POLITICĂ
Nicolae Ciucă salută victoria categorică a lui Bogdan Aurescu pentru poziția de judecător al CIJ: Un triumf obținut cu susținerea statelor din Europa, Asia și Africa
Published
4 weeks agoon

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a transmis, joi seară, felicitări fostului ministru de externe Bogdan Aurescu pentrun alegerea în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie.
”Felicitări lui Bogdan Aurescu şi diplomaţiei române pentru victoria categorică în alegerile pentru postul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU! Acest triumf a fost obţinut cu susţinerea statelor din Europa, Asia şi Africa, fiind prima dată când un român ocupă o astfel de funcţie în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU”, a scris, joi seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă,
Preşedintele PNL i-a urat succes fostului ministru de externe: ”Îi urez un mandat plin de realizări şi să contribuie la renumele României în cadrul celei mai prestigioase instanţe internaţionale. Succes, Bogdan”.
Aurescu a fost ales cu 117 voturi din partea Adunării Generale și 9 voturi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
“Mulțumesc statelor membre ONU pentru încrederea acordată mie și școlii românești de drept internațional. Este, de asemenea, un semn de mare apreciere pentru poziția de principiu a României de a plasa întotdeauna respectul strict pentru dreptul internațional în centrul politicii sale externe, pe care am avut onoarea să o coordonez”, a scris Aurescu, X (ex-Twitter).
Potrivit lui Aurescu, o altă premieră este aceea că, pentru prima dată în istoria CIJ, un judecător din Rusia nu este ales.
El a mulțumit pentru susținere colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, Misiunii Permanente a României la ONU, condusă de ambasadorul Cornel Feruță, și președintelui Klaus Iohannis. De altfel, președintele Iohannis a subliniat că alegerea lui Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție reprezintă “o premieră și o victorie pentru România”, iar Ministerul de Externe a precizat că acesta este “succes major la diplomației române”.
Bogdan Aurescu, fost ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă a candidat pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, fiind co-nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria – și a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.
În vreme ce Bogdan Aurescu a fost nominalizat de zece state, Kirill Gevorgian a fost nominalizat doar de Rusia, China și Belarus.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja
România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE
Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori
Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre
Adrian Veștea a discutat cu o delegație din cadrul OCDE despre politica de dezvoltare regională și planificare strategică: Prin programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții oamenilor
Consiliul JAI: Ministrul Alina Gorghiu prezintă viziunea României pentru actualizarea Directivei europene privind protecția și drepturile victimelor și detaliază măsurile implementate deja de țara noastră
POLITICĂ
Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori
Published
3 hours agoon
December 5, 2023By
Teodora Ion
Avem misiunea să apărăm aceste valorile liberale în fața asaltului unor lideri populiști care recurg la agresivitate, vin cu mesaje anti-occidentale, propun o economie autarhică, disprețuiesc regulile democratice și încearcă să conteste apartenența României la UE, a evidențiat eurodeputatul Dan Motreanu în cadrul evenimentului de lansare a Institutului de Studii Populare.
Acesta a amintit că a fost în trecut în organizarea acestui institut.
În viziunea sa, ”PNL are nevoie de astfel de dezbateri și acest lucru s-a văzut de la prima întâlnire organizată de noul director al ISP, Tănase Stamule”.
”Dialogul dintre un fost președinte și un actual președinte al PNL, Valeriu Stoica și Nicolae Ciucă, a fost un prilej de a pune pe tapet o serie de lucruri care ar putea fi îmbunătățite în activitatea actuală a PNL. Participarea unor invitați de anvergură precum Sever Voinescu, Theodor Baconschi și Adrian Papahagi a fost, de asemenea, de natură să dea consistență demersului”, a descris Motreanu.
El a ținut să puncteze că ”întreaga istorie a PNL a fost marcată de câteva idei esențiale: patriotismul luminat, modernizarea României, alianța țării noastre cu statele democratice, apartenența la Europa”.
”Am considerat întodeauna că lansarea unor programe politice trebuie să se bazeze pe o solidă argumentație intelectuală. PNL are o istorie de care suntem mândri, dar moștenirea istorică trebuie adaptată prezentului. Credem în deviza <<Prin noi înșine>>, la fel ca înaintașii noștri, dar suntem conștienți că aplicarea acesteia trebuie adaptată vremurilor”, a conchis Dan Motreanu.
POLITICĂ
PNL a relansat Institutul pentru Studii Populare, cu Nicolae Ciucă invocând “pilda fiului rătăcitor” și stabilitatea politică deasupra orgoliilor: Cei care rătăcesc prin lume vor vedea că adevăratul liberalism este la PNL
Published
19 hours agoon
December 5, 2023
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a invocat luni “pilda fiului rătăcitor”, declarându-se convins că aceia care “rătăcesc prin lume” vor vedea în cele din urmă că “adevăratul liberalism” este la PNL.
Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei de relansare a Institutului de Studii Populare, după ce fostul premier a fost întrebat ce părere are despre faptul că există şi alte forţe politice care îşi revendică statutul de “adevăraţi liberali”.
“Mi-a venit în minte o pildă din Biblie, pilda fiului risipitor, care după ce a bântuit prin lume, la un moment dat s-a întors tot acasă. Cam tot aşa este şi cu cei care astăzi bântuie prin anumite abordări şi poziţionări, dar în final vor realiza că adevăratul liberalism este la PNL. Şi ştiţi de ce? Pentru că faţă de ei, mai are ceva în plus, care nu se regăseşte la niciun alt partid. Are sintagma ‘naţional’. Naţional, eu am înţeles, patriotism (…) Sunt convins că la un moment dat – de aceea am zis că uşile sunt deschise – cei care rătăcesc prin lume, odată şi odată, tot vor vedea unde este cu adevărat liberalismul. (…) E o chestiune simplă. Pentru cei rătăciţi… Au nevoie de două chestiuni: o busolă – se găseşte – şi un azimut. Îi şi învăţăm cum se calculează”, a spus Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.
Ciucă a mai declarat că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care, ori de câte ori au apărut disensiuni în interiorul coaliţiei, a fost invocată importanţa stabilităţii politice.
Întrebat cum va aborda campaniile electorale de anul viitor, Nicolae Ciucă a precizat că PNL doreşte să separe actul de guvernare de cel politic.
“Noi am fost parte din Guvern. Şi suntem parte în Guvern şi vom fi, pentru că nu putem să ne permitem să provocăm o criză politică, în condiţiile în care sintagma pe care noi am folosit-o de fiecare dată, atunci când au apărut disensiuni în interiorul coaliţiei, a fost: stabilitatea politică e mai importantă decât orgoliul fiecăruia dintre noi”, a explicat el.
POLITICĂ
Ministrul muncii a discutat cu omologul austriac despre aderarea României la Schengen și o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu în Austria
Published
1 week agoon
November 27, 2023
Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu Johannes Rauch, ministrul federal austriac al afacerilor sociale, sănătății, îngrijirii și protecției Consumatorului, pe agenda discuțiilor figurând aderarea României la spațiul Schengen și reforma asistenței sociale din Austria cu implicații asupra drepturilor românilor care lucrează în această țară.
Discuțiile bilaterale au avut loc în marja reuniunii Consiliului Uniunii Europene la nivelul formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, unde se reunesc miniștrii de resort ai statelor UE.
“Plecând de la faptul că numeroși români lucrează în Austria, dar și în contextul relațiilor economice dintre cele două țări, am discutat despre o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu (24-Stunden-Betreuung), dar și despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mă bucură faptul că domnul Johannes Rauch se declară un susținător al aderării României la Schengen și că reforma asistenței sociale din Austria implică și drepturi mai bune pentru lucrătoarele românce din domeniul îngrijirii la domiciliu din Austria”, a scris Simona Bucura-Oprescu, pe Facebook.
Concrete & Design Solutions

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 day ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot