Găzduirea Centrului Cyber al UE la București este un „succes de țară” și reconfirmă maturitatea noastră ca stat membru și contribuția adusă la consolidarea construcției europene, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, marți, la evenimentul de lansare la București a activității Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).
Premierul României a precizat în deschiderea discursului său că Guvernul a optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare a activității la București a Centrului de Competențe în materie de securitate cibernetică, tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială, fiind prima agenție europeană pe care o găzduiește țara noastră.
„Lansarea activității sale la București este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituțional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea țării noastre în calitate de stat membru, precum și contribuția directă și relevantă pe care țara noastră o aduce la consolidarea construcției europene. În plus, prezența la București a Centrului de competențe este un mesaj clar că Uniunea Europeană vine către cetățenii săi, indiferent de cât de aproape sau de departe se află statul membru, din perspectivă geografică, de Bruxelles. Valoarea adăugată a politicilor Uniunii o resimțim cel mai bine prin expunerea directă a cetățenilor la activitatea instituțiilor și organismelor sale. Doresc să subliniez foarte mult relevanța acestei legături astăzi, de Ziua Europei, moment în care celebrăm Uniunea Europeană, valorile și contribuția semnificativă a acesteia pentru dezvoltarea, prosperitatea și stabilitatea continentului nostru”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, șeful Guvernului a mai spus că prezența în această parte a Europei a unei componente esențiale pentru consolidarea rezilienței cibernetice a Uniunii reconfirmă atenția acordată eforturilor comune de a proteja economia, cetățenii și instituțiile publice.
„Activitatea Centrului survine și pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securității cibernetice la adresa Europei care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021 și în anul 2022, nu doar în ceea ce privește numărul, ci și complexitatea și nivelul lor de pregătire. Să nu uităm, în context, nici războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei în Ucraina care a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol și impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor.”
Nu în ultimul rând, premierul a reamintit că decizia de selectare a Bucureștiului ca oraș gazdă al Centrului de competențe a luat în considerare și ecosistemul foarte atractiv existent aici, în termeni de cunoaștere, competențe, inovare și talent românesc în domeniul securității cibernetice.
„Avem, prin urmare, la București toate ingredientele pentru ca Centrul de competențe să se dezvolte și să își implementeze cu eficiență mandatul”, a spus Nicolae Ciucă subliniind că Guvernul contează, „la fel de mult ca și partenerii noștri europeni, pe capacitatea Centrului de competențe de a accelera investițiile în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică”. „Acest efort comun va fi esențial în a valorifica potențialul mai multor actori – aici mă refer la industrie, sector public, comunități academice și de cercetare – pentru a îmbunătăți și a consolida capacitățile tehnologice și industriale în materie de securitate cibernetică, întărind reziliența strategică a Uniunii Europene”, a adăugat premierul.
Înainte de a ura succes Centrului de competențe în sediul său de la București, Nicolae Ciucă a dorit să adreseze câteva mulțumiri.
Pentru a aduce Centrul la București, pentru a identifica soluțiile legate de cea mai potrivită locație, pentru a pregăti acest spațiu temporar, dar și sediul permanent, administrația română și partenerii săi au lucrat intens alături de Comisia Europeană. Găzduirea Centrului la București este un succes de țară. A fost și rămâne un efort al întregii administrații, al Guvernului, sprijinit la cel mai înalt nivel, de președintele României, domnul Klaus Iohannis, și care a beneficiat de un consens politic pe care îl așteptăm reflectat în aprobarea de către Parlamentul național a Acordului de sediu între Guvernul României și Centrul de Competențe”, a mai afirmat premierul.
Centrul este responsabil de gestionarea fondurilor UE pentru securitatea cibernetică pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021-2027), în special de adoptarea programelor de lucru în domeniul securității cibernetice, precum și de gestionarea proiectelor cibernetice în cadrul programului Europa Digitală și al programului Orizont Europa.
În plus, va gestiona proiecte privind centrele de operațiuni de securitate, ca parte a propunerii Comisiei de instituire a unui Scut Cibernetic European, și va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare care vizează crearea unui ecosistem pentru inovare și competitivitate în domeniul securității cibernetice în întreaga UE.