Connect with us

FONDURI EUROPENE

Nicolae Ciucă anunță înființarea unui departament de monitorizare și evaluare a proiectelor din PNRR. România a atins 18 din cele 21 de ținte stabilite în PNRR pentru acest an

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că urmează să fie înfiinţat un departament de monitorizare şi evaluare a proiectelor din PNRR, în timp ce Guvernul a aprobat mai multe proiecte ce vizează îndeplinirea țintelor și jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Am considerat că (…) este necesar să avem un instrument de monitorizare şi evaluare şi în felul acesta, probabil săptămâna viitoare, vom aproba o hotărâre de guvern prin care va lua fiinţă un departament de monitorizare şi evaluare a acestor proiecte (…). Acest departament va avea ca sarcină principală monitorizarea şi evaluarea, dar din punctul meu de vedere, va mai avea încă o sarcină deosebit de importantă, şi anume de a crea acele mecanisme, astfel încât să putem să realizăm o platformă interministerială, să avem o comunicare, astfel încât să nu suprapunem proiectele şi să nu cheltuim aceşti bani pe proiecte care fie se suprapun, fie nu sunt în conformitate cu cea ce noi considerăm că poate cu adevărat să contribuie la partea de reformă şi investiţii”, a declarat prim-ministrul la TVR, potrivit Agerpres.

În viziunea sa, noul departament va trebui să urmărească şi în ce măsură proiectele propuse sunt complementare.

“Consider că de la nivelul acestui departament se poate realiza şi partea de monitorizare a complementarităţii între proiectele pe care le depune (…) fiecare autoritate de management. De aceea am insistat să avem acest departament funcţional, fiindcă este foarte importantă această activitate de realizare a mecanismelor interministeriale, iar pachetul de mecanisme despre care vorbesc acum trebuie să fie conectat la mecanismele Uniunii Europene”, a explicat premierul, conchide sursa citată.

 

Nicolae Ciucă a mai precizat că doar trei ţinte din PNRR nu sunt încă atinse. ”Împreună cu Cabinetul am decis că nu vom avea zi, nu vom avea noapte, pentru a ajunge la atingerea acestui obiectiv. Am reuşit, avem buget, astăzi am încheiat şedinţa de Guvern după 3 ore în care am reanalizat şi am coordonat toate obiectivele pe care ni le-am  propus, am adoptat ordonanţle de urgenţă, hotărârile de guvern şi în felul acesta vă putem spune că din cele 21 de obiective, de jaloane şi ţinte am reuşit să le închidem pe toate, mai puţin trei care sunt în dezbatere la Fondul European de  Investiţii şi la Banca Europeană de Dezvoltare. Urmează ca imediat după ce  se reia activitatea să primim acordul şi pe cele trei şi în felul acesta să începem anul cu celelalte jaloane şi ţinte pe care trebuie să la îndeplinim până la jumătatea anului”, a declarat premierul.

În ședința de guvern de joi au fost aprobate mai multe proiecte ce vizează îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR, sintetizate și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Astfel, Guvernul a aprobat o hotărâre privind aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Programul va fi derulat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) și în concordanță cu Proiectul Național de Reformă „România Educată”, asumat prin Memorandum de Guvernul României. Prin această hotărâre este atins primul jalon asumat prin ”Componenta 15. Educație din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, Reforma 3. Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4. Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar”.

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători și marfă, destinat să asigure îndeplinirea cu succes a obiectivelor de reformă asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în ceea ce privește creșterea traficului feroviar cu cel puțin 25% până în 2026 comparativ cu 2020.  Aprobarea acestui program reprezintă încă o acțiune asumată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pe care Guvernul a îndeplinit-o până la termenul stabilit, finalul anului 2021.

A fost adoptată și o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Actul normativ aprobat de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), reprezintă prima reformă stabilită în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru sectorul de apă și apă uzată și care are termen de realizare finalul lunii decembrie 2021.

Executivul a aprobat și o hotărâre privind înființarea Centrului Național de Coordonare (NCC) și pentru modificarea și completarea HG nr. 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Hotărârea face referire și la două din jaloanele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

O altă hotărâre pentru aprobarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul României şi Banca Mondială privind Parteneriatul pentru Modernizarea Administraţiei Publice şi Sprijinirea Reformelor Structurale a fost aprobată. Hotărârea aprobată cuprinde elementele generale ale colaborării dintre Guvernul României şi Banca Mondială pentru acordarea de sprijin prin servicii de consultanță rambursabile în domeniile prioritare incluse în Acordul de Parteneriat 2021-2027, Planul Național de Redresare și Reziliență – Finanțare pentru România modernă și reformată, precum și în strategiile de parteneriat de ţară actuale şi ulterioare încheiate între România şi Banca Mondială.

Guvernul a aprobat și Strategia de Securitate Cibernetică a României, aceasta reprezentând o țintă asumată în PNRR. A fost luată și o hotărâre pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a plafoanelor salariale pentru activitatea prestată în Task Force – Unitatea Temporară de Management al Programelor de Transformare Digitală pe durata derulării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Guvernul a aprobat și Memorandumul privind mandatarea ministrului investițiilor și proiectelor europene să negocieze și să semneze în numele Guvernului României contractul de finanțare pentru instrumentele financiare de tip equity din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Acest document reprezintă îndeplinirea jalonului 253 și contribuie la atingerea țintelor 254 (trimestrul IV al anului 2024) și 255 (trimestrul II al anului 2026)  care fac parte din componenta 9 a PNRR, denumită ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. 

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aprobarea acestui acord va facilita disponibilizarea unei prefinanțări de 1,94 miliarde de euro.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026. Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe.

Intrarea în vigoare a Acordului și plata tranșei de prefinanțare vor completa prima tranșă de granturi din prefinanțarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, care a fost plătită României la începutul lunii decembrie.

Amintim că Guvernul României a adoptat în urmă cu două săptămâni și ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituțional, fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea acestui act normativ permitea nceperea implementării PNRR și reprezintă îndeplinirea unuia dintre obiectivele de etapă (jalon) asumat în cadrul Planului.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro după ce Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului la data de 27 de septembrie, iar Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 28 octombrie, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanțări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Noul guvern PNL – PSD – UDMR a stabilit că PNRR este “axul” programului de guvernare asumat de cele trei formațiuni.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

FONDURI EUROPENE

Nicolae Ciucă: Guvernul va aproba o tranșă de 3.5 miliarde de lei din fonduri europene pentru susținerea investițiilor, urmând ca peste 7.000 de proiecte să fie finalizate

Published

on

© Guvernul României

Guvernul va aproba, luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează alocarea a 3,5 miliarde de lei din fonduri de la Uniunea Europeană pentru susţinerea de investiţii, urmând ca peste 7.000 de astfel de proiecte să fie finalizate în baza implementării acestei măsuri, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, informează Agerpres

„Este o soluţie guvernamentală prin care să reuşim ca, la mai puţin de o lună, să venim cu acel sprijin guvernamental de aproximativ de 5,2 miliarde de lei. Ordonanţa pe care o aprobăm astăzi se referă la cea de-a doua tranşă în valoare totală de 3,5 miliarde de lei şi acestea sunt fonduri care vin, de asemenea, din fondurile alocate de la Uniunea Europeană”, a declarat premierul, la începutul şedinţei de Guvern. 

Nicolae Ciucă a precizat că este o măsură care aduce beneficii pe termen mediu şi lung, fiind foarte importantă pentru că ea duce la finalizarea obiectivelor importante de investiţii. 

„Discutăm aici de peste 7.000 de proiecte care-şi vor găsi finalitatea prin această măsură”, a mai spus prim-ministrul.

Reamintim că România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro după ce miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde, la 28 octombrie, Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

România a trimis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027: Valoarea totală a finanţării politicii de coeziune şi politicii de pescuit se ridică la 31,5 miliarde euro

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene în mod oficial Acordul de Parteneriat – documentul care stabilește viitoarele linii strategice de finanțare și complementaritatea dintre fondurile și programele specifice Politicii de Coeziune în perioada de programare 2021-2027, precum și posibilitățile de finanțare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit instituției, în perioada următoare România va putea transmite progresiv Comisiei Europene și programele operaționale, în funcție de încheierea negocierilor informale cu Comisia Europeană pentru fiecare în parte.

Valoarea totală a finanțării politicii de coeziune și politicii de pescuit pentru 2021-2027 se ridică la 31,5 miliarde euro.

Documentul transmit Comisiei Europene este publicat pe site-ul MIPE și are 131 de pagini.

Ministerul a publicat și versiunile revizuite ale Programelor Operaționale 2021-2027, ulterior consultării publice. Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană cuprinde șapte programe operaționale: Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO), Programul Operațional Sănătate (POS), Program Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) și Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) și Programul Operațional Regional (POR) defalcat pe toate regiunile – București Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest.

În următorii ani, României îi vor reveni aproape 80 de miliarde de euro din fondul de redresare Next Generation EU și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, conform negocierilor conduse de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European din 17-21 iulie 2020.

Acestea vor fi distribuite astfel: 29,2 miliarde din Mecanismul de Redresare și Reziliență din cadrul NGEU (reprezentând 4,52% din acest instrument), 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezentând 7,52%), 19,34 miliarde din politica agricolă comună (reprezentând 5,58%) și 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranziție Justă (reprezentând 11,09%).

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul digitalizării Marcel Boloș preia șefia interimară a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Decretul a fost semnat de președintele Klaus Iohannis

Published

on

© Marcel Ioan Boloș/ Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care ia act de demisia lui Dan Vîlceanu din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi prin care Marcel Boloş este desemnat interimar la acest minister, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Marcel Boloş este ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat miercuri că şi-a înaintat demisia din funcţie.

Marcel Boloș a mai fost ministru al fondurilor furopene în perioada 2019-2020, când a dat startul lucrărilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va înainta către Comisia Europeană prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în următoarele două luni.

Suma solicitată se va ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, dintre care puțin peste 2 miliarde vor fi granturi. De asemenea, o a doua cere de plată în valoare de peste 3 miliarde de euro va fi făcută în octombrie, anul curent. 

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE19 mins ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Este momentul să fie reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, ca expresie simbolică a sprijinului acordat Ucrainei

NATO24 mins ago

Stoltenberg cere aliaților să fie “uniți în acest moment istoric” al deciziilor Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Turcia insistă că nu va aproba extinderea Alianței

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă o felicită pe Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani: Să consolidăm legăturile istorice dintre România și Franța

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de interne Lucian Bode, vizită de lucru la Washington, la aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu vicepreședintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis: România salută decizia Suediei de a adera la NATO și susține un proces rapid de extindere. Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

UE pregătește un plan care să permită plata gazului rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei

NATO18 hours ago

Decizie istorică la Stockholm: Suedia a decis să depună cererea de aderare la NATO, punând capăt unei perioade de două secole de neutralitate

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

Team2Share

Trending