Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă evidențiază „potențialul imens” de colaborare economică și politică cu Japonia și exprimă recunoștința României pentru „sprijinul nemijlocit” privind aderarea la OCDE

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat potențialul imens al relațiilor economice și politice dintre România și Japonia, în urma întâlnirii avute luni la Palatul Parlamentului cu Hiroyuki Nagahama, vicepreședintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale a Japoniei. Totodată, el a subliniat importanța consolidării cooperării bilaterale și extinderii acesteia în multiple domenii.

Nicolae Ciucă a amintit de Parteneriatul Strategic semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis, care a marcat o etapă importantă în relațiile bilaterale dintre cele două țări. „Parteneriatul Strategic – semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis cu partea niponă – a ridicat relațiile țărilor noastre la cel mai înalt nivel din istoria acestui dialog bilateral,” a afirmat Ciucă, subliniind rolul pe care l-a avut în reluarea dialogului cu Tokyo pentru negocierea acestui acord diplomatic în timpul mandatului său de prim-ministru.

În cadrul întâlnirii, președintele Senatului a exprimat recunoștința față de „sprijinul nemijlocit” acordat de Japonia în procesul de integrare a României în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Totodată, Nicolae Ciucă a evidențiat că admiterea României în OCDE va consfinți statutul de țară dezvoltată și va atrage marii investitori internaționali.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul aliniază legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind astfel integral un ”jalon esenţial” din PNRR, informează Agerpres.

”Aliniem astăzi legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplinim astfel integral un jalon esenţial din PNRR. Eliminăm toate excepţiile şi aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum şi în cazul RA-APPS”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre priorități în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.

Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice se află pe ordinea de azi. Prin adoptarea documentului, jalonul 439 din PNRR ar urma să fi implementat în integralitate.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă salută reușita României pe calea către OCDE: A trecut cu succes cinci evaluări cruciale din partea OCDE, un pas esențial către aderarea în 2026

Published

on

© Consiliul Județean Iași - Iași County Council/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, salută reușita României de a primi aviz pozitiv din partea OCDE în cazul a cinci evaluări cruciale, un ”pas esențial către aderarea în 2026”.

”Mă bucur să văd cum eforturile începute în timpul mandatului meu ca prim-ministru dau roade. România a trecut cu succes cinci evaluări cruciale din partea OCDE, un pas esențial către aderarea în 2026. În timpul guvernării mele, am prioritizat alinierea politicilor naționale la standardele OCDE, lucru care astăzi se dovedește a fi fundamentul progresului nostru. Felicitări echipelor implicate și mulțumiri partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat. Împreună, construim un viitor european solid pentru România!”, a transmis Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

În această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale în fața unor comitete OCDE, formate din reprezentanții celor 38 de țări membre ale Organizației.

În urma evaluărilor, țara noastră a fost anunțată că a reușit să le treacă cu bine pe toate cinci, fapt ce o aduce mai aproape de aderarea clubului select de format din economii dezvoltate responsabile de aproximativ 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o bornă a politicii externe române, fapt evidențiat și de Nicolae Ciucă în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, ce a avut loc în luna iulie a acestui an.

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, în timpul Guvernului Ciucă, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, Nicolae Ciucă, având la acea vreme calitatea de premier, a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

Citiți și: Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, aprobată oficial. Nicolae Ciucă: Reprezintă un semnal încurajator și o recunoaștere a potențialului țării noastre de convergență cu statele cu economii consolidate

Premierul Nicolae Ciucă a depus memorandumul inițial privind aderarea României la OCDE: Prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza ”Politici mai bune pentru vieți mai bune”

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu: România a primit cinci avize din cinci posibile din partea comitetelor OCDE. Dorința noastră este să aderăm în 2026

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Secretarul de stat din cadrul MAE Luca Niculescu, coordonator naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, a anunțat luni faptul că țara noastră a fost evaluată și a trecut cu bine la 5 capitole din 5, ceea ce înseamnă că obiectivul aderării la OCDE în anul 2026 este cu atât mai aproape.

”Cinci din cinci. In această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale in fața unor comitete OCDE (in care se regăsesc reprezentantii celor 38 de state membre). Iar azi am fost anuntati că le-am trecut cu bine pe toate, adica am primit cinci avize formale din cinci posibile. Cea mai recentă evaluare a fost în Comitetul Competitie, cele dinainte fiind la Comitetul Înalților Funcționari publici pentru buget, Oțel, Constructii Navale si Dezvoltare Regională. Felicitări instituțiilor implicate în evaluări (Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Concurenței), mulțumiri statelor membre ale OCDE pentru sprijin”, a scris Niculescu, pe Facebook.

“Toamna se anunță si mai intensă, cu multe evaluări și, foarte probabil, mai multe capitole închise. Dorința noastră este să aderăm la OCDE in 2026, în condițiile în care mobilizarea rămâne la fel de intensă, iar toate cele 26 de capitole vor fi incheiate.”, a continuat Luca Niculescu.

 

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică s-a numărat și printre temele centrale al Reuniunii Anuale a Diplomației Române, cu președintele Klaus Iohannis făcând un apel la sporirea eforturilor instituționale pentru finalizarea aderării României la OCDE în cel mai scurt timp posibil, cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniind că aderarea României la OCDE reprezintă o ancoră de stabilitate și prosperitate, și cu premierul Marcel Ciolacu arătând că în primul an fiscal după aderarea la OCDE, PIB-ul României va crește “minimum 7 puncte procentuale”.

Până la finalul acestui an, România va reuși să îndeplinească jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru accederea țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au declarat surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru CaleaEuropeană.ro.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO7 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

U.E.8 hours ago

O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

U.E.10 hours ago

CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

NATO7 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.1 day ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending