Connect with us

U.E.

Negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit Michel Barnier atrage atenția că negocierile dintre Bruxelles și Londra vor fi ”foarte dificile”: UE nu va încheia ”cu orice preț” un acord cu Regatul Unit

Published

on

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, a atras marți atenția că Uniunea Europeană nu va încheia ”cu orice preț” un acord post Brexit cu Regatul Unit, în contextul unui calendar extrem de strâns, cu o perioadă de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, informează AFP, citat de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă susținute după reuniunea miniștrilor de externe sau ai afacerilor europene ai statelor membre UE, reuniți la Bruxelles în Consiliul Afaceri Generale (CAG), în cadrul căruia au dat undă verde începerii negocierilor, Michel Barnier, care a susținut discursul în mare parte în franceză, a precizat că discuțiile privind stabilirea viitoarelor relații între Uniunea Europeană și Regatul Unit vor fi ”dificile, poate chiar foarte dificile”.

Negociatorul-șef al UE a promis să continue negocierile cu britanicii ”cu respect, fără a participa la nicio polemică”, făcând trimitere la declarația secretarului de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

În weekend, oficialul britanic a pretins că nu va exista nicio frontieră în Marea Irlandei și a promis un comerț liber după ce Regatul Unit va fi părăsit piața unică și uniunea vamală, la finalul acestui an, potrivit The Guardian.

”Cred că trebuie să rămânem vigilenți deoarece secretarul de stat pentru Irlanda de Nord a făcut niște declarații surprinzătoare”, a precizat Barnier, subliniând necesitatea consolidării infrastructurii pentru verificările asupra mărfurilor.

”Mi-ar plăcea ca acesta să citească în detaliu acordul de retragere și va observa angajamentele pe care ambele părți le-au convenit pentru a ajunge la un numitor comun”, a mai spus Barnier.

Potrivit prevederilor acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Irlanda de Nord se va afla în continuare sub umbrela unor reguli europene, creând astfel un filtru de reglementare în Marea Irlandei pentru a evita o frontieră dură între Irlanda de Nord și Republica Irlandeză, potrivit Euronews. 

Făcând trimitere la refuzul premierului britanic de a prelungi perioada de tranziție dincolo de anul 2020, negociatorul-șef al Uniunii Europene a completat că ”trebuie să ne asigurăm că nu dăm înapoi dacă dorim să ajungem la un acord în această perioadă scurtă pentru care domnul Johnson a optat”.

În viziunea Uniunii Europeane privind viitoarele relații, ambele părți ar trebui să se angajeze să mențină standardele actuale. Bruxelles-ul își va păstra, de asemenea, dreptul de a aplica tarife dacă constată ”perturbări ale condițiilor echitabile de concurență” din partea Regatului Unit.

Privind regulile referitoare la ajutorul de stat, Regatul Unit va trebui să se ”alinieze” la legislația europeană.

De cealaltă parte, Londra va face joi public mandatul său de negociere, dar Guvernul a precizat deja că va respinge un acord care implică alinierea politicii sau care presupune ca Regatul Unit să rămână sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Guvernul Johnson insistă că un acord comercial de tip CETA, cu dispoziții mai relaxate privind asigurarea unor condiții echitabile de concurență, este opțiunea optimă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Uniunea Europeană anunță ca va finanța în continuare Organizația Mondială a Sănătății și solicită SUA să reia relația cu OMS 

Published

on

© European Council Multimediacenter

Uniunea Europeană reacționează la decizia președintelui Donlad Trump de a pune capăt relației cu Organizația Mondială a Sănătății și anunță că va sprijini în continare finanțarea OMS.

Într-o declarație comună, președinta Comisiei Europene și Înaltul Reprezentat al UE solicită SUA să își reconsidere decizia anunțată: ”Cooperarea globală și solidaritatea prin eforturi multilaterale sunt singurele căi eficiente și viabile pentru a câștiga această bătălie cu care se confruntă lumea. OMS trebuie să poată continua să conducă răspunsul internațional al pandemiei actuale, cât și viitoare.  Este necesară participarea și sprijinul tuturor. În fața acestei amenințări globale, acum este momentul pentru o mai bună cooperare și găsirea de soluții comune. Trebuie evitate acțiunile care slăbesc rezultatele internaționale. În acest context, solicităm SUA să-și reconsidere decizia anunțată”, se arată în documentul oficial.

Ursula von der Leyen și Josep Borrell reamintesc că într-o rezoluție condusă de UE, adoptată prin consens la 19 mai, la Adunarea Mondială a Sănătății, toate statele membre OMS au convenit să inițieze, în cel mai scurt timp, o evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare pentru a revizui lecțiile învățate din răspunsul internațional în domeniul sănătății, în special în scopul consolidării pregătirii viitoare a securității sănătății la nivel mondial.

Totodată, cei doi oficiali europeni subliniază că lumea continuă să lupte împotriva pandemiei COVID-19, principala sarcină a tuturor este salvarea de vieți și atenuarea acestei pandemii. Uniunea Europeană continuă să sprijine OMS în acest sens și a oferit deja finanțări suplimentare.

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat vineri încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de  că este prea indulgentă cu Beijingul: ”Deoarece nu au reuşit să facă reformele necesare şi cerute, vom pune capăt astăzi relaţiei noastre cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona aceste fonduri către alte nevoi de sănătate publică urgente şi mondiale care merită”.

Tot în această lună, președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis.

Continue Reading

U.E.

Alianța pentru coeziune îndeamnă Comisia Europeană să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare a economiei

Published

on

© CoR

Alianța pentru coeziune (#CohesionAlliance), formată din principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor, solicită o politică de coeziune mai puternică dupa 2020 și în același timp salută propunerile revizuite ale Comisiei Europene pentru bugetul 2021-2027 și Planul de recuperare al economiei europene, inclusiv extinderea actualelor programe de coeziune cu o flexibilitate crescută și finanțare suplimentară.

Cu toate acestea, Alianța îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să asigure implicarea orașelor, municipalităților și regiunilor și să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare, care vizează reconstruirea economiei, favorizarea sustenabilității și consolidarea țesăturii teritoriale și sociale a noastră Uniune, inclusiv în procesul semestrului european, se arată în comunicatul oficial, remis Caleaeuropeana.ro

”Cadrul financiar multianual și Planul de recuperare trebuie să se concentreze asupra coeziunii ca valoare fundamentală a Uniunii Europene, pentru a urmări provocări majore, precum Acordul Verde European, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Pilonul European pentru Drepturile Sociale”, se arată în declarația Alianței.

Potrivit declarației, în actuala criză, orașele, municipalitățile și regiunile au ”nevoie mai mult decât oricând de sprijinul direct al unei politici de coeziune puternice pentru a preveni lărgirea disparităților teritoriale și o redresare asimetrică, întrucât statele membre dispun de mijloace financiare diferite pentru a face față provocărilor economice și sociale actuale.”

#CohesionAlliance salută propunerea Comisiei Europene de a asigura rolul politicii de coeziune ca politică puternică de investiții pe termen lung a UE, precum și investiția de 55 miliarde de euro prin instrumentul REACT-UE pentru a oferi un răspuns eficient la COVID -19 pandemie și consecințele sociale și economice ale acesteia

Alianța este totuși îngrijorată de faptul că, fără luarea în considerare a nevoilor diverse ale regiunilor, orașelor și municipalităților, precum și implicarea puternică a actorilor locali, facilitatea de recuperare și rezistență – care este cel mai puternic instrument de investiții din planurile de recuperare ale UE – riscă să eșueze.

Alianța îndeamnă toate instituțiile UE și naționale – și în special comisarul UE pentru Reforme și Coeziune, Elisa Ferreira – să ia măsurile necesare pentru a se asigura că planurile naționale de recuperare și reziliență respectă principiul parteneriatului, să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor și întreprinderilor și să permită o implicare mai puternică și mai structurată a autorităților locale și regionale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurodeputații cer Comisiei Europene măsuri și mai concrete pentru repornirea turismului, criticând lipsa de sprijin financiar specific pe termen scurt

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Deputații europeni au oferit un feedback general pozitiv asupra pachetului Comisiei de transport și turism privind noile măsuri luate în considerare pentru repornirea turismului. Cu toate acestea, europarlamentarii solicită măsuri mai concrete și sprijin financar înainte de începrea vacanței de vară, se arată în comunicatul ofical al Parlamentului European.

Repornirea turismului: eurodeputații au subliniat necesitatea restabilirii încrederii în ”călătorii în siguranță” prin măsuri concrete suplimentare, întrucât situația actuală rămâne incertă în ciuda pachetului propus.

Dificultăți financiare: mulți europarlamentari au ridicat problema pierderilor de locuri de muncă masive, riscului de faliment în sector și au comentat lipsa de ajutor concret și sprijin financiar specific pe termen scurt, precum și necesitatea unei linii bugetare dedicate pe termen lung.

Probleme privind siguranța: Cu multe întrebări privind repornirea în siguranță a turismului în UE, Comisia a subliniat că cooperarea dintre statele membre s-a îmbunătățit și ridicarea restricțiilor de călătorie, inclusiv deschiderea frontierelor, ar trebui să se bazeze pe criterii stabilite și protocoale de sănătate puternice. Comisia încurajează statele membre să introducă scheme de certificare pentru călătorii în siguranță. Cu toate acestea, o acțiune similară la nivelul UE nu va fi posibilă înainte de această vară.

Drepturile pasagerilor: eurodeputații au subliniat că regulile de rambursare sunt aplicate prea des în diferite state membre. Comisia i-a asigurat pe eurodeputații că urmăresc îndeaproape problema, iar pasagerii își păstrează dreptul la rambursări în numerar.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending