Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele delegației PE pentru relațiile cu SUA, salută vizita lui Joe Biden în Europa: Summitul UE-SUA trebuie să fie despre întărirea relațiilor transatlantice

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, vicepreședintele delegației PE pentru relațiile cu SUA, a salutat joi prima vizită oficială a președintelui Joe Biden în Europa, afirmând că summit-urile G7 și Uniunea Europeană – Statele Unite vor trebui să contribuie la reconstruirea agendei comune transatlantice.

“În calitate de Vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu SUA, salut prima vizită oficială în Europa a Președintelui Biden și mă aștept ca ambele Summit-uri G7 și UE-SUA să contribuie la reconstruirea agendei noastre comune. La oprirea acestei pandemii. La prevenirea celor noi”, a transmis Ștefănuță, într-o dezbatere în plenul de la Strasbourg.

Summit-urile G7 și UE-SUA trebuie să fie despre solidaritatea democrațiilor și reîntărirea relațiilor transatlantice. Despre cooperare și nu competiție. Despre obiective comune și nu dezacorduri. Nu există națiune suficient de bogată sau de puternică pentru a face față provocărilor globale de una singură”, a adăugat el.

Joe Biden efectuează în perioada 10-16 iunie prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, în Europa, unde va participa la patru summituri cruciale pentru politica externă a administrației sale, centrată pe preeminența democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli în fața autocrațiilor și a încercărilor de a răsturna ordinea occidentală. Astfel, în timp ce se va afla în Europa, Biden va participa la summitul G7 din Marea Britanie (11-13 iunie, la summitul NATO (14 iunie) și la un summit UE-SUA la Bruxelles (15 iunie), precum și la un summit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, în Elveția (16 iunie).

La summitul G7, Joe Biden și aliații democratici vor discuta despre angajamentul lor față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice, căutând să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații.

Summitul NATO din 14 iunie este, în egală măsură, o reuniune importantă pentru stabilirea căii de urmat privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, ca parte a procesului de reflecție NATO 2030, fiind de așteptat ca liderii Alianței Nord-Atlantice să convină elaborarea unui nou Concept Strategic care va consolida NATO drept unic forum de consultare politică transatlantică, care va întări postura militară a Alianței și care îi va oferi capacitate de proiecție globală pentru a gestiona ascensiunea Chinei și agresivitatea Rusiei.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, şi preşedintele american Joe Biden se vor angaja la summitul UE-SUA de la Bruxelles de săptămâna viitor pentru un “nou răsărit” în relațiile dintre Uniunea și Statele Unite.  Șefii principalelor instituții ale UE și liderul de la Casa Albă vor conveni aprofundarea cooperării în vederea combaterii schimbărilor climatice, încetarea disputelor comerciale, cooperarea în politica faţă de China, și vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID şi pentru susţinerea eforturilor de vaccinare a populaţiei mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat miercuri de Reuters.

La Londra și la Bruxelles, Joe Biden va avea întrevederi bilaterale cu prim-ministrul britanic Boris Johnson și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, fiind așteptate reuniuni unu la unu și cu ceilalți lideri importanți, între care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Vizita lui Biden în Europa se va încheia cu o întâlnire dificilă cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, în încercarea de a restabili predictibilitatea și stabilitatea relațiilor dintre Washington și Moscova, puternic afectate de tensiunile ultimului deceniu, deși Casa Albă a asigurat că tema discuțiilor cu liderul de la Kremlin va viza apărarea democrației în detrimentul autocrației.

Lumea a intrat într-o nouă competiție sistemică între statele liberal-democratice și cele autocratice, iar mediul internațional este caracterizat de două “stări de fapt” – competiția și cooperare, a avertizat miercuri Conferința de Securitate de la München în raportul său anual, publicat în ajunul summit-urilor G7 și NATO și înainte de sosirea lui Biden în Europa.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, vizită de lucru la Capitoliu: UE împreună cu SUA pot fi invincibile în lupta cu schimbările climatice

Published

on

© Nicu Ștefanuta - Facebook

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) se află în SUA, unde Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu SUA, în cadrul căreia deputatul român este vicepreședinte, organizează prima vizită de lucru după instaurarea administrației prezidențiale Biden și după Summit-ul UE-SUA de luna trecută.

Deputatul european a avut marți o serie de sesiuni de lucru la Capitoliu, cu focus pe stoparea pandemiei prin vaccinare, relațiile cu China și lupta împotriva crizei climatice. Cu acest prilej, Nicu Ștefănuță a transmis că „UE împreună cu Statele Unite pot fi invincibile în lupta cu schimbările climatice.”

Sesiunea comună între Parlamentul European și Congresul SUA privind schimbările climatice a fost condusă de europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

„America is back! Nu doar că SUA a revenit în Acordul de la Paris privind clima, dar are propria legislație similară cu a noastră în Europa, cu Planul nostru verde”, a scris deputatul pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, SUA vrea implementarea unei taxe a carbonului la graniță (CBAM), propunere pe care o are și UE în pachetul ecologic: „Adică produsele ce vin din extern cu consum mare de gaze cu efect de seră să fie taxate la intrarea în Uniune”, a explicat Nicu Ștefănuță.

„Mă bucur că atât UE cât și SUA merg pe acest instrument, pentru că împreună cele două continente nu generează decât 20% din emisiile din lume. E evident că nu trebuie să lăsăm ca emisiile celorlalți să treacă pur și simplu în produse mai ieftine, dar mai poluante. UE și SUA vor lucra împreună și pe energii regenerabile, pentru că avem nevoie să stabilim împreună ce înseamnă energia viitorului”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță anunță că Parlamentul European a publicat proiectul de raport privind lupta împotriva cancerului: Suntem datori să facem mai mult pentru cei afectați

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță, coordonator al grupului Renew Europe în cadrul Comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului – BECA (Special Committee on Beating Cancer), a anunțat joi publicarea Proiectului de raport al Parlamentului European referitor la consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului – către o strategie cuprinzătoare și coordonată, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului, lansată la inițiativa eurodeputaților Renew Europe, din care fac parte și eurodeputații USR PLUS, a pornit toamna trecută cu o serie de obiective precum garantarea accesului egal la tratament pentru toți pacienții europeni, indiferent de naționalitate, reducerea costurilor pentru medicație și combaterea penuriei medicamentoase, programe europene de prevenție, promovarea unui stil de viață sănătos, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening la nivelul Uniunii.

“Cancerul este maladia acestui secol și suntem datori memoriei celor 1,4 milioane de persoane care mor anual din cauza cancerului în Europa, între care 6000 de copii, precum și familiilor acestora, să facem mai mult pentru cei afectați.  Trebuie să asigurăm acces egal la tratament cetățenilor europeni din Est sau din Vest, trebuie să investim în screening și prevenție, trebuie să sprijinim statele membre cu soluții suplimentare față de cele oferite de sistemele de sănătate naționale. Îi mulțumesc colegei mele, eurodeputata franceză Véronique Trillet-Lenoir, medic oncolog de profesie, pentru munca extraordinară la acest raport, bazat pe audierea timp de aproape un an a factorilor interesați din întreaga Uniune Europeană, de la pacienți supravieșuitori, la medici și specialiști în politici publice. Am fost alături de ea în tot acest timp, în calitate de coordonator Renew Europe, și voi face în continuare tot ce îmi stă în putință pentru a transpune concluziile acestui raport în realitate”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Cele mai importante puncte ale raportului:

 • prevenirea a peste 3 milioane de decese premature suplimentare cauzate de cancer în perioada 2021-2030, prin accelerarea progreselor în ceea ce privește programele de prevenire și control al cancerului și prin crearea unui acces mai echitabil la aceste programe;
 • consumul de tutun, în special fumatul, este de departe cea mai mare cauză de cancer care poate fi prevenită în UE, prin urmare trebuie urmărită reducerea consumului de tutun la un nivel mai mic de 5% din populația Europei până în 2040, față de situația actuală de aproximativ 25% ;
 • aproximativ 2 % din cazurile de cancer la nivel european pot fi atribuite radiațiilor ionizante și la expunerea în interior la radon și la produsele sale de descompunere, fiind a doua cauză principală a cancerului pulmonar în Europa. Eurodeputații propun Comisiei să introducă masuri de protecție pentru lucrătorii cu risc de expunere la radiații și să finalizeze studiile de cercetare EURATOM cu privire la radon;
 • prevenirea cancerelor cauzate de boli infecțioase precum HPV prin susținerea programelor de vaccinarea la nivel european si combaterea diferențelor dintre statele membre în materie de acoperire vaccinală (variază de la mai puțin de 30% la peste 70%);
 • crearea unui Institut European Virtual de Oncologie, pentru conceperea și coordonarea unor campanii de prevenire la scară largă și a unor campanii de comunicare eficiente privind promovarea sănătății în cadrul programelor educaționale, cu un accent deosebit pe tineri și pe grupurile defavorizate;
 • lansarea unui nou program de screening pentru cancer mamar sprijinit de UE, pentru a ajuta statele membre să se asigure că până în 2025, 90 % din populația UE eligibilă va beneficia de programe de screening periodice în cazul cancerului de sân;
 • instituirea unei rețele a UE care să conecteze centrele oncologice integrate naționale recunoscute (centre de referință) din fiecare stat membru pentru a facilita adoptarea diagnosticării și a tratamentelor cu nivel garantat de calitate, incluzând formarea, cercetarea și promovarea studiilor clinice în întreaga UE;
 • sprijinirea dezvoltării unui coș comun de medicamente împotriva cancerului, care ar putea fi deficitare, astfel încât să se asigure că pacienții au în permanență acces la un tratament adecvat;
 • negocierea colectivă a prețurilor medicamentelor cu industria farmaceutică, după exemplul Inițiativei Benelux privind politica farmaceutică și al Declarației de la Valetta, pentru a asigura accesul egal la medicamente la prețuri rezonabile, în interiorul UE;
 • extinderea procedurilor comune de achiziții pentru medicamentele împotriva cancerului, cu scopul de a îmbunătăți prețurile și accesul la tratamentele împotriva cancerului la nivelul UE;
 • consolidarea dreptului copiilor, adolescenților și tinerilor bolnavi de cancer la îngrijire transfrontalieră, atunci când cel mai bun tratament nu este disponibil în țara lor de reședință.

Raportul integral se găsește aici.

Cancerul este o problemă critică de sănătate publică, una dintre primele cauze de deces în majoritatea țărilor europene, care duce la moartea a 1,4 milioane de persoane în fiecare an în Europa, inclusiv 6000 de copii. Pe continent, aproape 4 milioane de persoane suferă de cancer în fiecare an și peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului se confruntă cu dificultăți în revenirea la o viață normală.

Nicu Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite, coordonator al grupului Renew Europe în cadrul Comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului – BECA, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Nicu Ștefănuță, semnal de alarmă privind criza climatică: Suntem vulnerabili în fața acestui Goliat. Dacă nu acționăm azi, în următorii zece ani Delta Dunării va fi inundată total

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Criza climatică nu aparține viitorului, ea se întâmplă deja, aici și acum, a atenționat joi europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), într-un semnal de alarmă rostit în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri ce a precedat aprobarea legii europene a climei.

“Dacă nu acționăm azi, până în următorii 10 ani viața in Europa se va schimba radical și fără întoarcere. În Romania, câmpiile Olteniei se vor confrunta față în față cu deșertificarea. Delta Dunării va fi inundată total, iar orașe precum Tulcea, Galați, Brăila sau Sulina vor fi invadate de ape. Marea Neagră ne va înghiți țărmurile și ne va îneca ultima plajă virgină din Dobrogea (plaja Perișor)”, a spus Ștefănuță,

“Suntem vulnerabili în fața acestui Goliat. Eu cred că legea europeană a climei nu este un moft al unor birocrați din Bruxelles. Este însăși ultima noastră barcă de salvare”, a continuat el, adresându-i-se vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Parlamentul European a aprobat Legea climei, convenită în mod informal cu statele membre în aprilie, cu 442 voturi pentru, 203 împotrivă și 51 abțineri, transformând astfel angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o obligație, oferind cetățenilor și întreprinderilor europene securitatea juridică și previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica această tranziție.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, noua lege europeană a climei crește obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 de la 40% la cel puțin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990. În plus, o viitoare propunere din partea Comisiei privind Regulamentul LULUCF de reglementare a emisiilor de GES și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură va spori absorbanții de carbon din UE și, prin urmare, va crește de facto obiectivul UE pentru 2030 la 57%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending