Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă, la Forumul „Moldova-România: Capital Bridges”: Vrem să contribuim la dezvoltarea economică a R. Moldova și la implementarea proiectelor care o pot ajuta să intre în UE

Published

on

© Guvernul României

Sprijinul României pentru Republica Moldova este unul concret, regăsit inclusiv în Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de țara noastră, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului „Moldova-România: Capital Bridges”, destinat promovării piețelor de capital.

„Mă bucur să pot participa la un eveniment în cadrul căruia consolidăm relaţiile dintre România şi Republica Moldova şi întărim punţile care ne unesc. Împărtăşim valori culturale şi spirituale puternice, dar putem şi trebuie să facem mai mult pentru a dezvolta legăturile dintre noi. Acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova marchează un moment istoric în parcursul său european şi deschide noi oportunităţi de bunăstare pentru cetăţenii moldoveni”, a subliniat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a precizat că, în acest context, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea investiţiilor sunt esenţiale pentru consolidarea Parteneriatului Strategic, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Ajutorul nostru nu se opreşte aici. Sprijinim pe deplin Republica Moldova în pregătirea – la nivel instituţional, economic şi social – pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de Bruxelles şi, într-un plan mai larg, pentru integrarea deplină a Republicii Moldova în familia europeană”, a adăugat premierul.

Mai mult, el a amintit că actualul context geopolitic şi economic este unul plin de provocări pentru economiile României şi Republicii Moldova, iar războiul din Ucraina, criza energetică, lipsa de resurse materiale şi umane, perturbările apărute în funcţionarea lanţurilor comerciale internaţionale, precum şi inflaţia galopantă la nivel mondial cauzează probleme reale mediului de afaceri.

„Rolul nostru este acela de a găsi soluţii viabile la aceste probleme, pentru a da încredere antreprenorilor şi companiilor în economiile naţionale. De aceea, este important să intensificăm eforturile comune destinate atenuării impactului negativ resimţit atât la nivelul populaţiei, cât şi al mediului de afaceri din cele două ţări”, a mai spus el.

Citiți și: Nicolae Ciucă: România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova

De asemenea, Nicolae Ciucă a precizat că România reprezintă primul partener comercial al Republicii Moldova, iar în anul 2021 s-a înregistrat o valoare record, de peste două miliarde de euro a schimburilor comerciale bilaterale româno – moldovene. 

„Anul acesta, în primele cinci luni, comerţul bilateral a depăşit deja 1,2 miliarde euro, confirmând astfel tendinţa de creştere accelerată a schimburilor comerciale dintre ţările noastre. E bine, dar nu e suficient. Trebuie să facem eforturi comune şi să transmitem mesaje către mediul de afaceri din România şi Republica Moldova în sensul valorificării optime a potenţialului celor două economii. De asemenea, relaţia de cooperare între cele două pieţe de capital din ţările noastre are rădăcini mai vechi, iar în contextul actual, al candidaturii Republicii Moldova la Uniunea Europeană, această cooperare trebuie să fie mai puternică”, a explicat premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că succesul Bursei de Valori Bucureşti poate fi împărtăşit colegilor din Republica Moldova pentru a construi împreună punţi de capital eficiente între cele două. 

„Vrem să contribuim în continuare la dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi la implementarea proiectelor care o pot ajuta să intre mai repede în familia Uniunii Europene”, a punctat șeful Executivului.

În finalul discursului său, Nicolae Ciucă a afirmat că atunci când va fi admisă Republica Moldova în Uniunea Europeană se va bucura la fel de mult „ca atunci când a intrat România în familia europeană”.

„Abia atunci misiunea noastră va fi cu adevărat îndeplinită, iar moldovenii şi românii se vor putea bucura împreună de beneficiile statutului de membru al UE”, a mai menționat prim-ministrul. 

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România sprijină Republica Moldova în criza energetică și a completat că ”trebuie realizate interconectări directe mai multe și mai bune” între cele două țări, având în vedere că cele existente ”sunt total insuficiente”.

”Evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri. Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment”, a subliniat șeful statului într-o conferință de presă cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, desfășurată la finalul vizitei în această țară baltică, ce găzduiește mâine un summit privind consolidarea Flancului Estic al NATO, la care participă și Letonia și Polonia, pe lângă România.

Președintele a mai spus că există planuri în acest sens, ”se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent, cel mai recent incident fiind cel de miercuri, când a fost lăsată în întuneric  în urma atacurilor rusești cu rachete asupra Ucrainei, fapt condamnat și de președinta Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ce s-a concentrat, cu preponderență, asupra crizei energetice din această țară.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Să nu uităm că țara noastră a venit în sprijinul vecinului său și în chestiunea energetică, ajungând să asigure 90%din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Mai mult, într-o vizită la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet financiar de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, defalcat în 200 de milioane de euro pentru securitate energetică și 50 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar, după ce, la începutul lunii noiembrie, Statele Unite i-au oferit acestei țări fonduri al căror cuantum se ridică la 50 de milioane de dolari.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis a discutat cu președintele Letoniei despre situația energetică foarte dificilă în care se află R. Moldova. România și Letonia sprijină integrarea europeană a acestei țări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul din Letonia, Egils Levits, despre ” situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice”, prezentând astfel măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru țara vecină.

Șeful statului s-a aflat miercuri la Riga într-o vizită oficială în capitala țării baltice, înainte de a poposi, mâine, în Lituania, unde va avea o întâlnire cu președintele acestei țări, Gitanas Nausėda, gazda unui summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO.

”Am arătat că solidaritatea și unitatea sunt esențiale la nivel european în gestionarea corectă a actualelor provocări. Referitor la criza energetică, am subliniat importanța coordonării apropiate pe temele de interes comun în plan european, în special în ceea ce privește securitatea aprovizionării și reducerea prețurilor. Am abordat și oportunitățile de cooperare în contextul tranziției energetice. Am discutat totodată și despre situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice și am prezentat măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru Republica Moldova. România și Letonia sunt angajate în avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Am reafirmat sprijinul pentru viitorul european al Balcanilor de Vest, precum și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, pe baza meritelor proprii”, a subliniat șeful statului în conferința de presă comună.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent ca urmare a recentelor atacuri cu rachete asupra Ucrainei.  

”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

De altfel, către lumea liberă și-a îndreptat privirea Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferința privind crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată și găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la București, la 15 iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegații din 33 de țări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale ONU.

Conferința din capitala României a obținut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crerea unui nou grup de lucru, al șaselea, privind reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Până la finalul anului, România preconizează să vireze către R. Moldova o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de 100 de milioane de euro, anunță Bogdan Aurescu

Published

on

© MAE

România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la finalul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de aceasta, împreună cu omologii german și francez, Annalena Baerbock și Catherine Colonna, aceasta din urmă fiind și gazda evenimentului.

Aflat la cea de a treia ediție, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie, evenimentul a beneficiat de participarea președintelui Franței, Emmanuel Macron și a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, La Conferință a mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.

Discuțiile ministeriale purtate la Paris s-au concentrat asupra identificării de soluții operaționale la provocările cele mai presante cu care se confruntă Republica Moldova. O atenție deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetățenii Republicii Moldova și generează dificultăți economice majore Chișinăului.

În acest context, a fost convenită mobilizarea pe mai departe a unui solid sprijin concret, politic, financiar și tehnic, al comunității internaționale pentru Republica Moldova. Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a punctat coordonatele principale ale asistenței alocate Republicii Moldova de România în actualul context dificil.

Printre acestea, a punctat sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro transferat în luna octombrie, reacția promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie, precum și finanțarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.

”Bucureștiul a virat recent Republicii Moldova un grant de 10 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar direct. De asemenea, dintr-un pachet de asistență de 100 milioane de euro, România preconizează să vireze pana la finalul anului o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi pentru implementarea de proiecte în domeniul educației, dezvoltării regionale și în sectorul utilităților publice.  Și, desigur, România va continua să acorde același sprijin puternic și consistent Republicii Moldova, pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Vom fi alături de Republica Moldova nu doar pentru a traversa această iarnă dificilă, ci pe întreg parcursul său pentru a deveni un Stat Membru al Uniunii Europene”, a anunțat oficialul român. 

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat susținerea fermă pe care România o acordă Republicii Moldova cu privire la avansarea parcursului european și implementarea eficientă a reformelor.

”Platforma noastră arată că Republica Moldova are mai mulți prieteni ca niciodată, și nu doar în UE, dar și în întreaga lume, care sunt dispuși să ajute Chișinăul. Aceasta demonstrează angajamentul comunității internaționale de a se ridica la nivelul așteptărilor și de a sprijini Republica Moldova să gestioneze provocările actuale fără precedent. În caz contrar, consecințele ar putea fi grave pentru Republica Moldova, ca de altfel și pentru regiune. De la Conferința de lansare a Platformei de Sprijin pentru Moldova din aprilie, lucrurile au evoluat cu o viteză fulgerătoare. Chișinăul este expus unor presiuni crescute, care vizează deturnarea Republicii Moldova de la parcursul său proeuropean. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut și are încă un impact profund și extins asupra Republicii Moldova. Țara se confruntă cu provocări suprapuse de ordin economic, umanitar și de securitate de o amploare fără precedent. În aceste momente critice, cetățenii, precum și autoritățile au dat dovadă de o solidaritate impresionantă cu Ucraina și cu refugiații ucraineni. Republica Moldova este astăzi un stat candidat pentru aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a promovat și susținut cu tărie timp de mulți ani. Cu sprijinul activ al președintelui Maia Sandu și al Parlamentului, Guvernul de la Chișinău dă dovadă de un angajament exemplar în implementarea unei agende ambițioase, durabile, democratice, proeuropene și orientate spre reformă. Este un semnal extrem de clar privind capacitatea procesului de integrare în UE de a fi un catalizator puternic pentru reforme, dezvoltare și prosperitate”, a subliniat Aurescu.

Nu în ultimul rând, copreședinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin au prezentat pe scurt rezultatele activității desfășurate, cu accent asupra perioadei trecute de la Conferința ministerială de la București, din 15 iulie 2022, în domeniile de acțiune acoperite, respectiv: situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției (Grupul de lucru dedicat este co-prezidat de România – prin Ministerul Justiției – și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică, asistența financiară, managementul frontierelor și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA24 mins ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

ROMÂNIA35 mins ago

Mevlüt Çavuşoğlu pledează la Aspen – GMF Bucharest Forum pentru o ”pace corectă pentru Ucraina”: Sprijinim integritatea teritorială a acesteia, care include și Crimeea

NATO37 mins ago

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

NATO50 mins ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

NATO2 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de externe: Aderarea țărilor noastre la Schengen în acest an ar putea contribui la creșterea rezilienței UE

NATO3 hours ago

Jens Stoltenberg, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Războiul Rusiei în Ucraina face ravagii la granițele României. NATO este aici și este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

ROMÂNIA3 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

SUA4 hours ago

SUA resping acuzațiile liderilor europeni că ar profita de pe urma vânzării de GNL

MAREA BRITANIE4 hours ago

Premierul britanic anunță că ”epoca de aur” dintre Marea Britanie și China a apus: Reprezintă o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”

NATO50 mins ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA3 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO6 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

Team2Share

Trending