niciodată UE”.

Între timp, UE este frustrată de incapacitatea guvernului britanic de a stabili o viziune clară pentru Brexit – și pentru că Theresa May caută schimbări ale unui acord pe care ea însuși l-a negociat.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat luni că ,,nu mai sunt programate alte întâlniri la nivel politic”, dar că UE este “deschisă și dispusă” să poarte discuții cu Regatul Unit în orice moment, informează AP.

,,Acum este rândul Camerei Comunelor să ia o serie de decizii importante în această săptămână”, a spus Schinas, în acord cu cele declarate de negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. 

Purtătorul de cuvânt al lui May, James Slack, a declarat, însă, că ,,negocierile sunt în desfășurare” la nivel tehnic și că există ,,o hotărâre comună a ambelor părți de a găsi o soluție.” May și-a pus în joc reputația politică pentru asigurarea unui acord de retragere acceptabil din UE, iar presiunea crește odată cu posibilitatea de a fi din nou învinsă de un vot în Parlament. Ea a supraviețuit unei încercări de a fi eliminată din fruntea guvernului printr-un vot de neîncredere în decembrie, deci nu mai poate fi contestată în funcție în mod oficial timp de un an, scrie AP.

Deputatul conservator Nicky Morgan a declarat că poziția lui May va deveni ,,mai puțin și mai puțin sustenabilă” dacă va suferi mai multe înfrângeri în Parlament săptămâna aceasta.

,,Dacă voturile vor merge săptămâna aceasta într-o direcție în care politica prim-ministrului, așa cum a stabilit-o ea și și pe care a susținut-o cu rigiditate în cursul ultimilor doi ani și un pic, este eliminată, desființată încet de Parlament săptămâna, cred că va fi foarte dificil pentru prim-ministru să rămână în funcție mai mult timp “, a declarat Morgan pentru BBC.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

Published

on

© Calea Europeană

Eurodeputatul Gheroghe Falcă (PNL, PPE) salută noile evoluții în materie de infrastructură urbană înregistrate în Municipiul Arad.

„Acum 152 de ani Aradul inaugura prima linie de transport în comun cu tramvaiele trase de cai. Astăzi, Aradul are o infrastructură modernă, în care se investește constant și se caută alternativele ecologice atât de necesare unui transport public sustenabil. Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție.”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

„În timpul mandatului meu au fost introduse primele tramvaie Imperio, produse la Astra Arad, tramvaie ecologice și moderne. Astăzi vorbim de o extindere a rețelei de transport, de zeci de tramvaie noi și un transport în comun ca alternativă viabilă deplasării cu autoturismul”, a mai adăugat acesta. 


Gheorghe Falcă se află la primul său mandat de europarlamentar și este membru în Comisia pentru transport și turism (TRAN) și în Comisia pentru petiții (PETI) ale Parlamentului European. De asemenea, este membru și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă a fost membru al delegației române la Comitetul European al Regiunilor.

Continue Reading

U.E.

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, susține că va face tot ce este posibil că poporul polonez să nu fie afectat de rezoluția Parlamentului European, care solicită blocarea fondurile europene cuvenite Poloniei.

„În timpul Consiliului European de la Bruxelles am vorbit cu majoritatea șefilor de stat. Vă pot asigura că voi face totul pentru a garanta ca poporul polonez să nu fie fectat negativ de propunerile eurodeputaților de a bloca fondurile europene cuvenite Poloniei”, a transmis premierul Poloniei într-un mesaj postat pe contul de Twitter.


Reamintim că Parlamentul European a condamnat într-o nouă rezoluție încercarea Poloniei de a submina supremația dreptului UE și solicită Consiliului și Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni și să nu acorde fonduri din partea UE pentru guvernele care subminează în mod flagrant, intenționat și sistematic valorile Uniunii Europene.

Citiți și: Rezoluție dură a Parlamentului European împotriva puterii din Polonia: “Tribunalul Constituțional” este ilegitim. Fără bani europeni pentru guvernele care subminează valorile UE

Într-o rezoluție adoptată joi cu 502 voturi pentru, 153 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au subliniat faptul că “Tribunalul Constituțional” al Poloniei nu este valid și independent din punct de vedere juridic și nici calificat să interpreteze Constituția țării, ci doar “un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților” .

În urma dezbaterii aprinse din plen de marți cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eurodeputații “regretă profund” decizia din 7 octombrie 2021 “ca atac împotriva comunității europene de valori și legi în ansamblul său” și afirmă că Tribunalul a fost transformat “într-un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților”.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu susține că pandemia a accentuat decalajul educațional în rândul statelor membre, iar spațiul european al educației devenind din ce în ce mai greu de realizat. În acest context, Corina Crețu reiterează necesitatea ca autoritățile române să investească 6% din PIB în educație, acesta fiind un „prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate.”

„De maine, porțile școlilor vor fi din nou închise, ca urmare a situației sanitare dezastruoase din tara. Este importantă sănătatea fiecăruia, mai ales a copiilor, dar este trist că, din păcate, spațiul european al educației este departe de a deveni realitate”, a transmis aceasta.

Corina Crețu s-a exprimat acum un an, în Parlamentul European, pentru reducerea decalajului educațional la care, din păcate, România este martoră în acest moment și care a fost accentuat de actuala pandemie: „Cifrele vorbesc de la sine: accesul la educația digitală a fost dificil chiar și în cele mai dezvoltate țări din lume, unde aproximativ 1 din 10 elevi a rămas în urmă cu școala. Iar în ceea ce privește țările mai puțin dezvoltate, doar un sfert dintre ele au reușit să ofere o formă de învățare la distanță.”

Conform unui studiu realizat în perioada stării de urgență, în România doar 59% din elevii din mediul rural au participat la ore online. Și 9 din 10 școli de la țară nu au laptopuri sau tablete care să permită învățarea la distanță.

Potrivit Corinei Crețu, nici măcar in al doisprezecelea ceas, România nu a folosit adecvat fondurile europene nerambursabile puse la dispoziție pentru ameliorarea acestei situații, care are multe implicații – sunt efecte de natură emoțională, socială, de dezvoltare personală.

De asemenea, Corina Crețu a solicitat Comisiei Europene să investească mult mai mult în echipamente și în conectivitate, în special în zonele rurale, dar și în instruirea profesorilor cu privire la modul de utilizare a noilor tehnologii. În același timp, eurodeputatul române amintește că revine fiecărui Stat Membru responsabilitatea Implementării acestor măsuri.

„România, in ciuda lozincilor, pare ca nu a înțeles acest mesaj, investind mult mai mult în educație – și sper ca măcar acum cei 6% din PIB chiar să fie alocați educației (așa cum, de altfel, legea o cere). Acest gest ar fi un prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate”, a conchis deputatul român.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ziua ONU | UE, hotărâtă să sprijine în continuare ONU pentru o lume mai sigură, mai stabilă și mai prosperă 

Gheorghe Falcă9 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

U.E.9 hours ago

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Corina Crețu9 hours ago

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

U.E.10 hours ago

Viktor Orban, discurs în fața a mii de simpatizanți: Lupt pentru o Europă care sprijină familia formată dintr-un bărbat și o femeie

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

ROMÂNIA12 hours ago

MIPE: România mai are de îndeplinit 16 condiții favorizante pentru a putea atrage fonduri europene în perioada 2021-2027

INTERNAȚIONAL1 day ago

De astăzi, cetățenii Croației pot călători în SUA fără viză. Cel mai nou stat UE devine cel de-al 40-lea membru al Programului Visa Waiver

INTERNAȚIONAL1 day ago

Turcia: Ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, vor fi declarați ”persona non grata” de conducerea de la Ankara

NATO2 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi4 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi4 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO4 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending