Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă: Aderarea României la Convenția Anti-Mită a OCDE „va crește încrederea investitorilor externi în România și va schimba optica prin care ne analizează marile instituții financiare”

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

România a încheiat, astăzi, 24 iulie, primul capitol al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) prin depunerea documentului de ratificare a aderării țării noastre la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (cunoscută, pe scurt, drept ”Convenția Anti-Mită”), a anunțat președintele Senatului și co-liderul coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă.

„Prin prezența în rândul semnatarilor Convenției, transmitem mesajul că România aplică cele mai ridicate standarde de conduită etică, de transparență și de siguranță în cadrul schimburilor dintre țări. Acest semnal va crește încrederea investitorilor externi în România și va schimba optica prin care ne analizează marile instituții financiare”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe Facebook.

Ca premier, liderul PNL precizează că a depus „toate eforturile ca procesul de admitere a României la OCDE să aibă parte de cel mai bun început”.

„Drept urmare a muncii echipei pe care am coordonat-o, astăzi avem parte de primul rezultat concret de pe drumul integrării în organizație: aderarea la Convenția Anti-Mită. OCDE include 70% din producția și comerțul globale, dar și 90% din suma totală a investițiilor străine directe la nivel mondial. Pentru România, obținerea statutului de membru al acestei organizații este un obiectiv de țară esențial”, a amintit fostul premier. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu i-a mulțumit noului ambasador al Franței în România pentru „sprijinul constant și solid” al țării sale privind aderarea la OCDE

Published

on

© Luca Niculescu/Facebook

Secretarul de stat Luca Niculescu și coordonatorul național al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a avut o întrevedere, vineri, cu noul ambasador al Franței la București, în cadrul căreia i-a mulțumit noului pentru „sprijinul constant și solid” al țării sale privind aderarea României la organizația internațională.

 

Într-o „primă întâlnire deosebită” cu noul ambasador al Franței în România, Nicolas Warnery, Luca Niculescu a exprimat recunoștința autorităților române pentru „sprijinul constant și solid” oferit de Franța în procesul de aderare la OCDE. Discuția a acoperit, de asemenea, o varietate de subiecte legate de relațiile bilaterale și colaborarea dintre cele două țări.

În cadrul întâlnirii, Niculescu a mai subliniat sprijinul ferm din partea clasei politice, a mediului de afaceri și a societății civile din România pentru aderarea la OCDE. Au fost prezentate ultimele evoluții în procesul de aderare și s-au discutat perspectivele și provocările asociate cu acest demers.

Totodată, discuția nu s-a limitat doar la aspectele legate de OCDE. Demnitarii au abordat și subiecte legate de relația profundă dintre România și Franța, evidențiind Parteneriatul Strategic și istoria comună a celor două țări. Au fost discutate aspecte economice, francofonia și afinitățile culturale remarcabile dintre cele două națiuni.

Această întâlnire a marcat o nouă etapă în consolidarea relațiilor diplomatice și de colaborare dintre România și Franța, subliniind importanța sprijinului reciproc și a valorilor comune care le unesc.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Elveția, membru fondator al OCDE, este un susținător activ al candidaturii României, anunță Luca Niculescu din țara cantoanelor

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Elveția, membru fondator al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), este un susținător activ al candidaturii României la organizație, a anunțat Luca Niculescu,  secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Acesta a efectuat o vizită în Elveția, unde a avut întâlniri cu oficiali: Hélène Budlinger Artieda, secretar de stat, cu Dominique Jordan, directoarea departamentului OCDE, cu Jan Atteslander, aflat la conducerea Economiesuisse, cea mai importantă organizație patronală a țării (peste o sută de mii de intreprinderi), cu oameni de afaceri.

”Elveția este membru fondator al OCDE, iar societatea elvețiană beneficiază din plin de aceasta organizație: acces la extraordinara baza de date a OCDE, la studiile organizației, care ii permit sa își fundamenteze solid politicile publice. De, asemenea Elveția este foarte activă în cadrul OCDE, atât prin delegația de la Paris, cât și prin sutele de participanți la lucrările comitetelor și grupurilor de lucru. Și nu în ultimul rând, aș spune, e și un susținător activ al candidaturii României”, a precizat Niculescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta i-a informat pe interlocutorii săi ”despre felul în care avansăm in procesul de aderare și despre mizele aderării la OCDE, inclusiv pentru relația economică bilaterală”, mulțumindu-i ambasadorului Bogdan Mazuru și întregii echipe de la Ambasada României în Elveția pentru organizarea deplasării.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

Țara noastră a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

Citiți și: Luca Niculescu explică ”procesul foarte tehnic” de aderare a României la OCDE: Cele 26 de comitete ale OCDE trimit misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu explică ”procesul foarte tehnic” de aderare a României la OCDE: Cele 26 de comitete ale OCDE trimit misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Luca Niculescu, secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat că cele 26 de comitete ale organizației trimit în țara noastră misiuni de evaluare care acoperă toate domeniile vieții publice, etapă a procesului de aderare.

”Drumul către OCDE este și un proces foarte tehnic. În clipa de față, cele 26 de comitete ale OCDE trimit în România misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice. Vor fi zeci și zeci de deplasări ale experților OCDE în România, după care urmează audierile în comitetele OCDE. Odată ce fiecare comitet va fi dat unda verde, atunci România va fi invitata să adere. Nu suntem încă acolo încă, ci în faza de evaluare”, a explicat Niculescu, membru în Consiliul Director al Centrului regional OCDE de la Istanbul.

Acesta a informat că în această săptămână, în țara noastră se află trei astfel de misiuni de evaluare.

”Iar fiecare dintre ele se întâlnește cu reprezentanții a zeci de instituții – și nu numai – în funcție de domeniul pe care îl acoperă. Și așa va continua luni bune de acum încolo”, a detaliat secretarul de stat în cadrul MAE procesul laborios.

El a mulțumit ”colegilor din instituții, dar și celor din ONG-uri, sindicate și tuturor celor care se întâlnesc cu experții OCDE pentru tot efortul lor pentru aderare. Pentru că nu e unul ușor. Dar rezultatele au început să se vadă deoarece, după cum spunea săptămâna trecută un oficial OCDE, România avansează bine în acest proces”.

“Este esențial să avansăm în procesul de aderare, un exercițiu care presupune o transformare internă a politicilor, a practicilor și a legislației. În același timp, noi, ca diplomați, trebuie să convingem toate cele 38 de state membre OCDE de progresele înregistrate. Vom continua să promovăm activ candidatura României în dialogul cu interlocutorii din statele de reședință membre”, a menționat șefa diplomației române în discursul susținut recent în fața șefilor de misiuni diplomatice și consulare la București pentru Reuniunea Anuală a Diplomației Române, eveniment desfășurat la finalul lunii august.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU4 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.4 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE5 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA5 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.6 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE6 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.1 day ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending