Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău, care are loc vineri în premieră în capitala Republicii Moldova. La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a punctat că “drumul nostru spre Europa trece prin România”.
Nicolae Ciucă a afirmat că autoritățile de la Chișinău au cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România.
“În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă, conform transcriptului furnizat de Guvern.
Citiți și Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de la Chișinău: România va susține hotărât agenda europeană a R. Moldova
Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a declarat, vineri, că drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România, subliniind că în şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean va fi discutată şi agenda europeană a Chişinăului, potrivit Agerpres.
“Prin documentele ce vor fi semnate astăzi, umplem cu conţinut foarte concret cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic pentru Integrare Europeană, pentru că drumul nostru spre Europa trece prin România. În afară de acorduri, avem astăzi o agendă foarte vastă. Bineînţeles că vom aborda şi subiecte legate de situaţia internaţională tensionată din regiune, precum şi alte subiecte. Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe ţări, resimţim efectele unor crize multiple: creşterea tarifelor pentru energie, efectele sociale şi economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al preţurilor pentru produsele de bază. Dincolo de crize însă, vom vorbi astăzi despre agendă europeană a Republicii Moldova, despre implementare – în continuare – a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, despre aprobarea unei noi agende de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru următorii şapte ani, despre noul program de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru următorii doi ani în valoare totală de 150 de milioane de euro”, a declarat Natalia Gavriliţa la începutul şedinţei comune a celor două guverne.
Ea menţionat că un alt subiect va fi legat de modalităţile de conectare a Republicii Moldova la Iniţiativa celor Trei Mări, o platformă menită să contribuie la creşterea interconectivităţii în regiune în domeniile energiei, transporturilor, digitalizării, pe baza principiilor dezvoltării economice, creşterii coeziunii la nivel european şi consolidării legăturilor transatlantice.
Vineri, premierul Nicolae Ciucă se află în vizită la Chişinău pentru şedinţa comună a celor două guverne, român şi moldovean, context în care se va întâlni cu membri ai Parlamentului, dar şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova.
Guvernele României şi Republicii Moldova au vineri prima şedinţă comună la Chişinău, urmând ca premierul Nicolae Ciucă să aibă convorbiri şi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a informat joi purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru.
“Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova vor ține prima ședință comună la Chișinău. În acest sens urmează ca premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoțit de o serie întreagă de miniștri din guvern să se deplaseze la Chișinău, unde vor avea convorbiri cu doamna președintă Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavrilița și cu domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, aceste întâlniri înscriindu-se în reperele colaborării dintre România și Republica Moldova, repere bazate pe Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat Cărbunaru, într-un briefing de presă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că vineri, la Chișinău, vor fi semnate documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație și infrastructură.