New York Times, despre România: Economia europeană cu cel mai puternic ritm de creștere ar putea să se îndrepte spre o zonă cu probleme

România este economia cu cel mai puternic ritm de creștere din Europa, În prima jumătate a anului a înregistrat o creștere de 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, grație creșterii consumului în urma majorării pensiilor și salariilor, informează New York Times.

Publicația americană avertizează asupra acestei creșteri a consumului explică și de ce mulți economiști sunt pesimiști cu privire la evoluția viitoare a economiei românești. Cea mai mare parte a creșterii economice înregistrată de România este rezultatul exploziei consumului, finanțată de majorarea salariilor în sectorul public, notează NYT.

Pentru a plăti majorările salariale, Guvernul a redus investițiile pentru autostrăzi și alte lucrări publice, în condițiile în care starea proastă a infrastructurii României a limitat deja schimburile comerciale. În prezent, economiștii se tem că majorările de salarii, cumulate cu reducerile de taxe, au creat un salt temporar al activității economice care va lăsa țara îndatorată.

„Facem aceleași greșeli ca Grecia. Continuăm să creștem datoria public într-o perioadă de boom” avertizează Cristian Paun, profesor la Academia de Studii Economice din București.

Pentru moment, comparația cu Grecia, un cel mai radical al unei economii distruse de politicile guvernamentale generoase, este una forțată, notează publicația. La sfârșitul anului trecut datoria publică a României era de aproximativ 39% din PIB, față de 182% din PIB în cazul Greciei. Cu toate acestea, datoria publică a României s-a dublat în ultimele două decenii. „Acest lucru este foarte periculos. Atunci când va veni o nouă criză, ceea ce se va întâmpla în mod inevitabil, vom fi expuși” a mai declarat Cristian Paun.

Recent, agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că deficitul bugetar al României riscă să depășească pragul de 3% din PIB, ceea ce ar putea implica o procedură de deficit excesiv din partea Uniunii Europene.

Publicația americană amintește de cazul companiei românești Noriel, producătoare de jucării și care a fost achiziționată anul trecut de un fond de private equity. Compania și-a extins rețeaua de magazine de la 46 până la 60 și s-ar extinde și mai rapid dacă ar exista autostrăzi, precizează directorul general Marek Maciejko. Compania concepe jucăriile în România și le produce în China. Apoi sunt transportate la un port de la Marea Neagră și ulterior cu camionul la București. Însă pentru ca jucăriile să ajungă la magazinele Noriel din Timișoara este nevoie de două zile din cauza faptului că nu sunt autostrăzi. „Lipsa infrastructurii ne-a afectat afacerile”, a transmis Marek Maciejko.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.