Negocieri la Berlin. Prima discuție între liderii CDU, CSU și SPD privind formarea unei coaliții guvernamentale, după alegerile din septembrie

Liderii conservatorilor germani s-au declarat în favoarea lansării de negocieri oficiale cu social-democrații în vederea creării unei noi coaliții guvernamentale, după discuțiile purtate miercuri la Berlin între cele două formațiuni, dar social-democrații au amânat o decizie pentru vineri, informează Agerpes, citând agenția dpa.

FOTO: European Parliament

La discuțiile de miercuri au luat parte cancelarul conservator german Angela Merkel (CDU, Uniunea Creștin-Democrată) și liderul social-democraților, Martin Schulz, alături de liderul CSU (Uniunea Creștin-Socială, „aripa” bavareză a CDU) Horst Seehofer și alți reprezentanți ai conducerii formațiunilor. Nu au fost făcute publice alte detalii după întâlnirea care a durat două ore și jumătate, prima de acest gen.

 Atât blocul conservator, cât și social-democrații au suferit pierderi record la alegerile din 24 septembrie, iar deși Martin Schulz a afirmat inițial că SPD va trece în opoziție, s-a răzgândit după ce prima serie de negocieri de coaliție dintre blocul condus de Merkel și alte două formațiuni au eșuat, amintește dpa.

Social-democrații se vor întâlni vineri și vor decide dacă vor demara sau nu oficial negocieri preliminare de refacere a marii coaliții.

După ce negocierile dintre CDU-CSU, Verzi și liber-democrații din FDP au eșuat în noiembrie, SPD a rămas singurul candidat viabil pentru asigurarea unei majorități în parlament. CDU-CSU ar putea forma și un guvern minoritar, dar Angela Merkel a pledat pentru crearea unei coaliții stabile, în contextul ascensiunii extremei-drepte la alegerile din septembrie și al instabilității din Uniunea Europeană. 

Situația formării unui nou guvern care să-i permită Angelei Merkel un al patrulea mandat de cancelar a devenit o sursă generatoare de instabilitate politică în Germania după refuzul liberalilor de a ceda în negocierile cu conservatorii și verzi, în condițiile în care majoritatea disensiunilor erau provocate de viziunile politice privind migrația sau economia.

La alegerile din 24 septembrie, conservatorii, alături de latura vor bavareză (CSU), au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea, în premieră, în Bundestag.Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.