Connect with us

ENERGIE

Nicolae Ciucă îndeamnă Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria să dea dovadă de curaj ”în călătoria către energie verde”: Reprezintă poarta către deblocarea unui potențial nelimitat de inovare și prosperitate

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Energia verde nu este doar un cuvânt la modă, ci reprezintă poarta către deblocarea unui potențial nelimitat de inovare și prosperitate, protejând în același timp mediul înconjurător, a evidențiat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta a participat la cea de-a IV-a reuniune ministerială referitoare la Acordul între guvernele României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

”Într-o epocă marcată de provocările presante ale securității energetice, de schimbările climatice și de cererea tot mai mare de soluții pentru energie regenerabile, țările noastre, sprijinite de Uniunea Europeană, și-au dat mâna în unitate și armonie pentru a se îndrepta către o regiune mai ecologică și mai durabilă. Semnarea acestui acord semnifică un angajament ferm de a promova cooperarea, de a valorifica inovația și de a încuraja responsabilitatea, realizarea de surse de energie verde”, a amintit Ciucă, arătând că este ”profund inspirat de viziunea comună care leagă națiunile noastre într-o misiune de colaborare”.

Acesta a evidențiat că ”nicio națiune nu poate aborda singură, în mod izolat, criza climatică globală”.

”Prin alianțele noastre, reprezentăm forța solidarității și a cooperării care ne vor propulsa către un obiectiv comun, acela de a atinge securitatea și durabilitatea energetică pentru generațiile viitoare. Parteneriatul nostru este o dovadă a hotărârii noastre colective de a depăși granițele naționale și de a împărtăși expertiza, tehnologia și resursele în domeniul energiei regenerabile”, s-a arătat convins Nicolae Ciucă.

Cu prilejul acestui eveniment, președintele Senatului a reafirmat angajamentul țării noastre de a spori ”capacitatea de energie regenerabilă i de a îmbrățișa puterea transformatoare a viitorului energetic verde”.

”România, cu moștenirea sa bogată în energie, inovație și ingeniozitate, și-a demonstrat în mod constant dedicarea față de adoptarea de practici durabile. Ne mândrim cu realizările noastre, dar rămânem smeriți în fața provocărilor care ne așteaptă”, a mai spus Ciucă, completând că cele patru țări vor promova ”un mediu propice pentru cercetare și dezvoltare, vom încuraja investițiile în proiecte de energie curată și vom consolida interconexiunile energetice regionale”.

Acesta le-a mulțumit partenerilor pentru ”sprijinul și entuziasmul neabătut în această viziune comună”.

”Împreună, pornim într-o călătorie care va transcende granițele și va crea o moștenire de gestionare a mediului care va inspira generațiile viitoare. În timp ce sărbătorim această ocazie importantă, să ne amintim că munca noastră nu se limitează la semnarea unui acord și la crearea unei inițiative comune, ci se extinde la punerea în aplicare a unor acțiuni îndrăznețe și tangibile pentru a realiza interconectarea fizică. Haideți să ne asigurăm că ne stabilim obiective ambițioase, să ne asumăm proiecte transformatoare și să creăm un ecosistem care să nu se limiteze doar la inovarea ecologică. Haideți să mergem înainte cu curaj, ambiție și unitate, în timp ce ne angajăm în această călătorie către o energie mai ecologică, mai sigură, mai fiabilă și mai ieftină”, a fost îndemnul lansat de Nicolae Ciucă.

Citiți și: Nicolae Ciucă: Acordul energetic România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria, o “piatră de hotar” pentru nevoia urgentă a securității energetice a UE

Amintim că la mijlocul lunii decembrie, România,  Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria au semnat acordul privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, prin care va realizat un cablu subacvatic electric prin Marea Neagră, a fost semnat, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis, gazda ceremoniei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ENERGIE

Ministrul Burduja a primit, la Ottawa, scrisoarea de interes prin care Canada va finanța cu 3 miliarde de dolari canadieni unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul liberal al energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți seară că a primit, la Ottawa, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă de către Canada printr-o investiție de 3 miliarde de dolari canadieni.

”3 miliarde de dolari canadieni pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Astăzi, la Ottawa, am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil. Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc”, a scris, marţi seară, pe Facebook, ministrul energiei.

Vizita lui Burduja în Canada și anunțul său vin după întrevederea de la începutul lunii dintre președintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, și șefa Senatului Canadei, cu accent pe dezvoltarea reactoarelor 3 și 4.

Potrivit lui Burduja, cu susţinerea tuturor nivelurilor instituţionale ale statului român, există ”toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcţiune a acestor noi capacitaţi”.

”Mai mult, avem şanse să repunem în funcţiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, şi de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piaţă în continuă creştere”, a mai scris ministrul.

Acesta a precizat că ”aceste proiecte nu se pot face de astăzi pe mâine”.

”Ele nu sunt pentru următoarele alegeri, sunt pentru următoarele generaţii. Voi face tot posibilul pentru a accelera programul nuclear civil românesc. Este soluţia pentru a avea pentru toţi românii energie sigură, curată, la un preţ corect”, a conchis ministrul energiei.

Dezvoltarea cooperării nucleare cu partenerii euro-atlantici reprezintă o prioritate pentru liberali, în contextul în care una dintre ultimele acțiuni ale guvernului condus de Nicolae Ciucă a fost semnarea acordului de sprijin pentru construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Investițiile anunțate din partea Canadei survin după ce România a identificat interese similare și din partea Statelor Unite și Coreei de Sud. Amintim că la summitul COP27 din Egipt, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au participat la ceremonia de semnare a scrisorilor de intenție prin care SUA vor acorda împrumuturi de 3 miliarde dolari pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

De altfel, România şi SUA au parafat la 9 octombrie 2020, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US. Acordul menționat a fost semnat, în luna decembrie 2020, la București.

Continue Reading

ENERGIE

Marcel Ciolacu, întâlnire cu CEO-ul OMV: Premierul speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, context în care șeful Guvernului a adus în discuție și blocajul aderării României la spațiul Schengen generat de veto-ul Austriei, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Energiei, interviu pentru Bloomberg: România dorește să construiască o linie de înaltă tensiune pentru ca rețeaua să poată absorbi toată energia regenerabilă. Căutăm investitori cu expertiză

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

România se grăbește să construiască o nouă linie de înaltă tensiune pentru a transporta energie electrică de-a lungul țării și până în Ungaria, în contextul în care urmărește să dubleze producția din surse regenerabile și  să devină un furnizor regional de electricitate, a menționat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Agerpres.

Oficialul român și-a exprimat speranța că studiul de fezabilitate va fi finalizat în șase luni, în urma căruia va fi stabilită capacitatea de înaltă tensiune.

Capacitatea de producţie de energie regenerabilă a României este deja de aproximativ 11.0000 de megawaţi şi până în 2030 ar urma să crească cu alte 10.000 de megawaţi.

”Pentru noi acest cablu este prioritatea numărul unu. Această linie directă de înaltă tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reţeaua energetică să poată absorbi toată energia regenerabilă, să asigure echilibrul sistemului şi de asemenea să putem exporta energie spre alte ţări din Europa Occidentală”, a spus Sebastian Burduja.

Conform estimărilor, costurile de construire a unei astfel de linii se ridică la peste trei miliarde de euro, mult pentru o țară care se confruntă cu o creștere a deficitului bugetar.

Astfel, România caută investitori cu expertiză și sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, care ar putea urma traseul gazoductului BRUA și ar putea să lege sud-estul României de Ungaria, a explicat Burduja.

Ministrul Energiei a adăugat că operatorul local de transport Transelectrica va fi parte din posibilul consorțiu care va gestiona proiectul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G76 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G77 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA10 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi10 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.11 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu15 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE2 days ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending