Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă: “Opinia României privind Republica Moldova este ascultată la Bruxelles”. Natalia Gavrilița: “Drumul nostru spre Europa trece prin România”

Published

on

© Guvernul României

Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău, care are loc vineri în premieră în capitala Republicii Moldova. La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a punctat că “drumul nostru spre Europa trece prin România”.

Nicolae Ciucă a afirmat că autoritățile de la Chișinău au cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România.

“În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă, conform transcriptului furnizat de Guvern.

Citiți și Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de la Chișinău: România va susține hotărât agenda europeană a R. Moldova

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a declarat, vineri, că drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România, subliniind că în şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean va fi discutată şi agenda europeană a Chişinăului, potrivit Agerpres.

“Prin documentele ce vor fi semnate astăzi, umplem cu conţinut foarte concret cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic pentru Integrare Europeană, pentru că drumul nostru spre Europa trece prin România. În afară de acorduri, avem astăzi o agendă foarte vastă. Bineînţeles că vom aborda şi subiecte legate de situaţia internaţională tensionată din regiune, precum şi alte subiecte. Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe ţări, resimţim efectele unor crize multiple: creşterea tarifelor pentru energie, efectele sociale şi economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al preţurilor pentru produsele de bază. Dincolo de crize însă, vom vorbi astăzi despre agendă europeană a Republicii Moldova, despre implementare – în continuare – a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, despre aprobarea unei noi agende de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru următorii şapte ani, despre noul program de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru următorii doi ani în valoare totală de 150 de milioane de euro”, a declarat Natalia Gavriliţa la începutul şedinţei comune a celor două guverne.

Ea menţionat că un alt subiect va fi legat de modalităţile de conectare a Republicii Moldova la Iniţiativa celor Trei Mări, o platformă menită să contribuie la creşterea interconectivităţii în regiune în domeniile energiei, transporturilor, digitalizării, pe baza principiilor dezvoltării economice, creşterii coeziunii la nivel european şi consolidării legăturilor transatlantice.

Vineri, premierul Nicolae Ciucă se află în vizită la Chişinău pentru şedinţa comună a celor două guverne, român şi moldovean, context în care se va întâlni cu membri ai Parlamentului, dar şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova.

Guvernele României şi Republicii Moldova au vineri prima şedinţă comună la Chişinău, urmând ca premierul Nicolae Ciucă să aibă convorbiri şi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a informat joi purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru.

“Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova vor ține prima ședință comună la Chișinău. În acest sens urmează ca premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoțit de o serie întreagă de miniștri din guvern să se deplaseze la Chișinău, unde vor avea convorbiri cu doamna președintă Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavrilița și cu domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, aceste întâlniri înscriindu-se în reperele colaborării dintre România și Republica Moldova, repere bazate pe Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat Cărbunaru, într-un briefing de presă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că vineri, la Chișinău, vor fi semnate documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație și infrastructură.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat un mesaj de mulţumire preşedintelui României, Klaus Iohannis, şefului guvernului, Nicolae Ciucă, precum şi postului public de televiziune TVR pentru ajutorul acordat autorităţilor de la Chişinău în cadrul organizării Summitului Comunităţii Politice Europene care s-a desfăşurat joi, 1 iunie, la Bulboaca, transmite portalul Deschide.md.

“Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a Summit-ului CPE Moldova. Eforturile comune ale oamenilor noştri au produs un rezultat remarcabil”, a scris şeful executivului moldovean.

Un mesaj de mulțumire către România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția și Consiliul European pentru susținerea organizării acestui summit a fost transmis și de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron, la finalul summitului CPE: Aderarea R. Moldova la UE, “un fapt care urmează să fie îndeplinit”

Published

on

© EPC Moldova/ Flickr

Corespondență din Bulboaca

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar realizabilă, ci este “un fapt care urmează să fie îndeplinit”, a apreciat joi președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la finalul summitului Comunității Politice Europene organizat la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri sud de capitala țării, Chișinău.

Liderul de la Elysee, căruia președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru sprijinul în organizarea summitului CPE, s-a arătat încrezător că Republica Moldova va accelera pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană.

“Sunt mândru că pe perioada preşedinţiei franceze a Consiliului UE, Moldova şi Ucraina au devenit ţări candidate. Când am făcut acest gest pentru Ucraina, am ştiut că nu putem lăsa Moldova la o parte. Am încredere mare în capacitatea Republicii Moldova de a avansa cu rapiditate şi a obţine notorietate”, a adăugat Macron, citat de Moldpres.

De altfel, Maia Sandu i-a întâmpinat la Bulboaca pe liderii europeni cu “îndemnul inițierii negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil”.

Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine, a subliniat ea, într-un discurs susținut în deschiderea summitului Comunității Politice Europene, precizând că “pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în CPE, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică“.

Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

Published

on

© EPC Moldova/ Flickr

Corespondență din Bulboaca

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și-a exprimat joi recunoștința pentru sprijinul din partea României, Franței, Suediei, Regatului Unit, Elveției și Consiliului European în organizarea primului summit al Comunității Politice Europene care a avut loc în afara spațiului UE și celui mai important eveniment internațional găzduit vreodată de R. Moldova.

La finalul unui summit care a făcut Republica Moldova mai vizibilă pe harta Europei, Sandu i-a predat ștafeta premierului spaniol Pedro Sanchez, care a anunțat că următorul summit al CPE va avea loc la Granada, în toamnă, sub egida președinției spaniole a Consiliului UE.

“Suntem incredibil de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Întreaga Comunitate s-a reunit pentru a sprijini efortul: România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția și, bineînțeles, Consiliul European, precum și ceilalți parteneri de dezvoltare ai Moldovei. Astăzi, aici, la numai 20 de kilometri de Ucraina, am reunit continentul pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și puternică de a readuce pacea în Europa. Astăzi, ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este amenințată. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de după cel de-al Doilea Război Mondial – și împotriva încălcărilor dreptului internațional”, a spus Maia Sandu, într-o conferință de presă.

 

Ea a salutat din nou curajul și rezistența Ucrainei, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a participat în persoană la summit.

Președinta R. Moldova a subliniat că acțiunile comune ale țărilor din Comunitatea Politică Europeană “vor lega mai strâns familia noastră europeană”, “vor face Europa mai puternică”, și “ne vor face pe noi să fim mai în siguranță”.

“Summitul de astăzi a arătat cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană. Am arătat că suntem o familie. O familie puternică și unită de națiuni europene care acționează împreună pentru a face continentul mai puternic. Mai unit. Mai pașnic. Vă rog să fiți siguri că puteți conta întotdeauna pe Moldova ca membru activ al familiei noastre europene – o familie care lucrează împreună pentru a face continentul nostru mai sigur, mai stabil și mai integrat”, a conchis ea.

Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

© EPC Moldova/ Flickr

Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA2 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU21 hours ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO21 hours ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

ROMÂNIA2 days ago

Jean-Claude Juncker: Klaus Iohannis este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor

ROMÂNIA2 days ago

Bogdan Aurescu, la ceremonia de învestire a lui Erdogan: România și Turcia au obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi creşterii economice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL3 days ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending