Premierul Nicolae Ciucă a pledat marți pentru întărirea acţiunilor de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră de o manieră coerentă şi echilibrată pe fondul creșterii tensiunilor dintre NATO și Rusia ca urmare a acumulărilor de forțe militare ruse la granița cu Ucraina.
Șeful Guvernului a adoptat această poziție în cadrul și în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că că discuţiile avute s-au axat “cu precădere pe situaţia privitoare la securitatea din jurul Ucrainei şi de la Marea Neagră”.
“Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei”, a spus Ciucă, într-o conferință de presă, în timp ce Jens Stoltenberg au subliniat că NATO va “face tot ce este necesar pentru apărarea tuturor aliaților”.
Astfel, premierul a discutat secretarul general al NATO cum ar putea să fie consolidată securitatea într-un mod mai eficient.
“Evoluţia actuală a securităţii confirmă încă o dată nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră de o manieră coerentă şi echilibrată“, a precizat premierul.
Ciucă a insistat că apărarea și descurajarea trebuie dublate și de o deschidere la dialog.
Poziția sa a venit după ce secretarul general al NATO a făcut un noul apel la dezescaladare și a anunțat că intenționează să convoace o reuniune a Consiliului NATO – Rusia, format care nu s-a mai întrunit din cauza refuzurilor Moscovei.
Secretarul general al NATO a invocat “un mediu de securitate din ce în ce mai complex”, în condițiile în care a discutat cu premierul român despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia. Astfel, Stoltenberg a ținut să reamintească că NATO va “face tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților”.
Aflat în prima sa vizită de lucru la Bruxelles în calitate de prim-ministru, Nicolae Ciucă a discutat despre activitățile militare ale Rusiei și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În cadrul dialogului cu președintele Consiliului European în ceea ce privește situația de securitate privind Ucraina și de la Marea Neagră, prim-ministrul Ciucă a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE, prin transmiterea unui mesaj ferm la adresa acțiunilor agresive și destabilizatoare ale Rusiei, în conformitate cu concluziile Consiliului European de săptămâna trecută.
În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul Nicolae Ciucă a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.
NATO şi Uniunea Europeană au afișat săptămâna trecută un front de unitate în fața agresivității Rusiei la frontiera cu Ucraina și au avertizat Moscova cu privire la “consecinţele grele” în cazul unei intervenţii militare în Ucraina, după ce au respins veto-ul Rusiei asupra posibilei aderări a Kievului la Alianţă.
“Orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe grele şi un cost ridicat ca răspuns, inclusiv măsuri restrictive coordonate cu partenerii.”, au afirmat Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Klaus Iohannis și ceilalți şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, în concluziile adoptate în unanimitate după câteva ore de discuţii cu uşile închise privind posibilele sancţiuni economice europene.
“Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe grave, iar preţul de plătit va fi mare”, a adăugat și NATO într-o declaraţie publicată simultan cu poziţia adoptată de liderii UE.