Negociatorul-șef pentru buget, europarlamentarul Siegfried Mureșan, în ajunul votului din PE privind bugetul UE 2018: Vreau ca banii europeni să fie investiți eficient

Negociatorul-șef pentru buget, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a anunțat în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook evenimentul care va avea loc săptămâna aceasta, și anume votul din cadrul Legislativului european referitor la raportul său prividin poziția Parlamentului asupra Bugetului UE 2018. “Vreau ca banii europeni să fie investiți eficient pentru creștere economică, locuri de muncă și siguranță“, a punctat reprezentantul României în cadrul Parlamentului European.

Pe 25 octombrie, plenul Parlamentului European va vota poziția sa asupra proiectului de buget al UE pentru 2018, după ce Comisia pentru bugete a legislativului european a adoptat luna trecută propunerile negociatorului Siegfried Mureșan.

”Obiectivul meu ca negociator-șef al Parlamentului este ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat – creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului – să primească mai mulți bani anul viitor. Proiectul de buget prezentat de Comisia Europeană, în valoare de 160 de miliarde de euro, este construit pe baza acestor priorități, însă Consiliul de Miniștri a propus tăieri bugetare de 1,7 miliarde de euro în domenii precum cercetarea, inovarea și infrastructura. Dacă aș fi fost de acord cu poziția Consiliului, am fi avut un buget care slăbește Uniunea Europeană. Prin pachetul de amendamente pe care l-am propus în urma negocierilor cu grupurile politice din Parlamentul European, am respins tăierile propuse de Consiliu și cerem creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare și siguranță”, a declarat recent deputatul european Siegfried Mureșan.

”Concret, în ceea ce privește locurile de muncă, cerem alocarea a 600 de milioane de euro pentru programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» în 2018 și creșterea cu 50 de milioane de euro a alocărilor pentru tinerii fermieri. De asemenea, cerem creșterea cu 143 de milioane de euro a alocărilor pentru programe de cercetare, inovare și protecția mediului deoarece acestea ne asigură o dezvoltare sustenabilă. În privința siguranței la nivel european, este esențial să combatem criza refugiaților și să îmbunătățim securitatea internă. Prin urmare, cerem o creștere de circa 80 de milioane de euro a alocărilor pentru fondurile privind azilul, migrația, precum și pentru securitatea internă. Din acești bani, aproximativ 42 de milioane de euro sunt destinate agențiilor cu responsabilități în justiție și afaceri interne. Cred că acestea trebuie întărite pentru a asigura o mai bună coordonare a statelor membre și a combate mai eficient amenințările cu care ne confruntăm. Nu în ultimul rând, avem nevoie de stabilitate în vecinătatea Uniunii. De aceea, propunem creșterea cu 299 de milioane de euro a alocărilor pentru acțiunea externă a Uniunii Europene, care include creșterea sprijinului pentru statele din Vecinătatea sudică și estică, printre care Republica Moldova, Ucraina și Georgia”, a detaliat Mureșan.

După votul din plen de la sfârșitul lunii octombrie va începe procedura de conciliere bugetară a Parlamentului European cu Consiliul UE, iar la finalul lunii noiembrie Parlamentul și Consiliul vor adopta forma finală a bugetului UE pentru anul 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.