Energia verde nu este doar un cuvânt la modă, ci reprezintă poarta către deblocarea unui potențial nelimitat de inovare și prosperitate, protejând în același timp mediul înconjurător, a evidențiat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Acesta a participat la cea de-a IV-a reuniune ministerială referitoare la Acordul între guvernele României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
”Într-o epocă marcată de provocările presante ale securității energetice, de schimbările climatice și de cererea tot mai mare de soluții pentru energie regenerabile, țările noastre, sprijinite de Uniunea Europeană, și-au dat mâna în unitate și armonie pentru a se îndrepta către o regiune mai ecologică și mai durabilă. Semnarea acestui acord semnifică un angajament ferm de a promova cooperarea, de a valorifica inovația și de a încuraja responsabilitatea, realizarea de surse de energie verde”, a amintit Ciucă, arătând că este ”profund inspirat de viziunea comună care leagă națiunile noastre într-o misiune de colaborare”.
Acesta a evidențiat că ”nicio națiune nu poate aborda singură, în mod izolat, criza climatică globală”.
”Prin alianțele noastre, reprezentăm forța solidarității și a cooperării care ne vor propulsa către un obiectiv comun, acela de a atinge securitatea și durabilitatea energetică pentru generațiile viitoare. Parteneriatul nostru este o dovadă a hotărârii noastre colective de a depăși granițele naționale și de a împărtăși expertiza, tehnologia și resursele în domeniul energiei regenerabile”, s-a arătat convins Nicolae Ciucă.
Cu prilejul acestui eveniment, președintele Senatului a reafirmat angajamentul țării noastre de a spori ”capacitatea de energie regenerabilă i de a îmbrățișa puterea transformatoare a viitorului energetic verde”.
”România, cu moștenirea sa bogată în energie, inovație și ingeniozitate, și-a demonstrat în mod constant dedicarea față de adoptarea de practici durabile. Ne mândrim cu realizările noastre, dar rămânem smeriți în fața provocărilor care ne așteaptă”, a mai spus Ciucă, completând că cele patru țări vor promova ”un mediu propice pentru cercetare și dezvoltare, vom încuraja investițiile în proiecte de energie curată și vom consolida interconexiunile energetice regionale”.
Acesta le-a mulțumit partenerilor pentru ”sprijinul și entuziasmul neabătut în această viziune comună”.
”Împreună, pornim într-o călătorie care va transcende granițele și va crea o moștenire de gestionare a mediului care va inspira generațiile viitoare. În timp ce sărbătorim această ocazie importantă, să ne amintim că munca noastră nu se limitează la semnarea unui acord și la crearea unei inițiative comune, ci se extinde la punerea în aplicare a unor acțiuni îndrăznețe și tangibile pentru a realiza interconectarea fizică. Haideți să ne asigurăm că ne stabilim obiective ambițioase, să ne asumăm proiecte transformatoare și să creăm un ecosistem care să nu se limiteze doar la inovarea ecologică. Haideți să mergem înainte cu curaj, ambiție și unitate, în timp ce ne angajăm în această călătorie către o energie mai ecologică, mai sigură, mai fiabilă și mai ieftină”, a fost îndemnul lansat de Nicolae Ciucă.
Citiți și: Nicolae Ciucă: Acordul energetic România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria, o “piatră de hotar” pentru nevoia urgentă a securității energetice a UE
Amintim că la mijlocul lunii decembrie, România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria au semnat acordul privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, prin care va realizat un cablu subacvatic electric prin Marea Neagră, a fost semnat, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis, gazda ceremoniei.