Connect with us

POLITICĂ

Nicolae Ciucă și ambasadoarea SUA au discutat despre provocările de securitate din regiune și sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut, joi, o întrevedere cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, în cadrul căreia cei doi oficiali au analizat provocările de securitate din regiune, cu referire inclusiv atacurile ruseşti din apropierea graniţei cu România.

“Am avut astăzi un dialog foarte bun cu Excelenţa sa, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec. Ne-am concentrat atenţia asupra mai multor teme de interes comun, analizând provocările de securitate din regiune, inclusiv recentele atacuri ruseşti din sudul Ucrainei, în apropierea graniţei cu România, atacuri pe care le-am condamnat ferm. Totodată, am discutat despre modalităţile în care putem sprijini, în continuare, Ucraina şi Republica Moldova”, a scris Ciucă pe Facebook.

Potrivit acestuia, la întrevedere a fost abordat şi subiectul investiţiilor americane în România, cu accent pe oportunităţile economice pentru companiile americane şi potenţialul în creştere al ţării noastre ca destinaţie pentru investiţiile străine.

“Am acordat o atenţie sporită sectorului digitalizării, mai ales în zona instituţiilor de stat, cu accent pe domeniul fiscal”, a precizat preşedintele Senatului.

De asemenea, Nicolae Ciucă a discutat cu ambasadoarea SUA despre priorităţile Senatului în următoarea sesiune şi despre “dorinţa comună” ca, după alegerile parlamentare din 2024, să existe o reprezentare mult mai bună a femeilor în Parlamentul României. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Partidul Socialiștilor Europeni susține pachetul fiscal-bugetar al “guvernului condus de PSD”, care “stabilizează bugetul, protejează cetățenii și previne pierderea banilor europeni”

Published

on

© Guvernul României

Partidul Socialiștilor Europeni a transmis miercuri, într-un mesaj pe platforma de socializare X, că susține decizia Guvernului României condus de Partidul Social-Democrat de a adopta un pachet fiscal-bugetar care va stabiliza bugetul României, va proteja cetățenii și va preveni pierderea de bani europeni.

“Întotdeauna am susținut un sistem fiscal echitabil. Susținem pe deplin decizia Guvernului României și a PSD de a stabiliza bugetul, de a proteja cetățenii și de a preveni pierderea banilor europeni”, se arată în mesajul distribuit de Socialiștii Europeni.

De asemenea, PES îl felicită pe premierul Marcel Ciolacu pentru menținerea cotei de TVA la 19% și a unui TVA redus pentru alimente, medicamente, energie și cărți.

Un mesaj similar de susținere a venit marți și din partea lui Iratxe Garcia, liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.

“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Potrivit documentului adoptat de Guvern și pentru care cabinetul Ciolacu și-a asumat răspunderea, măsurile prevăd creșteri de taxe pentru IMM-uri, marile companii, bănci și companii din diferite sectoare.

Astfel, IMM-urile vor de la 1 ianuarie 2024 impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

De asemenea, companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Băncile vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Totodată, companiile din sectorul de petrol și gaze vor plăti o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri.

În ceea ce privește taxa pe valoare adăugată, aceasta rămâne 5% doar la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive, livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

Published

on

© Guvernul României

Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.

“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, relatează Agerpres.

 

Premierul a punctat că amânarea luării măsurilor prin care Guvernul îşi asumă răspunderea până după alegerile electorale de anul viitor nu a reprezentat o opţiune pentru el.

“Nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic! (…) Nu pot să vin în faţa dumneavoastră şi să vă mint aşa cum aţi fost minţiţi înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ şi apoi v-au fost tăiate salariile şi pensiile! Sunt un om responsabil şi cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele nu sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că şmecheria va putea continua la nesfârşit ţipă acum cât pot de tare! Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria!”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că “toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă”.

“Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat, iar pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi, toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor”, a mai spus premierul. 

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, discuții consultative cu reprezentanții mai multor ONG-uri: Vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, a avut discuții consultative, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern și publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit legislației privind transparența decizională.

Principala temă de dialog a fost constituită de continuarea, în condiții optime, a parteneriatului dintre stat și societatea civilă în misiunea socială pe care o au, cu accent pe soluții în ceea ce privește sponsorizarea corectă și transparentă a asociațiilor și fundațiilor din partea entităților comerciale.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea reformelor în ceea ce privește buna administrare a banilor publici, necesare atât implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și menținerii unui calendar predictibil în ceea ce privește aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). A ținut, de asemenea, să precizeze că aceste reforme vor ține cont de interesul public servit de organizațiile nonguvernamentale în toate domeniile și că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment.

Prim-ministrul a reconfirmat deschiderea Guvernului spre dialog și a invitat organizațiile nonguvernamentale prezente la discuții să identifice soluții, în colaborare cu reprezentanți ai Executivului, astfel încât fondurile asociațiilor și fundațiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societății și să fie prevenite abuzurile.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat. De asemenea, au mulțumit șefului Guvernului pentru disponibilitatea la dialog și au confirmat că vor ține legătura cu reprezentanții Executivului până la găsirea celor mai bune soluții la provocările din zona fondurilor din sponsorizări pentru organizațiile nonguvernamentale.

Reuniunea de astăzi a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoiciu și a avut loc la solicitarea societății civile, reprezentată de Asociația Parcul Delta Văcărești, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Valori în Educație, Dăruiește Viață, Federația Organizațiilor pentru Protecția Copilului, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Principesa Margareta, Hospice Casa Speranței, Platforma Socială din România și Salvați Copiii.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat la discuții viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA2 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO3 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO8 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.8 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA9 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA10 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Prioritatea grupului PPE este apărarea drepturilor fermierilor din România și din Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA11 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending