POLITICĂ
Nicolae Ciucă susține decizia CSAT privind dezvoltarea producției militare: Am inclus în planul “România produce” stimulente pentru industria de apărare
Published
2 months agoon
Președintele PNL și candidatul liberalilor la președinția țării, Nicolae Ciucă, a subliniat vineri că planul “România produce” care stă la baza programului de reindustrializare a României conține stimulente economice pentru industria de apărare, măsuri create la solicitarea sa.
Președintele Senatului a salutat, într-o postare pe Facebook, decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării conform căreia România și-a setat ca obiectiv dezvoltarea capacităților industriale producătoare de tehnică militară modernă.
Fost șef al Statului Major al Apărării și ex-ministru al apărării naționale, Ciucă a precizat că aplicarea deciziei presupune alocarea unui procent mai mare din PIB pentru cheltuielile de apărare.
“Această industrie se poate revigora doar prin investiții, inovație și coordonarea cu aliații”, a spus el.
Liderul liberal a punctat că sâmbătă se va deplasa la fabrica de armament de la Cugir, pe care a descris-o drept “fanion al industriei de apărare”.
“Voi avea o discuție aplicată despre revigorarea acestui sector și cu reprezentanți ai companiilor locale din domeniu. În planul „România produce”, prezentat de ministrul de Finanțe Marcel Boloș, la solicitarea mea, sunt incluse stimulente economice pentru ca industria de apărare să devină un factor de dezvoltare în următorii ani”, a precizat fostul premier.
Candidatul PNL pentru Palatul Cotroceni a asigurat că “siguranța națională este pilonul principal al viziunii mele pentru România următorilor ani”. “Cariera de militar m-a învățat că înzestrarea armatei și o puternică industrie de apărare sunt întotdeauna vitale pentru securitatea statală”, a conchis Nicolae Ciucă.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
POLITICĂ
Maia Sandu, către Nicolae Ciucă, primul lider primit la Chișinău după câștigarea alegerilor prezidențiale: Importanța sprijinului României va crește după înscrierea integrării în UE în Constituție
Published
2 days agoon
November 11, 2024Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a primit luni la Chișinău pe președintele Senatului și candidatul PNL la funcția de președinte, Nicolae Ciucă, căruia i-a mulțumit pentru “contribuția substanțială a Bucureștiului” în raport cu Republica Moldova.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Partidului Acțiune și Solidaritate și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu președinta Maia Sandu, aceasta fiind prima vizită în Republica Moldova a unui lider român și străin după câștigarea alegerilor prezidențiale de către președinta pro-europeană în funcție și după aprobarea referendumului pentru integrare europeană.
“M-am bucurat să-i revăd la Chișinău pe Nicolae Ciucă, președintele Senatului României, și pe eurodeputatul Siegfried Mureşan, și să vorbim despre proiectele pe care le realizăm cu sprijinul generos de dincolo de Prut, a cărui importanță va crește și mai mult în anii următori, odată cu introducerea obiectivului de integrare europeană în Constituție. I-am mulțumit domnului președinte Ciucă pentru contribuția substanțială a Bucureștiului în ceea ce privește demersurile noastre comune în domenii-cheie precum educația, energia, infrastructura – datorită cărora îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, ne consolidăm independența energetică și putem avansa mai repede pe drumul nostru european. Cu sprijinul României, cel mai important partener economic al nostru, dezvoltăm economia și extindem comerțul, creând noi oportunități pentru cetățeni și îmbunătățindu-le calitatea vieții”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
La rândul său, președintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că a discutat cu Maia Sandu despre angajamentul comun pentru un viitor european și democratic al ambelor țări.
“Colaborarea între România și Moldova trebuie să fie pe un drum proeuropean și pro-atlantist. Partidul Național Liberal este cel mai pro-european și pro-atlantist partid din România și ne asumăm datoria de a sprijini parcursul democratic al Moldovei. Vrem ca România să fie mijlocul stabilității la Marea Neagră și un partener de încredere pentru Europa și NATO. (…) Alături de partenerii noștri europeni și transatlantici, continuăm să susținem un viitor sigur, prosper și democratic pentru România și Moldova, un viitor stabil pentru întreaga regiune estică a Europei”, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
În urma întâlnirii cu președintele Senatului României, Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu, a precizat că autoritățile de la Chișinău vor informa moldovenii cu cetățenie română cu scopul de a mobiliza prezența acestora la vot. “Republica Moldova are nevoie de o Românie democratică, stabilă, pe care să putem conta în continuare în toate proiectele noastre mari și să avansăm cât mai repede în procesul de integrare europeană”, a s subliniat Grosu.
Pe parcursul campaniei electorale din Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale câștigate de Maia Sandu și pentru referendumul pro-european, Nicolae Ciucă a transmis mesaje succesive de susținere pentru Sandu și pentru un vot pozitiv la referendumul de integrare europeană. De asemenea, Ciucă a efectuat o vizită la Chișinău la începutul lunii octombrie, în aceeași zi în care Parlamentul European a aprobat o rezoluție de susținere a Republicii Moldova și cu o zi înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe un plan de 1,8 miliarde de euro pentru reforme și creștere în R. Moldova.
POLITICĂ
Nicolae Ciucă, primul lider român primit de Maia Sandu după câștigarea prezidențialelor: Propaganda rusă a pierdut la Chișinău, va pierde și la București (P)
Published
2 days agoon
November 11, 2024By
REDACTIAPreședintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a fost primul lider român primit de Maia Sandu la Chișinău după realegerea ei ca președinte al Republicii Moldova.
“Astăzi, într-un dialog sincer cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, am subliniat angajamentul comun pentru un viitor european și democratic al ambelor țări”, a scris Nicolae Ciucă luni după-amiază, pe Facebook, după întâlnirea cu președintele reales al Republicii Moldova. El a adăugat că PNL – „cel mai pro-european și pro-atlantist partid din România” – își asumă datoria de a sprijini în continuare parcursul democratic al Moldovei.
Discuția de luni dintre Nicolae Ciucă și Maia Sandu s-a concentrat pe colaborarea dintre Chișinău și București pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind abordată însă și tema propagandei ruse în Europa. Liderul liberal a arătat că inclusiv în România există actori politici care caută să devieze direcția occidentală pe care se află țara. „Din păcate, există partide care încearcă să devieze România de la această direcție, așa cum au încercat să o facă și în Republica Moldova. Aceste partide, precum AUR și SOS, reprezintă, în opinia noastră, interesele Moscovei. Este esențial să acționăm ferm pentru ca aceste forțe să nu influențeze viitorul democratic al României”, a arătat președintele PNL Nicolae Ciucă.
Analiștii politici de dincoace și dincolo de Prut estimează că, așa cum propaganda rusă n-a avut succes la Chișinău, nu va avea succes nici la București.
În cadrul vizitei de la Chișinău, Nicolae Ciucă s-a întâlnit și cu omologul său Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, dar și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, cel care asigură guvernarea țării. Dialogul cu Igor Grosu s-a referit la sprijinul Uniunii Europene și al României pentru Republica Moldova, Nicolae Ciucă vorbind despre faptul că trebuie stabilite câteva „obiective mari, strategice, relevante”, care să susțină dezvoltarea țării pe baza fondurilor europene care urmează să vină la Chișinău.
Publicitate electorală – Comandat de Partidul Național Liberal, CMF: 31240003
POLITICĂ
Nicolae Ciucă: Onorez faptele de vitejie ale camarazilor mei. Prin curajul şi comportamentul lor ireproşabil în misiuni, au făcut ca Armata României să fie respectată şi apreciată peste tot în lume
Published
2 days agoon
November 11, 2024Liiderul PNL Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului şi fost ministru al apărării, a afirmat luni, în mesajul transmis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, că onorează faptele de vitejie ale camarazilor săi care, prin curajul şi comportamentul lor ireproşabil în misiuni, au făcut ca Armata României să fie respectată şi apreciată peste tot în lume.
El a amintit, în acest context, că şi-a petrecut ani buni din viaţă în teatrele de operaţii: Irak, Afganistan, Angola şi ştie ce înseamnă să fii departe de casă şi de cei dragi şi ştiu cât de greu este.
”Azi onorez faptele de vitejie ale camarazilor mei, veterani ai Teatrelor de Operaţii, cei care, prin curajul şi comportamentul lor ireproşabil în misiuni, au făcut ca Armata României să fie respectată şi apreciată peste tot în lume. Mi-am petrecut ani buni din viaţă în teatrele de operaţii: Irak, Afganistan, Angola. Ştiu ce înseamnă să fii departe de casă şi de cei dragi şi ştiu cât de greu este. De aceea, ziua de 11 noiembrie are o însemnătate aparte nu doar pentru mine, ci pentru întreaga Armată a României. Reprezintă Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, o aniversare instituită prin lege acum zece ani”, afirmă Ciucă într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Fostul șef al Statului Major al Apărării a evidențiat că data de 11 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, fiind ărbătorită în toată Europa, deoarece la acea dată, în anul 1918, a intrat în vigoare armistiţiul dintre Puterile Antantei şi Germania, care a încheiat Primul Război Mondial.
Tot la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în Teatrul de Operaţii din Afganistan.
”Să cinstim sacrificiul militarilor răniţi şi să ne înclinăm cu respect faţă de cei care au plătit cu viaţa. La mulţi ani tuturor Veteranilor din Teatrele de Operaţii! Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au căzut în Teatrele de Operaţii!”, a scris Ciucă, în finalul mesajului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Vicepreședinta executivă desemnată pentru suveranitate tehnologică și securitate susține ideea construirii unei adevărate uniuni a apărării și subliniază importanța investițiilor comune
Vicepreședintele CE desemnat pentru o tranziție curată și echitabilă propune un plan european de adaptare la schimbările climatice
Vicepreședintele executiv desemnat pentru prosperitate se angajează să consolideze piața unică a UE și să înființeze un fond european pentru competitivitate
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA7 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne