Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă: România depune, joi, la Paris, Memorandumul inițial privind aderarea la OCDE

Published

on

© Guvernul României

România va depune joi, 15 decembrie, la Paris, Memorandumul inițial privind aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

„Mulţumesc tuturor ministerelor şi instituţiilor implicate, pentru modul în care au înţeles să îşi îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea şi realizarea memorandumului iniţial pe care mâine, 15 decembrie, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

 

Șeful Guvernului a precizat că aderarea la OCDE este „un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial. „Mâine vom depune memorandumul iniţial, document foarte important, de care depinde coerenţa parcursului până la momentul derulării acelor etape de clarificare şi verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale .Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Oficialii guvernamentali din Lituania și-au reiterat sprijinul pentru aderarea României la OCDE în cadrul consultărilor politico-diplomatice cu secretarul de stat Luca Niculescu

Published

on

© MAE

Oficialii guvernamentali din Lituania și-au reiterat sprijinul pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul consultărilor politico-diplomatice cu secretarul de stat Luca Niculescu, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis caleaeuropeana.ro.

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a avut, la Vilnius, consultări politico-diplomatice cu partea lituaniană, în perioada 2-3 martie 2023. În cadrul vizitei, oficialul român a avut o serie de întrevederi cu vice-ministrul de externe al Lituaniei, Jovita Neliupšienė, cu vice-ministrul justiției, Elanas Jablonskas, cu vice-ministrul economiei și inovării, Ieva Valeskaite, precum și cu reprezentanți ai Confederației Industriașilor din Lituania.

Discuțiile au ocazionat un schimb de opinii și de bune practici cu partea lituaniană legate de procesul de aderare la OCDE, având în vedere că Lituania a aderat recent la Organizație.

Oficialul român a multumit părții lituaniene pentru sprijinul acordat candidaturii României la OCDE și a arătat că acesta reprezintă un obiectiv major de politică externă pentru țara noastră, cel mai important după aderarea la NATO și la UE. De asemenea, în cadrul convorbirilor, secretarul de stat Luca Niculescu a prezentat stadiul procesului de aderare a României, precum și arhitectura instituțională dedicată gestionării acestuia. A precizat că, după depunerea Memorandum-ului Inițial (în decembrie 2022), a fost demarată etapa tehnică a procesului de aderare, în care autoritățile române pregătesc răspunsurile la chestionarele tematice pentru colectarea informațiilor suplimentare, precum și vizitele de evaluare ale Comitetelor OCDE.

Totodată, Luca Niculescu a subliniat determinarea țării noastre de a folosi procesul de aderare la OCDE drept o oportunitate pentru a consolida procesul de modernizare continuă a societății românești, având drept obiectiv îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, acest demers reprezentând și o investiție în reziliența țării pe termen lung.

În acest context, partea lituaniană a reiterat sprijinul pentru aderarea României la OCDE și a detaliat principalele aspecte de interes din experiența proprie, subliniind atât beneficiile înregistrate la nivelul întregii societăți lituaniene, cât și provocările întâmpinate în cadrul acestui proces de mare complexitate.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu: Aderarea la OCDE va aduce României nu doar prosperitate şi o administraţie mai performantă, ci va asigura o vizibilitate mai mare la nivel internaţional

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică va aduce României nu doar prosperitate și o administrație mai performantă, ci și respectabilitate, va asigura țării noastre o vizibilitate mai mare la nivel internațional, a subliniat secretarul de stat din cadrul MAE, Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la această organizație, informează Agerpres.  

”După mulţi ani de efort, am început procesul de aderare şi graţie unui efort important al administraţiei române s-a încheiat această primă etapă prin depunerea Memorandumului iniţial de către domnul prim-ministru la sfârşitul anului trecut. Evident, urmează celelalte etape care sunt foarte importante, adică chestionarele care vor veni şi apoi misiunile de evaluare. După ce toate acestea vor fi încheiate atunci vom primi invitaţia de a adera la OCDE. Important este ca drumul să fie parcurs bine, şi, după cum spunea cineva, călătoria este la fel de importantă ca destinaţia. Adică, să profităm de acest drum pentru a face modificările, schimbările, reformele de care este nevoie pentru ca România să fie cât mai modernă, mai avansată”, a declarat Luca Niculescu.

Acesta a recunoscut că a fost nevoie de un efort al întregii societăţi româneşti pentru a ajunge la începerea procesului de aderare la OCDE, subliniind şi rolul jucat de mediul de afaceri, sindicate şi societatea civilă, alături de clasa politică, în acest context.

Citiți și:
Nicolae Ciucă mizează pe participarea constructivă a mediului de afaceri în procesul de îndeplinire a standardelor OCDE: Statutul de membru consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a României
Secretarul general al OCDE: Procesul de aderare se va baza pe ”performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani”, beneficiile fiind bidirecționale

La un an de la primirea invitației adresate României de începere a negocierilor pentru aderarea la OCDE, Guvernul României a organizat un eveniment dedicat promovării beneficiilor statutului de membru al acestei organizații pentru mediul de afaceri.

Evenimentul și-a propus să evidențieze rolul investitorilor de-a lungul procesului de aderare la OCDE, sectorul privat reprezentând un vector important în dezvoltarea României. De asemenea, evenimentul s-a concentrat asupra impactului pe care aderarea și statutul de membru OCDE le va avea asupra sectorului privat.

Amintim că la mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizațieacest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă mizează pe participarea constructivă a mediului de afaceri în procesul de îndeplinire a standardelor OCDE: Statutul de membru consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a României

Published

on

© Guvernul României

Guvernul mizează pe participarea constructivă a mediului de afaceri în procesul de îndeplinire a standardelor Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), acesta reprezentând un vector important în modernizarea instituțională și economică a României, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi, la evenimentul „Aderarea la OCDE – oportunități pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în parteneriat cu organizația internațională.

În deschiderea evenimentului dedicat aderării la OCDE, premierul a subliniat că „actualul context internațional este unul extrem de complex, fie că ne gândim la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la crizele generate de acesta în plan economic, energetic și alimentar sau la efectele pandemiei Covid-19, pe care încă le resimțim”. Totodată, șeful Guvernului a arătat că anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacitățile de reacție și reziliență, însă a fost continuată consolidarea profilului european și internațional al României. În acest sens, Ciucă a asigurat că „România este determinată să continue procesul de modernizare”. „Vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a vă asigura că avem înaintea noastră un an cu planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă”, a adăugat acesta.

În același timp, premierul a arătat că România a așteptat 18 ani pentru a începe procesul de aderare anul trecut. 

„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a mai explicat șeful Executivului, arătând că aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

Citiți și Secretarul general al OCDE: Procesul de aderare se va baza pe „performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani”, beneficiile fiind bidirecționale

Potrivit premierului, „deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care vrem să îl valorificăm”.

„Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris. Am început deja etapa tehnică, privind chestionarele pentru informații suplimentare și vizitele de evaluare”, a mai spus Nicolae Ciucă, arătând că procesul de aderare „nu înseamnă negocierea unor standarde, ci înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației”, fiind vorba despre „26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice”. „Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație”, a precizat premierul.

De asemenea, acesta a reiterat încă un aspect foarte important în acest proces, și anume că asumarea și îndeplinirea standardelor OCDE se aliniază foarte bine cu reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Nu este vorba despre altceva, decât despre complementaritatea celor două linii de efort, astfel încât aș putea spune că procesul de aderare la OCE este oarecum facilitat de obiectivele pe care noi le avem asumate în PNRR, cel puțin în segmentul de reforme”.

Șeful Guvernului a punctat, astfel, că procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți, iar în multe domenii importante „va fi foarte necesară și foarte benefică participarea constructivă a mediului de afaceri”.

Nicolae Ciucă a subliniat că „mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României”, iar pentru aceasta Guvernul își dorește „un parteneriat onest, solid și deschis”.

„Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli și norme bine definite,  așa cum am subliniat anterior, care asigură un grad înalt de transparență și predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic și prosper. La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în  economie și societate. OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri”, a explicat premierul.

El a adăugat că statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. „Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să  formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri”.

În ceea ce privește situația economică din România, în anul 2022, Nicolae Ciucă a menționat că Produsul Intern Brut  a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani. „Dorim să continuăm în mod susținut această dinamică, la care dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid și consistent pentru atingerea acestui obiectiv”.

Revenind la beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România, premierul a arătat că acestea se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiștilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri. 

„Suntem conștienți de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaștere și inovare. Modelul actual economic, care a ajutat țara noastră să-și îndeplinească obiectivele de dezvoltare până în prezent, va fi transformat într-unul nou, axat pe activități cu valoare adăugată mare, prin adoptarea de tehnologii și procese de producție inovative”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Astfel, în ceea ce privește transformarea digitală, „Guvernul mizează pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât și ulterior,  din postura de membru cu drepturi depline”, a declarat pmierul. „Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor”, a adăugat acesta. 

În încheiere, Nicolae Ciucă a subliniat din nou că aderarea la organizație va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. „Fiecare transformare din acest parcurs vă aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini, și în final va aduce beneficii cetățenilor români”. 

 

Continue Reading

Facebook

G726 mins ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO2 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.5 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO4 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending