Miniștrii economiei și finanțelor din UE au adoptat astăzi prima serie de decizii de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor naționale de redresare și de reziliență, potrivit unui comunicat. Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania au primit undă verde pentru utilizarea fondurilor UE pentru redresare și reziliență în vederea stimulării economiilor lor și a recuperării în urma consecințelor COVID-19. Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor permite statelor membre să semneze acorduri de grant și de împrumut care vor facilita o prefinanțare de până la 13%.
În iunie, Consiliul a primit din partea Comisiei o evaluare pozitivă pentru planurile celor 12 state membre, însoțită de propunerile de decizii ale Consiliului privind aprobarea acestora. Toate cele 12 state membre au solicitat o prefinanțare din fondurile care le-au fost alocate. Deciziile adoptate astăzi de Consiliu reprezintă ultimul pas înainte ca statele membre să poată încheia acorduri pentru granturi și împrumuturi cu Comisia și să înceapă să primească fonduri pentru punerea în aplicare a planurilor lor naționale.
Ulterior, la începutul lunii iulie, Comisia Europeană a mai emis evaluări pozitive cu privire la planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croaţia şi Lituania. Acestea urmează să fie analizate de miniştrii finanţelor în următoarele săptămâni.
„Deciziile luate în cadrul Consiliului ECOFIN cu privire la aproape jumătate din planurile naționale reprezintă un mare pas înainte în procesul de redresare economică europeană. Acestea permit statelor membre să semneze primele acorduri de finanțare și să se efectueze plățile de prefinanțare. Cu sprijinul UE, statele membre pot începe reformele și investițiile necesare pentru redresarea, consolidarea și transformarea economiilor noastre. Deciziile adoptate de Consiliu vor permite statelor membre să utilizeze fondurile nu numai pentru a se redresa în urma crizei COVID-19, ci și pentru a crea o Europă rezilientă, mai ecologică și mai digitală, inovatoare și competitivă pentru următoarele generații din UE”, a declarat Andrej Šircelj, ministrul sloven al finanțelor.
Asistența financiară acordată de UE prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro, are ca scop să impulsioneze redresarea economică europeană prin sprijinirea reformelor și a proiectelor de investiții ale statelor membre. Măsurile aprobate în planurile naționale se concentrează în jurul a șase domenii de politică (“piloni”) stabilite în regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență. Domeniile includ tranziția ecologică și digitală, creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, precum și coeziunea socială și teritorială.
Măsurile luate de fiecare stat membru în parte pentru a realiza redresarea și a spori reziliența UE includ, de exemplu, decarbonizarea industriei, renovarea clădirilor, digitalizarea administrației publice și recalificarea forței de muncă. Planurile abordează, de asemenea, recomandările specifice fiecărei țări identificate în cursul discuțiilor din cadrul semestrului european 2019 și 2020.
Până în acest moment, Executivul European a aprobat 16 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru și Croația.
În ceea ce privește România, PNRR ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, în urma unei etape de clarificări, după ce Executivul european a aprobat solicitarea țării noastre de a prelungi perioada de evaluare.
Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.
Mecanismul de Redresare și Reziliență este partea centrală a Next Generation EU, pachetul de relansare menit să revitalizeze economia UE după pandemia COVID-19, abordând în același timp principalele provocări ale vremurilor noastre, cum ar fi tranziția climatică și transformarea digitală. Pentru a primi sprijin din partea mecanismului, statele membre trebuie să își prezinte planurile de redresare și de reziliență Comisiei, care le evaluează apoi în funcție de recomandările specifice fiecărei țări și de cei șase piloni ai mecanismului.
Odată ce un plan individual este prezentat, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză, Comisia are la dispoziție două luni pentru a-l evalua și pentru a propune o decizie de punere în aplicare a Consiliului privind aprobarea acestuia. Consiliul examinează apoi, de regulă, propunerea în termen de patru săptămâni. După ce adoptă decizia propusă, statul membru poate semna acorduri bilaterale de finanțare cu Comisia și poate primi prefinanțarea convenită în termen de două luni.
Plățile ulterioare din cadrul Mecanismului se vor baza pe o evaluare pozitivă a implementării planului de redresare și de reziliență, luând în considerare realizarea etapelor și obiectivelor stabilite în planul individual.