Connect with us

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: La granița unui conflict, nu putem sta nepăsători. România are cele mai puternice garanții de securitate și am luat toate măsurile pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări

Published

on

© Guvernul României

Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile, poziția liderului liberal venind în contextul în care șeful Statului Major al Apărării a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina, iar premierul Marcel Ciolacu a precizat că nu există riscul ca România să fie angajată într-un război.

Ciucă, fost șef al Statului Major al Apărării în perioada 2015-2020, a subliniat că ceea ce crede că a vrut să transmită șeful Armatei a fost nevoia de actualizare a legii pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situații.

E nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului și populației pentru apărare. România nu a beneficiat niciodată de garanții de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanții e nevoia fiecărei țări în parte pentru a-și actualiza și a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele pentru a fi pregătiți pentru orice situație. Aici e vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să avem un mecanism care să permită consolidarea capacităților de apărare. În ceea ce privește riscurile, suntem o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile și vă asigur că au fost luate toate măsurile (…) pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Digi24.

Și Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări joi că România este protejată de “cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ”.

Toate aceste chestiuni în NATO sunt discutate permanent și atucni când avem întâlniri la nivel înalt luăm decizii care au impact pe o perioadă mai lungă. Aceste lucruri se analizează și decizia se ia de noi toți împreună. NATO s-a dovedit a fi o organizație solidă, foarte puternică, cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ. Iar România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca partea a NATO”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un răspuns la întrebarea din partea CaleaEuropeană.ro.

“În urmă cu o săptămână, cu prilejul unui discurs în fața Corpului Diplomatic străin acreditat la București, ați afirmat că, la 20 de ani de la aderarea la NATO, ambițiile și așteptările României sunt mari, dar și că țara noastră beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum. Din acest punct de vedere, cum evaluează România pozițiile aliate și occidentale privind scenariul unui conflict cu Rusia, transformarea NATO pentru capacitate de luptă și economie de război, dar și privind perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă?” a fost întrebarea din partea CaleaEuropeană.ro pentru șeful statului.

Întrebarea a vizat și posibila alegere a lui Donald Trump pentru al doilea mandat și despre cum ar afecta asta Alianța. “Despre alegeri în state aliate partenere, nu e cazul să mă exprim eu. Fiecare națiune își alege liderii”, a declarat scurt președintele.

Această poziționare vine într-o perioadă în care mai mulți oficiali europeni și aliați au venit cu avertismente care alimentează scenariile  cu privire la riscul unui conflict armat ca urmare a invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Înainte ca președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, să solicite o “transformare” a Alianței Nord-Atlantice “în ceea ce privește capacitatea de luptă”guvernul Germaniei a confirmat că pregătește scenarii privind amenințarea rusă, inclusiv cel al “Apărării Alianței 2025” în cazul în care Putin ar ataca NATO.

NATO desfășoară în prezent cele mai mari exerciții militare de la sfârșitul Războiului Rece, în cadrul manevrelor Steadfast Defender 2024, la care participă aproximativ 90.000 de militari, numai 20.000 fiind din Marea Britanie, țara care asigură conducerea Forței de Reacție Rapidă a Alianței. Aceste exerciții pun în aplicare, în premieră, noile planuri de apărare regională decise de aliații NATO la summitul de la Vilnius din vara anului trecut. Cele trei planuri de ultimă generație, concepute pentru a contracara cele două amenințări principale ale Alianței – Rusia și terorismul, prevăd 300.000 de soldați la nivel de pregătire ridicat, inclusiv o putere de luptă aeriană și navală substanțială. Unul dintre cele trei planuri, cel sudic, vizează regiunii Mării Mediterane și regiunii Mării Negre, aceasta din urmă fiind reconfirmată ca regiune de importanță strategică pentru NATO.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Două treimi dintre români, mai exact 66%, vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024, arată datele unui sondaj comun PNL și PSD consultat de CaleaEuropeană.ro.

Întrebați dacă sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, 53% dintre persoanele chestionate au răspuns cu ”Da”, în vreme ce 35% se opun comasării, iar 12% nu și-au exprimat nicio opinie sau nu au răspuns.

Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere, mai arată datele.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, 31% dintre respondenți ar vota cu PSD și 20% ar opta pentru PNL. AUR ar obține 18%, în vreme ce Alianța Dreapta Unită s-ar clasa pe locul al patrulea, cu 15%.

Sondajul Avangarde a fost realizat între 19-20 februarie, prin metoda CATI (interviu telefonic), pe un eșantion de 950 de subiecți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Senatului: Partidul Popular European trebuie să rămână cea mai mare forță politică din UE și după alegerile din iunie

Published

on

© Nicolae Ciucă - Facebook

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că Partidul Popular European trebuie să rămână cea mai mare forță politică din Uniunea Europeană și după alegerile din iunie.

Acest mesaj a fost transmis de Președintele Senatului în cadrul întâlnirii cu Alberto Núñez Feijóo, președintele Partidului Popular din Spania.

„Este în interesul democrației să prezentăm alegătorilor din țările noastre avantajele pe care UE le aduce fiecăruia. Atât România, cât și Spania beneficiază de fonduri de la Bruxelles, care dezvoltă regiuni și comunități, recuperând decalaje economice”, a transmis Nicolae Ciucă. 

De asemenea, fostul premier i-a propus președintelui Partidului Popular din Spania să discute cu reprezentanții comunității românești despre intențiile lor de implicare în viața politică, economică și socială de aici: „L-am rugat ca partidul său să sprijine demersul guvernamental pentru acordarea dublei cetățenii pentru români și să îndrepte regimul de taxare la care este supusă Biserica Ortodoxă.”

Nicolae Ciucă i-a urat lui Alberto Núñez Feijóo ca, în alegerile europarlamentare, partidul său să își păstreze primul loc obținut în scrutinul parlamentar de anul trecut.

„Mai multe detalii despre strategia popularilor europeni pentru alegerile din iunie vom discuta la congresul PPE, pe care PNL va avea onoarea să îl găzduiască pe 6-7 martie, la București”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Suntem mândri că Centrul Satelitar al Uniunii Europene din Spania este condus de un român, Sorin Ducaru

Published

on

© Nicolae Ciuca - Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, aflat în vizită în Spania, a vizitat Centrul Satelitar al Uniunii Europene al acestei țări, instituție care este condusă de un cetățean român.

„Centrul Satelitar al Uniunii Europene din Spania oferă în timp real informații provenite din mijloace spațiale și din propriile analize. Datele trimise de Centru sunt folosite de înalții oficiali europeni pentru decizii de politică externă ori de securitate, multe abordări în crize de natură civilă sau climatică bazându-se pe informațiile primite de la acest centru. Suntem mândri că o asemenea instituție este condusă de un român, Sorin Ducaru. În vizita pe care am făcut-o aici, l-am felicitat pentru modul exemplar în care ne-a reprezentat țara și am transmis profesioniștilor români cu care lucrează aici toată aprecierea pentru munca lor”, a transmis președintele PNL într-un mesaj pe pagina de Facebook.

 

Citiți și: Președintele Senatului: Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetățenie. Statul iberic mai are asemenea acorduri doar cu vecinii săi, Portugalia și Franța

De asemenea, marţi (20 februarie) sunt prevăzute întâlniri cu Alberto Nunez Feijoo – preşedintele Partidului Popular din Spania, cu Juan Francisco Martinez Nunez – secretar general pentru Politica de Apărare în cadrul Ministerului spaniol al Apărării, şi cu Preasfinţitul Părinte Timotei, episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei.

Din delegaţia condusă de Nicolae Ciucă fac parte senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, şi senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan4 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO6 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA8 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA9 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA20 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO9 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending