Connect with us

ROMÂNIA

Niculae Idu: România va trebui să revadă obiectivul ambițios de aderare la euro în 2015

Published

on

România este membra a UE de cinci ani de zile, perioada marcata o absorbtie scazuta a fondurilor europene si o criza economica traversata cu sprijin financiar de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Romania are un nou guvern și o nouă orientare politică. Cum evalueaza Comisia Europeana aceste transformari din ultimii 5 ani, dar si din ultima luna, din Romania? Seful Reprezentantei Comisiei Europene  la Bucuresti, Niculae Idu, discută online cu cititorii HotNews.

Prezentăm întrebările adresate de cititori și răspunsurile dlui Idu:

1) Cine ar trebui sa fie prezent la intalnirea din 28 iunie a Consiliului European ?
Niculae Idu: conform Tratatului de la Lisabona, fiecare stat membru are un singur reprezentant la reuniunile Consiliului European la nivel de sefi de stat si de guvern. Problema reprezentarii Romaniei este o chestiune interna si de aceea nu voi face niciun comentariu din acest punct de vedere.

2) Cum evaluati situatia economica a Romaniei, mai ales din perspectiva faptului ca CE a avut o singura recomandare pentru noi: sa respectam prevederile programului de asistenta financiara semnat cu FMI, CE si BM?

Credeti ca masurile anuntate de noul guvern vor inrautati situatia? Ma refer la cresterea promisa a salariilor, printre altele, si la faptul ca, fiind in plin an electoral, derapajele sunt foarte probabile.

Niculae Idu: Avem doua evaluari recente privind situatia economica a Romaniei: una oferita de misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale care s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, si o alta evaluare, publicata pe 30 mai de CE, in contextul prezentarii recomandarilor specifice de tara privind planul national de reforma si programul national de convergenta. Aceste doua evaluari constata o evolutie favorabila in ceea ce priveste diminuarea deficitelor macroeconomice si procesul de consolidare fiscala, pe fondul implementarii masurilor agreate cu institutiile financiare internationale sub forma unor programe preventive. Prognozele privind cresterea economica, desi au inregistrat o evolutie descendenta de la inceputul anului, ele se mentin in sfera indicatorilor pozitivi si in acest moment vorbim de o prognoza de crestere economica de 1,2-1,3% pentru 2012, ceea ce plaseaza Romania in plutonul restrans al statelor membre cu crestere economica pozitiva. Totusi, economia romaniei continua sa arate un prag ridicat de fragilitate fata de impactul unor posibile socuri externe si de aceea este important ca in continuare, actuala trend centrat pe consolidare fiscala si tinerea sub control a deficitelor sa fie mentinut si, in acelasi timp, masuri concrete de stimulare a cresterii economice si crearea de locuri de munca sa fie avute in vedere, mai ales in contextul proiectarii bugetului de stat pentru 2013.
În concluzie, privesc cu un optimism ponderat evolutia economiei romanesti in contextul in care CE conteaza pe maturitatea politica a autoritatilor romane care trebuie probata intr-un an electoral.

3) Care este situatia angajarii romanilor in institutiile europene? Sunt ocupate toate locurile aferente romanilor? In ce masura ar putea fi ajutati/ sprijiniti romani sa ajunga in pozitii-cheie, incepand cu AD12 si mai sus?

Niculae Idu: In prezent, la nivelul Comisiei Europene, avem peste 800 de functionari romani si probabil inca de trei ori pe atat de agenti contractuali. La nivelul institutiilor comunitare in ansamblu, numarul angajatilor romani pe perioade determinate sau cu titlu permanent probabil ca depaseste 2000. Practic Romania si-a ocupat cota la toate categoriile de functionari in interiorul Comisiei Europene incepand cu functionarii simpli, incadrati la gradul AD5, pana la AD14, unde sunt incadrati directorii. Singurul post pe care trebuie sa il mai ocupe Romania, si acest lucru probabil se va intampla in 2013, este un post de director general adj. sau director general, care se intampla de obicei la cativa ani dupa momentul aderarii. Cu alte cuvinte, din punct de vedere numeric, romania este bine reprezentata si pentru o populatie care reprezinta sub 1% din populatie UE, procentul angajatilor romani merge spre 3,5%.
Totusi, este important sa analizam si zonele in care lucreaza acesti functionari romani, pentru ca avem nevoie de o dispersie relativ uniforma pe toate domeniile de interes si, evident, de “implantarea” unor functionari romani in cateva domenii-cheie, care sunt acum subiecte de negocieri importante la nivelul UE (de ex. politica bugetara, politica de coeziune, PAC, politica in domeniul energiei).
Vreau sa subliniez ca acesti functionari nu reprezinta statul roman, dar ei ofera o punte de legatura, un nod cu conotatie culturala favorabila pentru autoritatile din Romania si sa nu uitam ca ei sunt supusi principiului rotatiei si, asa cum se intampla in multe state membre, mai ales in cele mai vechi, o buna parte dintre functionarii institutiilor europene se intorc in administratia nationala oferind noi valente acesteia si un nou impuls.

4) Criza din ultimii ani a scos in evidenta o serie de neajunsuri ale constructiei europene care afecteaza capacitatea de a lua masuri care sa asigure iesirea din criza. Se are in vedere o restructurare a Uniunii Europene si a mecanismelor de functionare pentru a o transforma intr-un mecanism mai eficient?

Niculae Idu: Intr-adevar, criza economica ce a debutat in 2008 a scos la iveala o serie de neimpliniri in ceea ce priveste proiectul european, care probabil ar fi fost corectate cu o viteza si cu o profunzime mai diminuate in cazul unei evolutii economice normale. Eu cred ca proiectul european oricum se indrepta spre o aprofundare a procesului de integrare economica si politica, iar criza n-a facut decat sa scoata in fata, in mod brutal, elementele care ar trebui aduse in itneriorul acestui proces de integrare europeana, cum ar fi fiscalitatea, uniunea politica si economica. Tot criza determina adoptarea unor masuri in directia aprofundarii integrarii europene, probabil nu intotdeauna cu o evaluarile necesare privind impactul, dar cu o implementare mult mai rapida decat in trecut. In acest moment toti liderii politici europeni sunt de acord cu o regandire si completare a mecanismelor de functionare a Uniunii, dar inca nu au ajuns la un punct de vedere comun in ceea ce priveste masurile specifice si momentul cand trebuie aplicate. Probabil ca aceasta perioada de criza va determina un salt calitativ in ceea ce priveste functionarea UEprin itarirea cooperarii si coordonarii intre statele membre si intre statele membre si institutiile europene. Cred ca o UE cu mai multe viteze nu face decat sa compromita proiectul european si sansele UE de a fi intr-adevar un actor global.

5) Criza tarilor din zona euro a scos in evidenta faptul ca euro a fost introdus fara a fi solutionate o serie intreaga de deficiente care au dus la aceasta criza a datoriilor suverane. Credeti ca Romania este in postura de a adera la euro in conditiile in care nu exista posibilitatea de devalorizare pentru stimularea exporturilor si implicit reducerea deficitelor si cum vede UE posibilitatea cresterii competitivitatii firmelor din tari ca Romania?

Niculae Idu: Personal cred ca criza datoriilor suverane nu se datoreaza in mod esential existentei monedei unice. Ea are cauze mult mai complexe care tin in mod esential de modul in care au inteles sa gestioneze economiile guvernele statelor membre sprijinite de sistemul financiar bancar.
Romania, desi mentine oficial inca obiectivul extrem de ambitios de a adera la zona euro in 2015, probabil ca va trebui sa revada acest obiectiv in contextul evolutiilor din economia sa, dar si din UE. Mentinerea monedei nationale din perspectiva posibiltiatii de a jongla cu cursul de schimb in vederea stimularii exporturilor, ar putea fi un fel de Fata Morgana si sa nu ajute in mod esential la cresterea competitivitatii firmelor romanesti. O astfel de politica poate avea efectele asteptate pe perioade limitate de timp, dar pe termen lung poate induce noi dezechilibre structurale. Cred ca Romania poate, intr-un termen rezonabil de timp, continuand eforturile facute in ultimii ani, sa se pregateasca corespunzator sa adere la zona euro, dar numai atunci cand nu doar criteriile nominale sunt indeplinite, potrivit Tr. de la Maastricht, ci si cand nivelul de competitivitate si nivelul productivitatii muncii vor permite Romaniei sa valorifice deplin pozitia de tara membra a zonei euro.

Niculae Idu, 57 de ani, este primul sef roman al reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti si ocupa aceasta pozitie din 2008, la un an de la aderarea la UE. El a obtinut acest post in urma unui concurs in patru etape, organizat de Directia Generala Comunicatii a Comisiei Europene, la care au participat peste 80 de candidati.

Sursa: HotNews.ro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 august, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut în valoare de 600 milioane de euro şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 24 milioane de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care reprezintă prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern.

Ambele aferente primei finanțări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă cele două acorduri au fost semnate la Bucureşti la 19 iulie anul curent, în baza aprobării lor anterioare la nivelul Guvernului și președintelui României, finanțările urmând să asigură implementarea unor acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și pentru gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, finanțările sunt grupate pe doi piloni și anume, consolidarea incluziunii și administrării fiscale, incluzând acțiuni care implică răspunzi la criza umanitară în domenii precum sănătate, educație, asistență socială, locuire, ocupare, reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor și reforma fiscală.

Totodată, vor asigura finanțarea susținerii decarbonizării și rezilienței climatice, incluzând o serie de acțiuni legate de domenii precum energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și păduri.

De asemenea, printr-un memorandum s-a luat decizia de introducere a schemei de ajutor de minimis care sprijină dezvoltarea durabilă a întreprinderilor care activează în industria producătoare și a recuperării materialelor, pentru a crește astfel competitivitatea produselor realizate în România.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniștrilor din guvernul său să continue colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene. 

„Este foarte important ca în continuare, prin colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să asigurăm un grad cât mai mare de absorbție. Deja sunt aprobate o serie întreagă de programe și avem obligația să ne coordonăm cu toți responsabilii în domeniu, astfel încât să putem să folosim cât mai eficient acești bani, pe de-o parte”, a afirmat șeful Guvernului. 

Citiți și MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

De asemenea, Nicolae Ciucă a făcut referire și la monitorizarea investițiilor din bugetul de stat pentru ca guvernanții să se asigure că echilibrul economic și financiar este menținut. 

„Pe de altă parte, este important să continuăm să asigurăm atenția cuvenită investițiilor din bugetul propriu. Să nu uităm că ne-am asumat asigurarea unui buget consistent, a celui mai consistent buget de investiții din bugetul de stat și fiecare minister are obligația și responsabilitatea să monitorizeze și să se asigure că investițiile se derulează, fiind singura soluție în actualul context prin care putem să asigurăm echilibrul economic și financiar și, desigur, protejarea locurilor de muncă, fiind cât se poate de evident, din cifrele pe care le avem până în acest moment, că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente, în sensul în care putem să constatăm că am avut atât o creștere economică, cât și creștere la bugetul de stat, rectificarea fiind una pozitivă”, a mai afirmat premierul României.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă susține că până în acest moment nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie. 

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment, vreau să asigur și să dau, de asemenea, garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și cu partenerii noștri din Ucraina. De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și avem luate toate măsurile pentru protejarea populației”, a precizat prim-ministrul înaintea ședinței de Guvern de azi. 

De asemenea, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, „condamnă ferm acțiunile militare ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres

Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de ultimele evenimente ce au avut loc în apropierea centralei nucleare. 

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citiți și: Președintele Consiliului European, îngrijorat cu privire la starea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.8 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA8 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA9 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.11 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA12 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE13 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA14 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA9 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL6 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending