Connect with us

U.E.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit Michel Barnier consideră că ”un acord este încă posibil, deși din ce în ce mai dificil”: Este momentul potrivit ca Londra să ”transforme bunele intenţii într-un text juridic”

Published

on

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier a precizat înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE (CAG), ce are loc la Luxemburg, că obținerea unui acord între Londra și Bruxelles cu privire la Brexit este încă posibilă în această săptămână, deși din ce în ce mai dificilă, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Declarațiile acestuia, care au loc cu doar două zile înainte de summitul șefilor de stat sau de guvern, survin în contextul în care Boris Johnson a făcut noi concesii cu privire la dosarul irlandez, nodul gordian al acestor negocieri care s-au accelerat în ultimele zile în speranța obținerii unui copromis menit să asigure o retragere ordinată a Regatului Unit din blocul comunitar la 31 octombrie.

Barnier a spus că este momentul potrivit pentru ca Londra să ”tranforme bunele intenții într-un text juridic”.

”Discuţiile au fost intensive în timpul weekendului şi ieri (luni) şi, chiar dacă va fi din ce în ce mai dificil, un acord este încă posibil în această săptămână. Evident, orice acord trebuie să funcţioneze pentru toţi – întregul Regat Unit şi întreaga Uniune Europeană. Permiteţi-mi să adaug că este momentul potrivit pentru a transforma bunele intenţii într-un text juridic”, a afirmat reprezentantul UE la sosirea la reuniunea CAG.

Poziția lui Barnier a fost dublată de cea a reprezentantei președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, ministrul afacerilor europene Tytti Tuppurainen. Aceasta a precizat că un acord de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar este încă posibil, dar a subliniat că UE trebuie să se pregătească, de asemenea, pentru absenţa unui acord şi pentru o amânare a Brexitului.

”Toate scenariile sunt deschise”, a spus Tytti Tuppurainen înaintea reuniunii CAG.

”Desigur, nu putem pune în pericol piața unică. Este foarte important ca soluția să fie realistă, practică și, în același timp, să nu punem în pericol principiile pieței unice”, a spus Geoge Ciamba, ministrul român al afacerilor europene înainte de reuniunea CAG.

Potrivit secretarului de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin, Franţa este pregătită să discute despre o amânare a Brexitului, stabilit pentru data de 31 octombrie, deşi mai mult timp nu va rezolva problemele.

”Doar timpul nu este o soluţie. Totuşi, dacă în Regatul Unit are loc o schimbare politică majoră, atunci aceasta ar putea justifica o discuţie şi o amânare, dacă ni s-ar solicita. O schimbare politică majoră înseamnă alegeri, un referendum, ceva care modifică dinamica politică astfel încât guvernul, parlamentul şi poporul britanice să se alinieze puţin mai mult între ele”, a spus demnitara franceză la sosirea la reuniunea CAG.

Downing Street a prezentat luni noi propuneri, trezind astfel un ”optimism prudent” în rândul negociatorilor că s-ar putea obține o înțelegere. Cu toate acestea, rămâne îndoiala că un acord de retragere ar putea fi stabilit până joi, 18 octombrie, astfel încât liderii să îl semneze, dacă ne raportăm la complexitatea problemelor din centrul discuțiilor, potrivit The Guardian

Insistența Londrei ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, acestei provincii aplicându-i-se în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, și înfiinţarea unei ”zone de reglementare” pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze reprezintă punctele asupra cărora Bruxelles-ul și Londra nu au ajuns la un consens.

Dublinul a repetat cu diferite ocazii că nu va accepta controale suplimentare pe insula irlandeză. Îngrijorarea Dublinului este aceea că Partidul Democrat Unionist (DUP), care spijină Guvernul conservator de la Londra, va putea bloca orice aliniere a normelor cu UE, chiar înainte ca acestea să fie puse în aplicare. În prezent Partidul Democrat Unionist deține 28 de locuri din cele 90 de locuri în Adunarea Legislativă Națională a Irlandei de Nord, obținute în urma alegerilor din 2 martie 2017.

Potrivit unei legi adoptate la 4 septembrie de Camera Comunelor din Marea Britanie, Boris Johnson este obligat să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020 dacă, până la data de 19 octombrie, după summitul Consiliului European, nu va reuși să obțină un nou acord cu blocul comunitar sau nu va reuși să obțină aprobarea Camerei Comunelor pentru ieșirea din UE fără acord.

Trebuie precizat că o solicitate de prelungire a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, în virtutea Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, necesită aprobarea în unanimitate a statelor membre UE. 

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a arătat deschiderea față de acceptarea unei posibile solicitări de prelungire a Brexit-ului din partea Londrei.

”Depinde de britanici dacă vor decide să ceară o prelungire”, a spus Juncker duminică pentru ziarul austriac Kurier. ”Dar, dacă Boris Johnson ar cere timp suplimentar – ceea ce probabil nu va face – aș considera neistoric să refuz o astfel de solicitare”, a completat Juncker.

Șefii de stat sau de guvern se vor reuni la 17-18 octombrie în cadrul summitului Consiliului European, moment în care se va decide soarta Brexit-ului. 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Eurostat: Veniturile obținute din taxe de mediu în Uniunea Europeană au totalizat 325 miliarde de euro în 2018

Published

on

© European Environment Agency/ Facebook

În 2018, veniturile obținute din taxe de mediu în Uniunea Europeană (UE) au totalizat 324,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere de 3% în termeni nominali față de anul precedent și cu 49% mai mari decât în 2002, informează Eurostat.

Potrivit datelor, taxele pe energie au reprezentat cea mai mare pondere (77,7%) a veniturilor pe mediu impozitate în anul 2018, la nivelul UE, urmate de taxele de transport (19,1%) și impozitele pe poluare și resurse (3,3%).

Contribuția taxelor de mediu la veniturile guvernamentale totale din impozite și contribuții sociale a variat semnificativ în 2018 în statele membre ale UE, cele mai mari cote înregistrate fiind în Letonia (10,9%), Bulgaria (9,8%), Grecia (9,5%), Slovenia (9,4) %) și Croația (9,3%).

În ceea ce privește România, ponderea taxelor de mediu din veniturile guvernamentale totale din impozite și contribuții sociale era de 8%.

La polul opus, cele mai mici ponderi au fost observate în Luxemburg, (4,4%), Germania (4,5%) și Suedia (4,8%).

 

Continue Reading

U.E.

Carnavalul de la Veneția, suspendat din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus

Published

on

© European Union, 2014

Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus (Covid-19), informează Euronews

Guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia a declarat reporterilor că evenimentele programate duminică în orașul-lagună vor continua conform planurilor, dar „începând din această seară, Carnavalul de la Veneția va fi suspendat, împreună cu toate evenimentele asociate, până la 1 martie inclusiv”.

Anterior acestui anunț, liderul regional a raportat primele două cazuri de coronavirus în Veneția.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate în Italia a ajuns duminică la peste 133, autorităţile estimând că bilanţul va creşte în continuare în ciuda eforturilor de a ţine epidemia sub control, informează Agerpres.

Bilanţul include şi două decese. Virusul a dus la moartea unui bărbat de 78 de ani din Vo’, în provincia Veneto, şi o femeie de 77 de ani în Lodi, din provincia Lombardia.

Măsura vizează 10 oraşe din provincia Lodi, la circa 60 de kilometri sud-est de Milano, unde locuiesc circa 50.000 de persoane, şi oraşul Vo’, cu aproximativ 3.000 de locuitori.

Italia se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 din Europa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Germania are 16 cazuri, Franţa – 12 cazuri, un deces, iar Marea Britanie – trei.

În context, amintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a dispus constituirea unui task force la nivelul Ambasadei României la Roma pentru monitorizarea potențialelor cazuri de infectare cu coronavirus în rândul cetățenilor români. 

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) explică ce așteptări are Parlamentul European de la Bugetul UE pentru perioada 2021-2027

Published

on

© European Union 2019 – EP/photographer

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei ITRE,  explică ce așteptări are Parlamentul European de la Bugetul UE pentru perioada 2021-2027. 

Într-o postare pe Facebook, Cristian Bușoi precizează că bugetul pe termen lung al UE ajută „milioane de studenți, mii de cercetători, orașe, companii, regiuni și ONG-uri, contribuind, de asemenea, la sănătatea cetățenilor și siguranța alimentelor, drumuri noi și mai bune, căi ferate și aeroporturi, un mediu mai curat și o mai bună securitate la frontierele externe ale UE”.

 

Astfel, pentru bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, Parlamentul European dorește să finanțeze adecvat noile inițiative ale UE (de exemeplu, combaterea schimbărilor climatice sau a sărăciei în rândul copiilor), să mențină finanțarea pentru agricultură și susținerea regiunilor mai sărace, precum și să stimuleze programele pentru cercetare, studenți și IMM-urile.

Bugetul UE pe termen lung stabilește limite pentru utilizarea finanțării, nu doar în general, ci și în anumite domenii politice, pe o perioadă de șapte ani. 

Menționăm în acest context că Parlamentul European s-a declarat dezamăgit de eșecul Consiliului European de a găsi un acord cu privire la următorul cadru financiar multianual și la resursele proprii

Parlamentul propune un buget multianual echivalent cu 1,3% din venitul național brut (VNB) al UE, ceea ce se află cu mult peste propunere respinsă a președintelui Charles Michel, care a înaintate liderilor europeni o propunere de finanțare de 1,074% din VNB. Acest proiect cuprindea tăieri de 11 miliarde de euro la politica de coeziune și de 14% la politica agricolă, două politici tradiționale pe care Parlamentul European le susține puternic și asupra cărora nu dorește să facă concesii. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending