Connect with us

U.E.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: Bruxelles-ul a atins limita concesiilor făcute guvernului britanic. Avertismentele privind o potențială demisie a Theresei May se înmulțesc în eventualitatea unei noi înfrângeri în votul din Camera Comunelor

Published

on

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas, iar negocierile au loc acum între guvern şi deputaţii britanici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

,,Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. ‘,,Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra”, a adăugat el.

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare ,,constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene pe 14 ianuarie a.c. 

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al soluției de protecție irlandeze, așa-numitul backstop, un mecanism prevăzut în Tratatul de Retragere a Regatului Unit din UE  pentru a evita revenirea la controale stricte la frontiera provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, în scopul de a menţine Acordul din Vinerea Mare, cunoscut și sub numele de Acordul de la Belfast din 1998, care marchează reușita procesului de pace din Irlanda de Nord.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, în cazul unei ieșiri ,,fără un acord” din UE, mecanismul ar menţine Regatul Unit în uniunea vamală şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Potrivit celor scrise pe Twitter de Barnier, ,,grupul special de arbitraj poate deja, în temeiul articolului 178 din Acordul de Retragere, să dea Regatului Unit dreptul la o suspendare proporțională a obligațiilor care îi revin în temeiul mecanismului de protecție, în ultimă instanță, în cazul în care UE încalcă cele mai bune eforturi  sau obligațiile de bună credință de a negocia soluții alternative”.

,,UE este gata să acorde forță juridică tuturor angajamentelor din scrisoarea din ianuarie a președintelui Consiliului European și a lui Jean-Claude Juncker printr-o declarație comună de interpretare. Acest lucru va permite grupului special de arbitraj să ia măsuri cu privire la îndeplinirea eforturilor sau obligațiilor de bună credință” prevăzute în Acordul de Retragere, mai spune negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” care i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului, prin aplicarea unor părți din acquis-ul comunitar. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să înceteze aplicarea mecanismului de siguranță în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că este hotărâtă să înlocuiască soluția de protecție pentru Irlanda de Nord cu un acord ulterior care să asigure în mod permanent că nu va exista o frontieră strict controlată pe insula Irlanda, după cum se arată în scrisoare comună a celor doi președinți. 

De altfel, Michel Barnier informa asupra faptului că ,,UE se angajează să ofere Regatului Unit posibilitatea de a ieși unilateral din Teritoriul Vamal Unic, în timp ce celelalte elemente ale sistemului de siguranță trebuie menținute pentru a evita o frontieră dură. Regatul Unit nu va fi forțat să rămână în uniunea vamală împotriva voinței sale.”

Barnier a dorit să asigure toți urmăritorii pe Twitter că ,,UE va continua să lucreze intens în zilele următoare pentru a asigura că Marea Britanie va părăsi UE cu un acord.”

Astfel, au avut loc discuții tehnice tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană, relatează Agerpres.  Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o conversaţie telefonică duminică seara şi au convenit ”să rămână în contact” luni, a adăugat sursa.

Premierul Theresa May va informa Parlamentul mai târziu, luni, asupra schimbărilor pe care le-a obținut în cazul divorțului de UE, care a fost acceptat anul trecut de bloc, dar care a fost respins în mod copleșitor de deputații britanici din Camera Comunelor în ianuarie, după luni de negocieri. 

În urma acestei înfrângeri zdrobitoare, May fost de acord să renegocieze anumite aspecte nepopulare ale acordului, în special cu referire la mecanismul de backstop, și să organizeze un alt vot marțea aceasta. Dar, în timp ce parlamentul se pregătește să reevalueze acordul, premierul nu are prea multe de spus despre eforturile sale, dând naștere avertismentelor cu privire la o altă pierdere umilitoare, care ar putea să o forțeze pe aceasta să-și prezinte demisia, relatează AFP.

Însă există puține semne pentru o schimbăre majoră în ceea ce privește opinia parlamentarilor britanici, ei fiind încă împărțiți asupra posibilității de a părăsi UE și a condițiilor pentru ca acest lucru să se întâmple. De altfel, Theresa May avertiza săptămâna trecută că orice întârziere ar putea însemna că ,,nu vom părăsi niciodată UE”.

Între timp, UE este frustrată de incapacitatea guvernului britanic de a stabili o viziune clară pentru Brexit – și pentru că Theresa May caută schimbări ale unui acord pe care ea însuși l-a negociat.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat luni că ,,nu mai sunt programate alte întâlniri la nivel politic”, dar că UE este “deschisă și dispusă” să poarte discuții cu Regatul Unit în orice moment, informează AP.

,,Acum este rândul Camerei Comunelor să ia o serie de decizii importante în această săptămână”, a spus Schinas, în acord cu cele declarate de negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. 

Purtătorul de cuvânt al lui May, James Slack, a declarat, însă, că ,,negocierile sunt în desfășurare” la nivel tehnic și că există ,,o hotărâre comună a ambelor părți de a găsi o soluție.” May și-a pus în joc reputația politică pentru asigurarea unui acord de retragere acceptabil din UE, iar presiunea crește odată cu posibilitatea de a fi din nou învinsă de un vot în Parlament. Ea a supraviețuit unei încercări de a fi eliminată din fruntea guvernului printr-un vot de neîncredere în decembrie, deci nu mai poate fi contestată în funcție în mod oficial timp de un an, scrie AP.

Deputatul conservator Nicky Morgan a declarat că poziția lui May va deveni ,,mai puțin și mai puțin sustenabilă” dacă va suferi mai multe înfrângeri în Parlament săptămâna aceasta.

,,Dacă voturile vor merge săptămâna aceasta într-o direcție în care politica prim-ministrului, așa cum a stabilit-o ea și și pe care a susținut-o cu rigiditate în cursul ultimilor doi ani și un pic, este eliminată, desființată încet de Parlament săptămâna, cred că va fi foarte dificil pentru prim-ministru să rămână în funcție mai mult timp “, a declarat Morgan pentru BBC.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană alocă 18,5 milioane de euro României pentru distribuția de fructe, legume și lapte în școli pentru anul școlar 2020-2021

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a publicat astăzi, 31 martie, bugetul alocat schemei UE pentru școli, în anul școlar 2020/2021, și anume: 145 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru distribuția de lapte către elevi. Din aceștia, România beneficiază de 7,8 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și de 10,7 milioane de euro pentru distribuția de lapte în școlile participante la program, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În contextul actual, este cu atât mai important ca toți copii din întreaga Europă să știe și să înțeleagă de unde vine hrana noastră. Putem fi mândri de mâncarea hrănitoare, sigură și de înaltă calitate produsă de fermierii noștri. Grație schemei UE pentru școli, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că școlile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să transmitem un semnal important că viața va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

Implementarea schemei în anul școlar curent 2019/2020 este afectată de închiderea școlilor pe întreg teritoriul UE, ca urmare a pandemiei de coronavirus în curs. În anul școlar 2018/2019, schema UE a garantat faptul că peste 20 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au primit lapte, fructe și legume în timpul școlii, la aceasta adăugându-se măsuri educaționale referitoare la agricultură și la o dietă echilibrată.

Comisia Europeană a oferit clarificări potrivit cărora criza curentă poate fi considerată un caz de ,,forța majoră”. Acest lucru permite statelor membre care recunosc un astfel de caz să ramburseze furnizorii pentru produsele perisabile (fructe, legume, lapte) ce erau prevăzute pentru distribuirea în școlile participante la schemă. Produsele în cauză pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizațiilor caritabile și băncilor de alimente sau altor organizații similare, pentru a ajunge la persoanele nevoiașe. 

Continue Reading

U.E.

Europarlamentari din cele patru colțuri ale UE, apel la liderii UE să privească lupta contra Covid-19 ca pe un proiect european comun care trebuie apărat de ingerințele Rusiei sau Chinei

Published

on

© EU Multimedia Center

Un grup de 39 de europarlamentari din cele patru colțuri ale Uniunii Europene au transmis, la 27 martie, o scrisoare către liderii instituțiilor de la Bruxelles pentru a le solicita atenția sporită și pentru a propune acțiuni concentrate în fața instrumentalizării actualei crize de către țările cu ambiții geopolitice contradictorii, precum China și Rusia, care atacă unitatea și solidaritatea europeană prin intermediul propagandei, precum și pentru ajutorarea statelor membre cele mai afectate de criza de coronavirus, potrivit documentului pus la dispoziție de surse europene pentru caleaeuropeana.ro.

„Ne preocupăm serios de dezinformarea și eforturile de propagandă care vin în special din China și Rusia. Cei mai mulți dintre noi observăm clar că există un efort de a submina UE și de a semăna neîncredere în rândul populației locale și al vecinilor europeni față de UE, valorile și instituțiile sale democratice. Constatările recente ale grupului de lucru East StratCom au indicat acest lucru și ar trebui să continuăm să ne bazăm pe expertiza lor de lungă durată pentru demontarea miturilor propagandistice și a strategiilor de dezinformare”, precizează eurodeputații. „Având în vedere pandemia de COVID 19, ne temem că încercările actuale sunt un risc serios pentru unitatea și stabilitatea noastră pe termen lung și ne vor împiedica să depășim criza, consecințele acesteia și să ne confruntăm împreună cu provocările viitoare”, adaugă aceștia. 

Eurodeputații subliniază că ingerințele Chinei și Rusiei în UE „au fost alimentate de răspunsurile naționaliste inițiale ale țărilor europene, precum și de lipsa unei comunicări transparente cu privire la eforturile instituțiilor UE”. 

În acest sens, aceștia le amintesc liderilor de la Bruxelles că „este timpul să atenuăm această instrumentalizare geopolitică a crizei”. Astfel, cei 39 de politicieni din diferite state membre fac un apel către instituțiile UE și statele membre ale UE să acționeze pe trei dimensiuni și anume, dimensiunea umanitară europeană, dimensiunea europeană a transparenței și dimensiunea geopolitică.

În ceea ce privește dimensiunea umanitară europeană, eurodeputații solicită sporirea forturilor pentru o asistență mai eficientă pentru toate statele noastre membre, în special pentru cele mai afectate sever precum Italia, Spania, unele regiuni din Franța, precum și pentru vecinii și țările partenere.

Mai exact, ei propun măsuri care ar trebui să depășească instrumentele financiare și ar trebui să includă asistență tangibilă și vizibilă, cum ar fi importurile de echipamente și personal calificat, care găzduiesc pacienți bolnavi.

„Desfășurarea masivă de asistență financiară, economică și medicală este chiar necesară”, punctează membrii Parlamentului European.

Mai departe, în ceea ce privește dimensiunea europeană a transparenței, eurodeputații cer instituțiilor UE să elaboreze o strategie pentru transparență și comunicare prin care să se evidențieze asistența de la nivel european, pentru a contracara informațiile incorecte și pentru a semnala cetățenilor UE că „solidaritatea dintre ei este în desfășurare, este posibilă și fezabilă”.

Acest lucru este, de asemenea, necesar pentru a motiva și mobiliza cetățenii și societatea civilă pentru a se alătura luptei împotriva COVID19 care trebuie privit ca „un proiect european comun”, subliniază europarlamentarii.

Aceștia consideră că este nevoie de „o imagine de ansamblu cuprinzătoare, actualizată regulat, a asistenței per ansamblu, pe care UE și statele membre o asigură pentru combaterea COVID 19, care să fie promovată în rândul cetățenilor”.

În cele din urmă, în ceea ce privește dimensiunea geopolitică europeană, semnatarii scrisorii propun să se stabilească o strategie pentru a identifica și face față realităților geopolitice în perioadele de criză și, astfel, să se identifice și să se diminueze încercările guvernelor străine de a exploata criza COVID-19 în detrimentul UE.

Potrivit unui document elaborat în urmă cu două săptămâni de Serviciul European de Acțiune Externă, reiese că Rusia duce o campanie de dezinformare împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere. Apelând la promovarea de „fake news online în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză, campania rusă folosește rapoarte contradictorii, confuze și rău intenționate pentru a îngreuna activitatea de comunicare a Uniunii Europene privind reacția sa la pandemie.

Pe acest fundal, președintele francez Emmanuel Macron a reacționat marți, 31 martie, denunțând campaniile de propagandă duse de către regimurile de la Beijing şi Moscova în legătură cu ajutoarele livrate Italiei pentru combaterea noului coronavirus, subliniind că Franţa şi Germania acordă asistenţă „fără să facă poze”. De asemenea, liderul francez a subliniat că poate ajutorul dat Italiei de Franța și Germania, care au donat mai multe măști și echipamente medicale decât China, nu este „suficient, dar este deja un început”. Astfel, Macron a îndemnat la ignorarea informațiilor tendențioase care vin din partea „concurenților internaționali”. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

România și alte șapte state UE cer Comisiei Europene să amâne reforma Pachetului Mobilitate și să ajute firmele de transport rutier afectate de COVID-19

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi de asemenea să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă, transmite Reuters.

Potrivit unei scrisori consultate de Reuters, miniştrii Transporturilor din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cipru, Letonia, Malta şi România au apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să susţină companiile de transport la fel cum a luat măsuri pentru a veni în ajutorul companiilor aeriene cu probleme, relatează Agerpres.

“În schimb, suntem pe cale să adoptăm primul Pachet Mobilitate, ale cărui prevederi, combinate cu consecinţele pandemiei de coronavirus, va însemna sfârşitul pentru multe companii europene de transport rutier”, se arată în scrisoarea trimisă preşedinţilor principalelor trei instituţii europene.

Încă înainte de izbucnirea pandemiei, acelaşi state membre din estul Europei se gândeau la posibilitatea de a ataca în justiţie încercările de a reforma regulile care guvernează sectorul european al transportului rutier, reformă care potrivit oponenţilor pune firmele de transport din estul Europei într-o poziţie dezavantajoasă prin aceea că le obligă să trimită camioanele goale în ţările de origine, ceea ce generează costuri suplimentare şi emisii suplimentare de CO2.

Însă, în luna decembrie 2019, majoritatea statelor UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la Pachetul Mobilitate, o reformă are este susţinută de statele membre bogate, precum Franţa şi Olanda. Reforma ar obliga camioanele să revină în ţările de origine odată la patru săptămâni, iar şoferii trebuie să beneficieze de perioadă de odihnă în afara cabinei vehiculului.

Uniunea Europeană intenţiona să adopte în mod definitiv noile norme din Pachetul Mobilitate la o reuniune programată pentru data de 24 martie, dar pandemia de coronavirus a modificat agenda.

Transportul rutier, care este responsabil pentru 75% din livrările de marfă în UE, a fost afectat puternic de pandemia de coronavirus în condiţiile în care ţările au impus restricţii la frontieră, ceea ce a creat timpi de aşteptare de peste 24 de ore la unele frontiere interne. Executivul european a cerut statelor membre să pună la punct “coridoare verzi” pentru a permite produselor proaspete şi medicamentelor să evite blocajele de trafic.

De altfel, într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru transport Adina Vălean, și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să sisteze procedurile de adoptare a Pachetului Mobilitate la nivel european, în contextul crizei pandemiei cu COVID-19.

Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma condiţiilor de lucru ale transportatorilor ”Pachetul Mobilitate” a dat naştere unei dispute politice pe fondul unei concurenţe puternice într-un sector sensibil.

Pe de o parte, Franța, Germania și țările Benelex susţin aplicarea unei legislaţii stricte pentru a contracara dumping-ul social, în timp ce ţările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania) pledează pentru o viziune mai suplă, reproșând un protecționism ascuns și încălcarea liberei circulații.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending