Președintele american Donald Trump a adus în discuție de mai multe ori pe parcursul anului 2018, în convorbiri private, o posibilă retragere a SUA din NATO, ceea ce ar echivala cu distrugerea Alianței, informează The New York Times, în condițiile în care anul trecut nivelul ridicat al tensiunilor dintre SUA și aliații europeni a fost observat la summitul aliat de la Bruxelles.

FOTO: NATO/ Flickr
„Sunt puține lucrurile pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, și le dorește mai mult decât slăbirea NATO, alianța militară din SUA, Europa și Canada care a descurajat agresiunea sovietică și rusă în ultimii 70 de ani”, notează cotidianul The New York Times, care precizează cu secretarul Apărării de atunci, Jim Mattis, și consilierul pentru securitate națională, John Bolton, s-au chinuit anul trecut să țină strategia americană pe făgaș, fără să pomenească de o retragere a SUA din NATO, ceea ce ar însemna o scădere a influenței Washingtonului în Europa și o încurajare a celei rusești.
Importanți oficiali ai administrației americane au declarat pentru New York Times că, de mai multe ori, în decursul anului 2018, Donald Trump a declarat în discuții private că dorește să retragă SUA din NATO.
Reamintim că o primă dispută puternică între SUA și mai mulți aliați europeni, îndeosebi, Germania, s-a consumat în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie. Ecoul confruntării politice pe tema cheltuielilor militare și a alocării a minim 2% din PIB pentru apărare a pornit de la momentul anulării unei întrevederi bilaterale între președintele american și omologul său român în cadrul summit-ului aliat.
Atunci, întrevederea dintre președinții SUA și al României, Donald Trump și Klaus Iohannis, a fost anulată din cauza contradicțiilor majore dintre Germania și Statele Unite privind alocarea a minim 2% din PIB pentru apărare, au precizat surse oficiale pentru CaleaEuropeana.ro. Dezacordurile au apărut în timpul unei reuniuni a celor 29 de aliați NATO cu partenerii din Georgia și Ucraina, tema de discuție fiind situația de securitate la Marea Neagră.
Citiți, pe larg, Corespondența CaleaEuropeană.ro de la summit-ul NATO, transformat într-o reuniune crucială pentru viitorul relației transatlantice
La acel moment, țările partenere invitate au părăsit reuniunea și au rămas în sala reuniunii doar cei 29 de lideri aliați și ambasadorii lor, formula de “1+1” cunoscută ca fiind cel mai restrâns nivel de dezbatere și decizie în cadrul NATO.
Deși ulterior întâlnirii cu scântei, majoritatea liderilor euro-atlantici – de la secretarul general al NATO până la președintele Klaus Iohannis – au reafirmat unitatea transatlantică și faptul că NATO rămâne cea mai puternică alianță politico-militară care a existat vreodată, tot la acel moment au apărut primele suspiciuni cu privire la poziția lui Trump față de o retragere din NATO.
Atunci, dezacordurile majore dintre Donald Trump și aliații europeni, îndeosebi cancelarul german Angela Merkel, au atins cote fără precedent transformând summitul de la Bruxelles într-unul crucial pentru viitorul relației transatlantice.
După ce Politico Europe a anunțat, citând surse DPA, că Donald Trump ar fi amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO, două surse aliate au precizat pentru Reuters că acesta nu a amenințat cu părăsirea organizației, ci și-a mustrat dur aliații care cheltuiesc prea puțin pentru apărare.
Presa nota la momentul respectiv că Donald Trump ar fi cerut ca aliații din NATO să aloce ”2% din PIB pentru apărare imediat, sau Statele Unite vor merge singure”. Aliații ”nu au livrat. Pot să fac ce vreau pentru că această Alianță nu are nicio legitimitate”, ar fi spus Donald trump, conform surselor oficiale.
De altfel, Donald Trump a utilizat prilejul ambelor reuniuni NATO la care a participat – reuniunea specială din 2017 pentru inaugurarea noului sediu aliat și summit-ul din 2018 – pentru a lansa critici și pentru a le cere aliaților să contribuie mai mult ”prin partajarea echitabilă a responsabilităților”.
De asemenea, o teamă majoră privind riscul unei dezangajări americane față de angajamentele NATO este dată și de informațiile recente privind o potențială decizie a președintelui american de a înjumătăți contingentul american în Afganistan sau forțele terestre ale SUA amplasate în Germania.
.