Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcția de ministru de externe al R. Moldova. În mandatul său, R. Moldova a devenit stat candidat la UE și a obținut deschiderea negocierilor de aderare

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și-a anunțat miercuri demisia din funcție, subliniind că are nevoie de “o pauză”, dar că va continua să sprijine obiectivele strategice de integrare europeană a țării.

“Cu un amalgam de sentimente doresc să vă anunț că am decis să-mi depun mandatul de viceministru și de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite la numirea în funcție și, la această etapă, am nevoie de o pauză”, a declarat Nicu Popescu, într-o conferință de presă susținută la sediul MAEIE.

 

Cu o zi în urmă, Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru la București, unde a fost primit de ministrul de externe Luminița Odobescu și s-a întâlnit și cu consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi România sunt mai apropiate, mai pline de substanţă, active şi cu proiecte comune mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani, a declarat el, la București. Șeful diplomației de la Chișinău a anunțat și faptul că R. Moldova și UE vor anunța în viitor noi inițiative de aprofundare a relațiilor în domeniul securității.

Și în conferința de presă susținută miercuri, Nicu Popescu s-a referit la relațiile Republicii Moldova cu România.

În mass-media de la Chișinău s-a vehiculat că noul ministru de externe ar urma să fie vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, care este şi membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană.

Sub mandatul lui Nicu Popescu la șefia diplomației moldovene, la 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statul de țară candidat la aderare la UE, iar la 14 decembrie 2023 Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova. Popescu a fost ministru de externe în guvernele Gavrilița și Recean. Anterior, el a fost șef al diplomației de la Chișinău și în mandatul de premier al Maiei Sandu, în 2019.

Potrivit TVR Moldova, în ultimul an (2022-2023), ministrul Popescu a reușit să relanseze relațiile bilaterale cu România la un nou nivel, astfel încât datorită inclusiv sprijinul diplomatic al țării vecine, la Chișinău au fost lansate noi proiecte europene. Printre acestea sunt Misiunea de Parteneriat a UE, Instrumentul European pentru Pace care contribuie la consolidarea capacităților armatei naționale a Republicii Moldova. Tot datorită lucrului comun cu România și alte state europene, UE a creat un nou mecanism de sancționare a acelor cetățeni care încearcă să destabilizeze ordinea publică de la Chișinău.

Prin eforturi diplomatice comune cu fostul său omolog român, Bogdan Aurescu, s-a reușit eliminarea tarifelor la roaming între Republica Moldova și România. Ulterior, datorită negocierilor diplomatice cu UE s-a decis eliminarea treptată a tarifelor de roaming cu UE, începând cu 1 ianuarie 2024.

Nicu Popescu a contribuit activ la organizarea celei de-a doua ediții a Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc în Moldova, la 1 iunie 2023.

La 7 iunie 2023, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a devenit membru al Consiliului prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR), la invitația co-președinților acestei structuri-cheie.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

România și R. Moldova vor semna o declarație prin care funcționarii MIPE îi vor ajuta pe omologii moldoveni să se specializeze în accesarea fondurilor europene

Published

on

© MIPE/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș va semna în perioada următoare cu viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Vladimir Bolea, o Declarație comună privind cooperarea în domeniul investițiilor și fondurilor europene între instituțiile pe care le coordonează. 

Detaliile au fost stabile în timpul întrevederii celor doi oficiali, la București, ce a avut loc joi.

”Prin viitoarea Declarație pe care o vom semna la Chișinău vom pune bazele unei cooperări importante: experții din MIPE îi vor sprijini pe funcționarii din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova să se specializeze în accesarea fondurilor europene și să găsească soluții pentru consolidarea capacității administrative. Așa cum știm, banii europeni au reprezentat o sursă majoră de finanțare pentru dezvoltarea României și îi ajutăm pe colegii noștri de peste Prut să devină mai repede specialiști în utilizarea fonduri europene, un aspect esențial pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Acesta a amintit că lucrează ”cu fondurilor europene încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, din 2007” și știe ”cât de complicat este să înveți din mers, să descifrezi regulile, să construiești mecanisme de absorbție și să te lupți cu birocrația”.

”Am fost de ambele părți ale acestui proces – am scris proiecte, am gestionat implementarea lor, am văzut provocările din teren, dar și din birourile instituțiilor care le coordonează. Tocmai de aceea, i-am asigurat că vom contribui direct la creșterea capacității administrative a Republicii Moldova, pregătind-o pentru momentul în care va deveni parte a Uniunii Europene. Drumul Republicii Moldova spre Europa este ireversibil, iar noi vom fi acolo, la fiecare pas”, a dat asigurări Boloș.

Concret, funcționarii MIPE vor putea asigura pentru omologii din Republica Moldova cursuri de formare profesională, transfer de bune practici și de expertiză.

Un alt subiect de discuție în cadrul reuniunii a fost dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare și portuare care leagă cele două state, necesară pentru dezvoltarea economică a celor două state, dar și în contextul viitoarei reconstrucții a Ucrainei.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova va putea participa la achizițiile militare din cadrul “ReArm Europe”, afirmă Ilie Bolojan. Chișinăul are un parteneriat de securitate cu UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bruxelles

Republica Moldova are posibilitatea de a participa la programele de achiziții militare în comun de la nivelul Uniunii Europene, a declarat joi seară președintele interimar Ilie Bolojan, într-o conferință de presă la finalul summitului Consiliului European de la Bruxelles.

Întrebat în ce mod ar putea Republica Moldova să fie implicată în proiectele de apărare care sunt prevăzute în Cartea Albă, șeful statului a precizat că “există o posibilitate ca țările care sunt candidate să intre în aceste parteneriate pentru a face achiziții în comun”.

“Deci, ar fi, ar exista această posibilitate”, a precizat el.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au discutat despre Cartea Albă a Apărării și planul “ReArm Europe/ Readiness 2030” prezentate miercuri de Comisia Europeană.

În vreme ce Cartea albă prezintă soluții pentru a acoperi lacunele critice în materie de capacități și pentru a construi o bază industrială de apărare puternică pe continent, Planul ReArm Europe/Readiness 2030 constituie brațul financiar al acestor eforturi. Din a sa putere financiară de foc de 800 de miliarde de euro, 650 de miliarde de euro depind de disponibilitatea statelor membre de a crește cu până la 1,5% din PIB investițiile militare, sub beneficiul scutirii de la regula deficitului bugetar pentru o perioadă de patru ani. Restul de 150 de miliarde de euro constituie împrumuturi pe care Comisia Europeană le va putea contracta și statele membre să le acceseze în comun sub anumite condiții, unele dintre criterii fiind legate de a achiziționa armament produs în Europa sau în țări terțe cu care UE are parteneriate de securitate încheiate.

Mecanismul, denumit SAFE (Security in Action for Europe), va exclude Regatul Unit, SUA și Turcia de la contractele de apărare finanțate cu aceste împrumuturi de 150 de miliarde de euro, cu excepția cazului în care semnează un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu UE.

Programul de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro va fi deschis statelor membre ale UE ca parte a unei creșteri masive a cheltuielilor pentru apărare, însă 65% din costurile echipamentelor finanțate trebuie să provină de la furnizori din UE și Norvegia. Restul ar putea fi cheltuit în țări din afara UE care au un acord de securitate cu Uniunea. Potrivit Financial Times, în conformitate cu termenii planului, țările UE ar putea cheltui 35% din împrumuturi pe produse care utilizează componente din Coreea de Sud, Japonia, Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord și Ucraina.

La 21 mai 2024, Republica Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE. Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Comandantul Forțelor armate SUA în Europa și Africa, vizită la Chișinău pentru discuții legate de securitatea Republicii Moldova

Published

on

© US Embassy Moldova

Generalul Chris Donahue, comandantul Forțelor armate ale SUA în Europa și Africa a sosit joi într-o vizită la Chișinău, prima în Republica Moldova de la preluarea funcției în decembrie trecut, pentru a discuta cu autoritățile moldovene probleme legate de securitate.

“Generalul Donahue se va întâlni cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu conducerea Ministerului Apărării, pentru a discuta despre cooperarea dintre Statele Unite și Republica Moldova în vederea consolidării securității ambelor țări”.

Vizita sa la Chișinău urmează celei a generalului de brigadă Charles Morrison, directorul Statului Major Comun al Gărzii Naționale din Carolina de Nord (NCNG).

Generalul de brigadă Morrison a discutat cu responsabili din cadrul Ministerului Apărării un plan de activități pe termen lung între NCNG și Armata Națională a Republicii Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA27 minutes ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.1 hour ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA15 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA20 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA21 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE22 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending